Dos Kampen verliest van twaalf tegenstanders

Iedereen van KHC en DOS keek reikhalzend uit naar de eerste stadsderby. KHC draait de hele competitie al goed, is nog ongeslagen en heeft slechts twee doelpunten tegen. De geelzwarten zijn na een beroerde start na twee knappe overwinningen tegen WHC en Quick ’20 ook lekker warm gedraaid. Het publiek ging er dus eens goed voor zitten.

In de 6e minuut drong Matthijs de Blok over rechts door en haalde de achterlijn. Zijn voorzet bereikte echter geen medespeler en werd weggehaald door een KHC verdediger. In de daaropvolgende dreigende tegenaanval werd Boaz Smits, nog op de eigen helft, door Martijn Barneveld gevloerd. Scheidsrechter Endeman floot hier niet voor. Op het moment dat Smits weer overeind is gekomen en hij er opnieuw met de bal vandoor wil wordt hij wederom geraakt. Het is overduidelijk dat Ayoub Lakhloufi te laat is en Endeman dit keer zeker een kaart gaat trekken. Nog voordat de kaart is getrokken is er op het veld een opstootje ontstaan. Als de kruiddampen zijn opgetrokken blijkt dat Ayoub een rode prent voorgeschoteld heeft gekregen van arbiter Endeman. Een zware straf. Het getrek en gedoe over en weer blijft onbestraft. KHC krijgt binnen een paar minuten enkele goede mogelijkheden, maar Justin Bruins weet redding te brengen. Toch weet de thuisploeg binnen het kwartier op voorsprong te komen. Een vrije bal van Karim Gabara wordt door de inkomende Maurice Vespignani half hoog ineens uit de lucht tegen de touwen gewerkt. 

Na de vroege tegengoal bleef DOS de rest van de eerste helft gemakkelijk overeind. KHC hanteerde veelvuldig de lange bal en was zo af en toe dreigend, maar Justin hoefde voor rust niet meer in actie te komen. Dat gold niet voor zijn opponent Steven Vonk. In de 20e minuut mocht Allan Bakker aan de linkerzijkant van het vijandelijk strafschopgebied een vrije bal nemen. De bal ging perfect in de kruising van de korte hoek. Doelman Vonk had hier op tijd rekening mee gehouden en wist zodoende knap redding te brengen. Een paar minuten later was er opnieuw een vrije bal voor DOS. Dit keer op circa twintig meter en recht voor het doel. Het schot van Allan ging nu een meter over. Pas in de 37e minuut was er weer enige opwinding en wederom kwam het gevaar van de geelzwarten. Matthijs verschafte zich vanuit de tweede lijn voldoende ruimte voor een uithaal. Vonk dook op tijd de goede hoek in en keerde het schot. Nog voor rust liet scheidsrechter Endeman twee keer van zich horen. Beide keren gaf hij geel aan een speler van DOS, terwijl een KHC-er aan de basis stond van het incident. De jonge arbiter van dienst liet zien dat hij de derby duidelijk niet aan voelde. 

Het eerste gevaar na de theepauze kwam van de thuisploeg. Een schot van Karim Gabara ging van dichtbij nipt over. Vijf minuten later liet DOS zich zien. Een strak en laag schot van Nick Hendriks belandde in de handen van doelman Vonk. In de 62e minuut raakte Justin na een verre uittrap geblesseerd aan zijn kuit en moest vervangen worden door Kevin Dijkstra. KHC bleef ondertussen in een te laag tempo spelen om het DOS moeilijk te maken. Het leek er sterk op dat men de defensieve stellingen niet durfde te verlaten en dat het elftal beducht bleef voor het gevaar van Matthijs en Allan. In de 73e minuut bleek dat dit ook terecht was. Een fraaie steekbal van Raymon Beuling werd op waarde geschat door Allan. Voordat de rappe buitenspeler kon uithalen werd hij op de rand van de zestien gevloerd. Allan ging zelf achter de bal staan. Met een prachtige krul omzeilde hij de muur en ook doelman Vonk had geen verweer. Helaas spatte de bal via de onderkant van de lat het veld weer in.

DOS bleef ondanks een man minder op zoek naar de gelijkmaker. Het elftal had daar zeker ook recht op en het leek een kwestie van tijd dat dit doelpunt een keer zou vallen. Maar toen in de 76e minuut ook Allan met rood werd weggestuurd was er echt een ongelijk speelveld gecreëerd door arbiter Endeman. Met negen tegen twaalf wordt het onmogelijk. DOS verliest deze middag niet van KHC, maar van de scheidsrechter. Pas in de extra tijd wist KHC afstand te nemen van de taaie DOS krijgers door doelpunten van Gabara en invaller Cris Westerkamp.

Zo is de eerste stadsderby van dit seizoen nooit een echte krachtmeeting geworden. En dat is enorm jammer. Voor de spelers en trainers, maar zeker ook voor het publiek. KHC blijft ongeslagen en meestrijden voor de eerste positie. Volgende week mag men het thuis opnemen tegen koploper Quick ’20. DOS speelt eveneens thuis en dan is SVZW de tegenstander. Het trainersduo Johan Pitstra en Wilfred Rill heeft deze week de tijd om na te denken hoe ze het verlies van Ayoub en Allan gaan opvangen. De potentiële vervangers staan te trappelen om hun kans te pakken en hebben de afgelopen weken laten zien er klaar voor te zijn. 

Opstelling DOS Kampen: Justin Bruins (62e Kevin Dijkstra), Lucky Akot, Jake Stam (62e Rick Diender), Job ter Burg, Martijn Barneveld, Nick Hendriks (86e Marc ter Steeg),  Ayoub Lakhloufi, Raymon Beuling, Klaas Jan Mulder, Matthijs de Blok (86e Mark Sollie), Allan Bakker.

Door: Jan de Vries