‘s-Heerenbroek wint van koploper CSV’28 met 0-1

Jarenlang hadden de Stadshagervoetballers veel moeite met de polderklei van de grasmat op het Broekerland. Afgelopen najaar waren de nabije buren echter, met name in de eerste helft, heer en meester en werd voor het eerst sinds jaren een zege geboekt op sportpark het Broekerland. Een zure nederlaag die de groenhemden maar wat graag recht wilden zetten.

‘s-Heerenbroek heeft het ook altijd lastig op het oude kunstgras in Stadshagen. Een mat waar elk contact met de huid een brandwond oplevert en de bal oneindig blijft doorrollen als de bal wordt gespeeld. Het bericht over de vervanging van de plasticmat werd dan ook positief ontvangen door ‘s-Heerenbroek. Maar zoals ‘s-Heerenbroek als géén ander weet, de aanleg van kunstgras gaat niet altijd zoals gepland. én ook nu was dat het geval, de nieuwe mat op sportpark de Verbinding zou niet op tijd gereed zijn en zodoende werd uitgeweken naar het sportpark van Be Quick’28, waar in de namiddag, klokslag 17.00 de wedstrijd in gang werd gefloten door arbiter Kappert. Een tijdstip waarop normaal gesproken de koeien worden gemolken of heerlijke geuren uit de keuken komen.

Ondanks het tijdstip en de locatie waren er veel supporters met het Kamperlijntje afgereisd naar station “Stadionplein 25”. De tribune was goed gevuld met de aanhangers van zowel de groenen als de oranjen. Een belangrijke kraker op het programma in 4E, de nummers 1 en 2 troffen elkaar en zouden onderling uit moeten maken wie poleposition zou pakken voor de laatste 2 wedstrijden van het seizoen richting de felbegeerde titel.

Aangewakkerd door de groene rookfakkels die bij het betreden van het veld werden aangestoken, kwamen de groenhemden fel uit de startblokken. In de eerste 11 minuten wisten de buitenspelers, Jesper en Jonno allebei een goede mogelijkheid te creëren maar wisten dit niet om te zetten in een doelpunt, de keeper van CSV was beide keren een sta in de weg, met een knappe redding. Na goed druk zetten van Jesper wist de buitenspeler de bal met een gelukje op te pikken bij de centrale verdediger van CSV, de buitenspeler was al langs de keeper maar schoof de bal enigszins gehaast met zijn linkerbeen voorlangs.

Beide ploegen kwamen daarna in een evenwicht, wat resulteerde in een op en neergaand duel. Zowel CSV als ‘s-Heerenbroek probeerde wel voorzichtig op te bouwen maar de ploegen wisten maar al te goed dat één keer balverlies dodelijk zou kunnen zijn. Zowel CSV als ‘s-Heerenbroek probeerde daarom ook vaak hun sterke spitsen te zoeken en via daar verder te voetballen over de flanken. Dit resulteerde voor beide goals in gevaarlijke situaties. Zo trof CSV gevaarlijk de lat en wist de doelman van CSV reddend op te treden bij een kansrijke poging van één van de ‘s-Heerenbroeker aanvallers.

Na een goede 45 minuten was het tijd voor een kop thee, met de brilstand nog op de borden. Een zeer terechte stand, aangezien beide ploegen elkaar ook in het veldspel goed in evenwicht wisten te houden.

Naast het kopje thee werden ook bammetjes en reepjes uit de sporttas gevist, want rond 18.00 gaat er normaal op de zaterdag een frituursnack in, maar nu stond er nog een zeer belangrijke helft op het programma. Deze kleine maaltijd leek bij de ‘s-Heerenbroekers niet helemaal goed te vallen, want waar de ploeg goed aan de 1e helft begon, was de start van de tweede helft wat moeizaam. CSV was in het eerste kwartier duidelijk de bovenliggende partij en werd steeds dreigender voor het doel van Plette. De jonge doelman had de zaakjes echter prima op orde en wist (in deze fase) samen met zijn achterhoede de 0 op het scorebord te houden.

Na 60 minuten werden 3 frisse spelers ingebracht waarmee ‘s-Heerenbroek het spel weer wat meer onder controle probeerde te krijgen. De groenhemden wisten de bal wat langer in bezit te houden en werden ook weer wat dreigender richting de goal van CSV. Maar het bleef iedere keer waken voor de snelle counter van de koploper van 4E.

In de 70e minuut resulteerde dit in een goede spelverlegging vanaf de linkerflank op rechtsbuiten Daan. De behendige speler sneed voor zijn directe tegenstander langs het 16 meter gebied in, de linksback deed nog een uiterste krachtsinspanning om Daan te stoppen maar maakte daarbij een overtreding. Scheidsrechter Kappert twijfelde geen moment, floot en wees gedecideerd naar de stip: penalty! Bjorn Wezenberg, die ook vorige week al feilloos binnenschoot, twijfelde geen moment en greep met veel plezier dit buitenkansje aan. Op de tribune werden telefoons uit de broekzak gehaald, de camera werd op “filmen” gezet en de bibberende handen zoveel mogelijk stilgehouden om dit zo goed mogelijk vast te leggen. Bjorn schoot feilloos binnen en een luid gejuich klonk vanaf de tribune in Zwolle! 0-1 voor ‘s-Heerenbroek! Wat hiermee virtueel de koppositie in 4E overnam.

De daaropvolgende 20 minuten leken wel een uur te duren. CSV wisselde aanvallend en ging op zoek naar de gelijkmaker. ‘s-Heerenbroek werd steeds verder onder druk gezet en kreeg de bal moeizaam tot op de helft van CSV. Met op een gegeven moment maarliefst 5 aanvallers en vele lange en hoge ballen was het elke keer weer billenknijpen wanneer de bal het ‘s-Heerenbroeker-strafschopgebied in werd geslingerd. De ploeg uit Stadshagen kreeg nog een aantal grote kansen maar wist dit niet om te zetten in een doelpunt.

Als één team wisten de ‘s-Heerenbroekers de overwinning over de streep te zetten en daarmee niet enkel virtueel maar ook officieel de koppositie over te nemen van CSV. Zowel op het veld als op de tribune werd gejuicht en was iedereen uitzinnig van vreugde! Een zeer belangrijke 0-1 overwinning, supporters en spelers zongen gezamenlijk “wij staan bovenaan, wij staan bovenaan!!”

Na een kleine versnapering in de kantine van Be Quick met een optreden van een Jaap Bosch werd het Kamperlijntje opgezocht. Aangezien halte Mastenbroek niet meer bestaat, werd maar doorgereden naar het eindstation: Kampen. Trainer VD Burg had namelijk Cafe Eigenwijs in Kampen gereserveerd voor een gezellig avondje op stap met de selectie. Waar onder genot van een lekker biertje en een goede hap men genoot van de belangrijke zege en de koppositie. Als activiteit had de trainer een microfoon geregeld en zo mocht (moest) iedereen een nummertje zingen in de kroeg! Laten we het zo zeggen, het is maar goed dat we een voetbalteam zijn geworden en geen boyband….

De komende twee weken is er geen competitie voor ‘s-Heerenbroek en kan de accu volledig worden opgeladen voor de laatste twee wedstrijden van het seizoen; HTC uit (13 mei) en Wilsum thuis (20 mei). Twee cruciale wedstrijden, waar na 2 keer een overwinning een hele mooie beloning ligt te wachten. Nog één maand met z’n allen als één team optrekken en de voorsprong van 1 of 2 punten op de naaste belagers (Reaal Dronten en CSV) te behouden.

Graag zien we u 13 mei op sportpark de Pelikaan, voor de wedstrijd HTC – ‘s-Heerenbroek. Of al eerder bij één van de oefenwedstrijden, dinsdag 25 april uit bij Elspeet of 6 mei thuis tegen BAS.

Verslag: Sander Wennemers