Column Jan L te K 6-5-2023

Ik mis mijn Indiaanse vrienden wel een beetje.

Sinds enige tijd heb ik geen vaste telefoon meer, alleen nog een mobiele, en eigenlijk mis ik die vaste ook niet. Dat is te zeggen, ik mis sommige bellers. Want de afgelopen jaren werd ik van tijd tot tijd gebeld vanuit India. Niet dat ik iemand ken in India maar sommige mensen in India hadden mijn nummer.
Als ik dan opnam was er iemand met een zwaar Indiaas accent die zei dat hij die en die was en dat hij belde namens Microsoft om direct daarna op een heel serieuze toon te vertellen dat ik een serieus probleem met mijn computer had. En dat hij dat voor me ging oplossen.


De eerste keer dat me dat gebeurde ging ik er nog even op in, maar al snel schoot me te binnen dat dit een poging tot oplichting was en gooide gauw de hoorn op de haak, ja ik had een heel ouderwets toestel.
Wekenlang gebeurde er niets totdat er weer een Indiaas accent aan de lijn hing.
“You have a serious problem with your computer”, klonk het.
Ik besloot het spelletje mee te spelen en vroeg hoe hij dat wist, er volgde een woordenstroom waar geen touw aan vast te knopen was. Hij zei dat ik mijn computer moest opstarten, dan zouden we samen het probleem uit de wereld helpen. Daar had ik geen zin in dus ik zei in mijn beste Engels dat mijn vrouw de laptop mee had naar haar werk, dus helaas. Hij hing op.


Ik begon er lol in te krijgen en ieder keer dat en een telefoontje kwam uit India had ik weer een andere tactiek. Ik gaf alleen antwoord in het Nederlands of zei op iedere vraag Jaaa?
Of ik zei dat ik even geen tijd had en of ik hem terug kon bellen bij Microsoft en wat zijn naam ook al weer was. Ook heel leuk was de keer dat ik na het inleidende praatje zei dat ik een Nigeriaanse prins was die een erfenis had gekregen…verder kwam ik niet, hij had opgehangen.
Maar de allerbeste was de laatste keer. Na de gebruikelijke riedel die weer eindigde met “You have a problem with your computer”. Liet ik even een stilte vallen en zei (in het engels dan) Dat is raar, ik heb helemaal geen computer. Na een korte stilte hing hij op. En die gesprekjes heb je niet op je mobiel, misschien hebben ze mijn nummer nog niet.

Ik mis mijn Indiaanse vrienden wel een beetje.

De column van Jan L hoor je ieder zaterdagochtend net na 11 uur bij IJsselmond Informatief op Radio RTV IJsselmond