Voorbeschouwing SV Zalk – VV Wilsum

Zaterdag staat op sportpark “An de Steege” in Zalk de IJsselderby op het programma. Het is misschien wel de oudste burenruzie aan de IJssel. Beide dorpen worden samen genoemd in 1213, in een brief van de Bisschop van Utrecht.

We kunnen deze derby ook wel de “strijd der heerlijkheden” noemen, Zalk en Wilsum zijn 2 van de 3 heerlijkheden aan de IJssel.

De rivaliteit tussen beide dorpen gaat al eeuwen terug, zo dreven de Zalkers graag de spot met de armoede van de trotse Wilsummers. De Zalkers hadden hiervoor verschillende rijmpjes, eentje hiervan was deze “Wilsum dat is zo’n heerlijkheid, daar vrijt de boer nog met zijn meid”.

De Wilsummers zijn de trotse koploper in de 4e Klasse E. Door twee winst partijen tegen VSW Windesheim (3-1) en VV Kampen (1-4) en een gelijkspel tegen MSC uit Meppel, heeft de club die opgericht werd in 1937 maar liefst zeven punten uit drie wedstrijden. Dit zijn zes punten meer dan de buren van de zuidkant van de rivier.

De Zalker omnivereniging bleek in deze drie wedstrijden niet in staat om te winnen en heeft maar één punt. Terwijl ze in deze drie wedstrijden maar liefst 3 keer hebben voorgestaan. En zelfs twee keer diep in blessuretijd doelpunten moesten incasseren.

Deze derby staat altijd gerand voor spektakel tussen beide IJsseldorpen. Wie mag zich deze keer de “heerlijkheid der heerlijkheden” noemen?

De aftrap van deze eeuwenoude strijd zal zijn om 14.30 uur op sportpark An de Steege in Zalk.