Slechte eerste helft wordt DOS fataal

Na een keurige thuiszege op vv Heerenveen vorige week (3-0) stond DOS voor een ontzettend belangrijke uitwedstrijd tegen DZOH. Om de P/D plekken te ontwijken is winst tegen de Emmenaren en de week erop tegen Achilles ’12 cruciaal. En om te winnen is inzet, strijd en teamgeest de basis. De urgentie dat er gewonnen moest worden leek nog niet bij iedereen doorgedrongen.

Bij DZOH was de scherpte en strijd er wel en, zoals helaas vaker dit seizoen, stond DOS al snel op achterstand. Na goed ingrijpen van Job ter Burg mocht de thuisploeg een corner gaan nemen. In tweede instantie werd de bal alsnog in de vijfmeter gebracht, waar Tom Hiemstra als meest attente speler met de voet de bal achter Justin Bruins kon leggen.

In de 17e minuut een prima DOS aanval via het middenveld tussen Jochem van Putten en Allan Bakker, waarna de bal wordt ingespeeld op de doorlopende Ayoub Lakhloufi. Zijn schot is een prooi voor doelman Diederik Bangma. Twee minuten later komt DZOH over links door, waarbij Klaas Jan Mulder en Martijn Barneveld elkaars man pogen over te nemen. Helaas laat de uitvoering te wensen over en weet DZOH de bal vanaf de achterlijn voor te krijgen. Bij de eerste paal is opnieuw Tom Hiemstra er als de kippen bij om in de korte hoek Justin te verrassen. De volgende minuut is Jochem dichtbij een goal. Na een prima pass van Raymon Beuling schiet hij in het zijnet.

Nog voordat het scorebord aangeeft dat de eerste dertig minuten gespeeld zijn staat datzelfde bord al op 3-0. Een perfecte dieptepass op Björn Jansen staat aan de basis van het doelpunt. Jansen weet zijn directe tegenstander uit te schakelen en vervolgens verschalkt hij in de korte hoek ook Justin.

Het laatste kwartier voor rust is voor DOS Kampen. In de 35e minuut krijgen de geelzwarten na een snelle uitval een corner. Matthijs de Blok zet de bal hoog in en Job kopt het leer hard tegen de lat. In de rebound kopt Ayoub net over. In de laatste minuut geeft Allan de ruststand een iets dragelijker stand. Na een prima pass van Nick Hendriks op de diep weg sprintende Allan tikt hij met een fraaie voetbeweging de bal langs doelman Bangma en belandt in de verre hoek tegen de touwen.

Na de theepauze kiest trainer Johan Pitstra voor een gewijzigde opstelling. Martijn blijft achter in de kleedkamer, Lucky Akot komt op de plek van Klaas Jan die doorschuift naar zijn vertrouwde positie op het middenveld en Jochem gaat centraal in de defensie staan. Het levert direct enkele kansjes op via Klaas Jan en Raymon, maar DZOH is middels Hiemstra in de 54e minuut ook erg gevaarlijk. Toch weet DOS de belangrijke aansluitingstreffer al snel te maken. In de 61e minuut schiet Raymon bij de tweede paal na een afgemeten voorzet van Matthijs de bal binnen. Als niet veel later DZOH met tien man verder moet na een directe rode kaart van Joël Zweerink lijkt het een kwestie van tijd dat DOS langszij komt. In de 70e minuut krijgt DOS een vrije bal recht voor de goal en net buiten de zestien. Allan krijgt de bal langs de muur en de bal spat op de vuisten van Bangma weer het veld in. De kopbal van Ayoub gaat over het doel. Echte grote kansen voor DOS blijven daarna uit. Af en toe komt DZOH er gevaarlijk uit, maar tot scoren komt het niet meer.

Zo blijft DOS opnieuw in een uitwedstrijd met lege handen staan en wordt een slechte eerste helft fataal. De poelänten kampen dit seizoen met een ‘uit-syndroom’ en dat belooft niet veel goeds. Van de in totaal 27 punten zijn er slechts 5 in uitwedstrijden behaald (met een 0-2 winst tegen Go-Ahead Kampen, dat dan weer wel, als enige driepunter). Aankomende zaterdag speelt DOS thuis tegen Achilles’12 uit Hengelo een cruciale “do-or-die” wedstrijd. Als deze niet wordt gewonnen dan is het spelen van P/D vrijwel onontkoombaar.

Opstelling DOS Kampen: Justin Bruins, Job ter Burg, Martijn Barneveld (46e Lucky Akot), Rick Diender (70e Toine Mulder), Nick Hendriks, Raymon Beuling, Klaas Jan Mulder, Ayoub Lakhloufi, Matthijs de Blok (85e Marc ter Steeg), Jochem van Putten, Allan Bakker.

Door: Jan de Vries