Column Jan L te K 25-2-2023

Om kort te gaan; een tent voor de Kamper Upper Ten

Vandaag, beste luisteraar, wil ik het eens hebben over de openbare ruimte, u weet wel die plekken in en om de stad die van ons allemaal zijn. Plekken als de Oudestraat, het Van Heutszplein, het Stadspark. Het soort plekken waar je geen entree hoeft te betalen, of iets te bestellen. Want er zijn de laatste jaren ook nogal wat plekken sluipenderwijs onttrokken aan de openbare ruimte.

Neem de Plantage, dat is inmiddels één groot terras geworden en dus geen openbare ruimte meer. Nou is dat misschien in het geval van de Plantage niet zo heel erg, want het brengt ook weer een stukje gezelligheid met zich mee. Je neemt tenslotte niet zelf een tafeltje en een paar stoeltjes mee de stad in om even op de Plantage te gaan zitten, dus dat is misschien wel een soort win-winsituatie.

Maar er zijn ook plekken waar dat niet opgaat, het strandje aan de overkant van de IJsselkade bijvoorbeeld. Ooit een soort vrijplaats voor mensen die zelf een tafeltje en een paar stoeltjes meenamen, of alleen een kleed om op te zitten. Een stuk openbare ruimte waar mensen vrij waren om zich te vermaken. Maar sinds een jaar of twee kan dat niet meer. Een paar snelle horeca jongens zagen er kansen. Niet voor de mensen die daar al kwamen, maar vooral voor zichzelf en de beter gesitueerde Kampenaren. En dus kwam er een heuse strandtent.

Nou dat moest ik natuurlijk ook eens proberen, dus op een zonnige zondagmiddag lieten mijn vrouw en ik ons neerzakken op de steigerhouten stoelen met canvaskussens. Echt lekker zaten we niet, maar wel heel modern. Het piepjonge bedienend personeel (want die zijn het goedkoopst) liet nogal op zich wachten, maar uiteindelijk mochten we dan toch iets bestellen.

Het bestellen ging een stuk vlotter dan het bezorgen van de bestelling, na ruim drie kwartier kwam dan mijn gebarbecuede entrecote. Nog net een beetje lauw. Maar het moet gezegd; de wijn was lekker en de rekening gepeperd. Om kort te gaan; een tent voor de Kamper Upper Ten (de afkorting zal ik u besparen) waar de oorspronkelijke bezoekers van het strandje een maand voor moeten sparen om er iets lauws te kunnen bestellen. We zijn nooit meer terug geweest. Misschien is het inmiddels iets beter qua bediening, maar qua prijzen vrees ik het ergste.

Binnenkort moet de gemeente beslissen of de strandtent mag blijven en hebben al 1450 mensen een petitie ondertekend tegen het verlengen van de vergunning. Voor iedere ondertekenaar kun je er al gauw vier bijtellen die hadden willen tekenen, maar er niet aan toe zijn gekomen. Komen we al op 7250 tegenstanders. Een aantal waar de Raad wel eens rekening mee zou kunnen houden. En laten we nou eens een keer niet alle leuke plekjes commercieel willen uitbuiten.

Ten slotte zijn er ook steeds meer mensen met een hele smalle beurs en die mogen ook wel eens hun eigen vrije plekje hebben.

Mijn advies, u voelt hem al aankomen, is; maak het strandje weer van iedereen.

En niet een plek alleen voor mensen die het kunnen betalen.

De column van Jan L hoor je ieder zaterdagochtend net na 11 uur bij IJsselmond Informatief op Radio RTV IJsselmond