Knappe overwinning Wilsum bij Reaal Dronten

Wilsum heeft zich goed hersteld van de 0-3 nederlaag tegen CSV’28. De oranjehemden namen het in Dronten op tegen Reaal en wonnen, enigszins verrassend, met 1-6. Uitblinker Bart Schoonhoven zette zijn ploeg op het goede spoor door tweemaal uit een corner te scoren. Vlak voor rust maakte Reaal de aansluitingstreffer. Nadat Gert Jan Sollie, na weer een uitstekende actie van Bart Schoonhoven, Wilsum op 1-3 schoot, kreeg Reaal Dronten rood. Na de 1-4 van Alwin vd Wetering werd opnieuw een speler uit het veld gestuurd, waardoor Wilsum het tegen 9 spelers op moest nemen. Toen Reaal al uitgewisseld was en een speler geblesseerd uitviel werd het zelfs 8 tegen 11. In die laatste minuten scoorde Wilsum nog twee keer; eerst schoot Daniël Niemeijer raak en even later benutte Melvin Hofstede een strafschop: 1-6.

Na de nederlaag van vorige week was het aan Wilsum om vandaag beter voor de dag te komen. Weer meer het eigen spel spelen en de bal rond laten gaan, dat waren de belangrijkste adviezen voor deze lastige uitwedstrijd. Wilsum startte als volgt: Teko Malanda (c), Patrick Plette, Marijn Mijnheer, René Dorgelo, Jelmer Sollie – Patrick Bastiaan, Alwin vd Wetering, Joram Riezebos – Gert Jan Sollie, Bart Schoonhoven, Daniël Niemeijer. Op de bank namen reservekeeper Jesse Riezebos, Sander Riezebos, Tomas van der Weerd, Melvin Hofstede, Noël Hofstede en Dennis Zwanepol plaats.

Wilsum startte prima. De ploeg van trainer Christiaan Akse wist dat het collectief van Wilsum sterker zou moeten zijn dan de individuele klasse van de thuisploeg. Wilsum verdedigde fel en gaf in het begin niets weg. Aan de andere kant was de eerste kans direct een doelpunt. Een uitstekende hoekschop van Joram Riezebos werd prima binnengekopt door Bart Schoonhoven: 0-1. Na deze openingstreffer zette Reaal aan en ging men op jacht naar de gelijkmaker. Maar ook nu gaf Wilsum weinig weg en waren het met name schoten van afstand, maar hier had captain Malanda geen problemen mee. Waar de thuisploeg wel problemen mee had, waren de hoekschoppen en vrije trappen van Wilsum.

Ook nu kreeg Wilsum een aardige mogelijkheid, ditmaal uit een vrije trap van Patrick Plette, maar Marijn Mijnheer schoot net naast. Even later werd het alsnog 0-2. Wederom was Bart Schoonhoven het goudhaantje. Een mislukte hoekschop van Joram Riezebos werd door Alwin vd Wetering weer het strafschopgebied in geschoten. Schoonhoven controleerde de bal en schoot uit de draai knap raak: 0-2.

De 0-2 was het signaal voor Dronten om Wilsum eerder vast te zetten en men ging een tempo hoger spelen om zo Wilsum kapot te spelen. Er ontstonden kansen voor de thuisploeg. Zo ontstond er een hachelijke situatie toen, na een lange bal, zowel Marijn als Teko voor de bal gingen. Uiteindelijk liep dit met een sisser af. Even later kreeg de buitenspeler van de thuisploeg een aardige kans, maar doelman Malanda kwam snel uit zijn doel en redde knap. Zo leek Wilsum de 0-2 voorsprong vast te houden tot aan de rust, maar vlak voor rust volgde toch de verdiende aansluitingstreffer. Een gelukkige treffer, dat wel. Marijn Mijnheer nam een vrije trap op de middenlijn en bracht deze hoog naar voren. De bal viel voor de voeten van een speler van de thuisploeg en die roste de bal weg. Tot ieders grote verbazing viel deze bal over Marijn heen, kon de spits een sprint trekken en Malanda verschalken: 1-2. Dit was dan ook de ruststand.

Aan het begin van de tweede helft wist Wilsum dat Reaal zou komen om zo snel mogelijk de gelijkmaker te produceren. Toch bleef Wilsum in deze fase knap overeind. Men werd zelf ook nauwelijks gevaarlijk, maar de oranjehemden wisten dat er vanzelf kansen zouden komen, naarmate Reaal Dronten steeds meer risico ging nemen. Eenmaal werd Reaal echt gevaarlijk toen de rechtsbuiten ontsnapte en de bal voor kon geven op de vrijstaande spits. Maar met een uiterste krachtsinspanning kon Marijn Mijnheer zijn inzet blokken om zo een treffer te voorkomen. Bij de thuisploeg nam de frustratie steeds verder toe. Wilsum bleef rustig en kwam, na 70 minuten spelen, op 1-3. Bart Schoonhoven troefde zijn directe tegenstander af door bij hem weg te draaien. Hij behield het overzicht en met een prima voorzet stelde hij Gert Jan Sollie in staat om de bal bij de tweede paal in te tikken: 1-3. Bij de thuisploeg waren de spelers woedend, want zij hadden hands gezien bij Schoonhoven. Een speler van Reaal maakte het wel erg bont en kon, nadat hij net was ingevallen, met een rode kaart vertrekken wegens aanmerkingen op de leiding.

Vlak na de 1-3 kreeg Reaal nog een goede kans op de 2-3, maar Teko Malanda had een geweldige redding in huis op een kopbal. Even later werd het, na een kopbal, wel 2-3. Maar de spits stond in buitenspelpositie en dus keurde de scheidsrechter deze treffer terecht af. Dit leidde weer tot frustratie bij de speler van Reaal, waarna een speler zijn tweede gele kaart kreeg en ook in kon rukken. Wilsum speelde nu met 11 tegen 9 en men speelde dit prima uit. Na een inworp van Patrick Plette draaide Bart Schoonhoven weer uitstekend weg bij zijn tegenstander, hij legde de bal breed op Alwin vd Wetering en die schoot fraai raak: 1-4.

De wedstrijd was beslist! Na 2 treffers en 2 assists kreeg Bart Schoonhoven een welverdiende publiekswissel. Ook Patrick Bastiaan ging ervan af. Melvin Hofstede en Noël Hofstede kwamen voor hen in de ploeg. Even later werden Alwin vd Wetering en Patrick Plette nog gewisseld voor Tomas van der Weerd en Sander Riezebos. Wilsum kreeg nu een heel aantal kansen om de score nog verder uit te breiden, maar dit werd nog voorkomen. Toen een speler van Reaal ook nog met een blessure naar de kant moest en Reaal niet meer kon wisselen, werd het zelfs 8 tegen 11. In deze paar minuten wist Wilsum nog tweemaal te scoren. Eerst ontsnapte Gert Jan Sollie aan de rechterkant, legde hij de bal af op Melvin Hofstede, Hofstede tikte de bal weer breed op Niemeijer en laatstgenoemde schoot beheerst raak: 1-5. Na een goede inworp van Jelmer Sollie en een prachtige loopactie van René Dorgelo werd Dorgelo vastgehouden en kon de arbiter niets anders doen dan de bal op de stip leggen. Melvin Hofstede schoot raak: 1-6. Hierna vond de arbiter het welletjes en klonk het eindsignaal.

Vooraf zullen niet veel mensen gedacht hebben dat Wilsum met 1-6 zou winnen bij Reaal. Het zag de oranjehemden ook zeker niet tegen, maar Wilsum legde een prima wedstrijd op de mat! Door deze overwinning en de resultaten op de andere velden staat Wilsum op een 2e plek in de 4e klasse E. Trotse koploper is en blijft buurman ‘s-Heerenbroek. Volgende week gaat Wilsum op bezoek bij HTC.

Verslag: Patrick Plette