Nipte overwinning Dos Kampen op DZOH

Na de 4-1 nederlaag van vorige week tegen v.v. Heerenveen was het zaak om thuis tegen DZOH (Drentse Zuid Oost Hoek) uit Emmen drie punten te halen. Bij winst blijft de formatie van Johan Pitstra weg van de onderste regionen, maar bij opnieuw een verliespot wordt het billenknijpen. Het belang van deze wedstrijd is daarmee wel duidelijk.

DOS begon goed en gefocust aan de partij. Al in de derde minuut ging een fraai gekruld schot van Allan Bakker in de verre hoek maar nipt naast. Maar de scherpte van de aanvangsfase werd al snel opgevolgd door onnodig en snel balverlies in de opbouw. Bjorn Jansen wist daarvan bijna te profiteren, maar Justin Bruins kon zijn inzet nog net op tijd tot corner verwerken. 

Na een matige fase herpakte DOS zich. In de 19e minuut mocht Allan een corner gaan nemen. Diep in het achterland kopte Rick Diender de bal hard richting het doel. Dichtbij de doellijn kon Raymon Beuling al koppend de bal tegen de touwen werken. De geelzwarten bleven de rest van de eerste helft de bovenliggende partij. Met een prima spelende Robin Mulder, die na een blessureperiode voor het eerst weer in de basis mocht beginnen, als aanjager op het middenveld. In de 30e minuut verlegde Robin het spel naar de linkerkant, waar Nick Hendriks de bal bij Allan wist te bezorgen. Zijn schot van circa twintig meter ging ruim over. In de slotfase kregen de gasten nog een grote kans. Een uitstekende voorzet werd bij de tweede paal door Youri Keen ineens op de slof genomen. Volledig vrijstaand schoot hij de bal over het doel van Justin. DOS kwam vlak voor rust goed weg.

Dat was, zoals wel vaker dit seizoen, vrij snel na de theepauze niet het geval. Opnieuw een voorzet vanaf links. Zonder ook maar een verdediger van DOS in de buurt kon de bal voorgegeven worden. De scherp aangesneden bal kon van dichtbij door de ingevallen Dylan van der Scheer worden binnen geschoten. Rond de 60e minuut kreeg eerst Bjorn Jansen, de meest dreigende speler van DZOH, een mogelijkheid. In de omschakeling ging DOS er over links snel vandoor. Na een prima vanaf de achterlijn teruggelegde bal kreeg Matthijs de Blok een grote kans. Zijn uithaal ging hoog over het doel van keeper Diederik Bangma. 

Het niveau van de tweede helft werd er niet beter op. Zeker niet van de geelzwarten. DZOH legde meer energie in de wedstrijd en DOS liet zich teveel terugzakken. De gasten waren vooral met dode spelmomenten dreigend. Zo ook in de 85e minuut. Een kopbal bij de tweede paal door Emiel de Vries kon met een uitstekende reflex van Justin over het doel worden gewerkt. DOS mocht tevreden zijn met een punt, meer leek er echt niet in te zitten deze middag. Nog één keer perste de moegestreden Nick de laatste restjes energie uit zijn lichaam. Hij haalde de achterlijn, omspeelde zijn directe tegenstander, en tussen enkele spelers door kwam de bal perfect bij Allan terecht. Deze niet te missen kans werd door hem benut met een enorme opluchting en vreugde aan DOS zijde als gevolg. In de extra tijd was DZOH nog twee keer gevaarlijk met twee kopbalsituaties. Een keer moest Justin optreden en de andere keer ging de bal net naast. 

Na het laatste fluitsignaal van de goed fluitende arbiter Boringa kon DOS eindelijk opgelucht ademhalen. Drie punten is meer dan waar de poelänten recht op hadden, maar het is dit seizoen ook wel eens andersom geweest. En de punten waren meer dan welkom. Het vertoonde spel is zeker voor verbetering vatbaar. Hopelijk zien we dit volgende week terug in de belangrijke uitwedstrijd tegen Achilles ’12. Wederom een sleutelwedstrijd. De tegenstander uit Hengelo staat met één punt minder net onder DOS op de ranglijst. LET OP: deze wedstrijd start al om 12.30 uur. Dit i.v.m. een wedstrijd op het WK van het Nederlands elftal later die middag om 16.00 uur. 

Opstelling DOS Kampen: Justin Bruins, Rick Diender, Jake Stam (62e Lucky Akot), Job ter Burg, Martijn Barneveld, Nick Hendriks (90e Toine Mulder), Robin Mulder (90e Marc ter Steeg), Raymon Beuling (57e Matthijs de Blok), Klaas Jan Mulder, Mark Sollie, Allan Bakker.

Door: Jan de Vries