Column Jan L te K #10 12-11-2022

Opnieuw heeft de N50 weer z’n tol geëist; drie doden. De vraag is niet of er nog meer slachtoffers zullen vallen op deze “dodenweg”, maar wanneer.

Want zolang den Haag niet met geld over de brug komt om de N50 veiliger te maken, zullen er doden en gewonden blijven vallen. Maar daar is nog steeds geen duidelijkheid over.

Dat ligt dit keer nou eens niet aan de plaatselijk en provinciaalse politiek, nee dat is uitsluitend te wijten aan de Haagse politici. De onwil om iets aan de veiligheid te doen is stuitend.

Ik zal niet zeggen dat zo’n weg in de Randstad allang aangepakt zou zijn, maar ik denk het wel. Tenslotte is het aantal Kamerleden uit de Randstad vele malen groter dan uit de provincie. Voor veel Kamerleden is het een ver-van-mijn-bed-show.

Er kan voor allerlei onzinprojecten geld vrijgemaakt worden, maar het veilig maken van een weg in de provincie is te duur. Daar zijn mensenlevens gewoon een stuk goedkoper dan in de Randstad.

Overigens had het laatste ongeluk niet hoeven gebeuren. Een man op de vlucht achtervolgen op een weg als de N50 is vragen om ongelukken. Ik denk dat de politie het kenteken van de man inmiddels wel wist. Dus was zo’n achtervolging misschien niet zo heel erg nodig. In ieder geval was het het risico niet waard.

Twee onschuldige mensen dood.

Dood omdat den Haag te gierig is.

Dood omdat de politie te veel risico neemt op een dodenweg.