Zure en dure nederlaag voor DOS Kampen in slotfase

Onder zomerse omstandigheden werd er om exact 14.30 uur afgetrapt op sportpark Burgemeester Dekker. DOS leek al binnen één minuut op achterstand te komen, maar de assistent-scheidsrechter stak de vlag de lucht in, omdat de bal over de zijlijn was geweest. In de eerste tien minuten kwamen de geelzwarten er niet aan te pas, maar in de door Martijn Barneveld opgezette tegenaanval toonden de poelänten zich uiterst effectief. Na een vlotte combinatie halverwege het middenveld van ASVD tussen Jochem van Putten en Raymon Beuling belandde de bal bij Allan Bakker. Met een mooie schuiver, nog aangeraakt door doelman Alex Bindenga, rolde de bal in de verre hoek het doel in.

Voetballend bleef het elftal van trainer Patrick Posthuma de betere ploeg. Enkele minuten na de voorsprong van DOS kreeg ASVD al een grote mogelijkheid. Een goede voorzet van links van Mark Veldman werd door Martijn Timmer over de goal van Justin Bruins gekopt. Vijf minuten later ging doelman Justin de fout in. Zijn uittrap, genomen ver uit zijn eigen doel, ging volledig de mist in en kwam in de voeten terecht van Dylan van der Stoel. Dit cadeau werd door de aanvaller in dank aanvaard. Hij tikte de bal simpel binnen.

De rest van de eerste helft golfde het spel op en neer. Beide teams kregen kansjes en kansen. Een kopbal van Raymon kon eenvoudig door de goalie worden opgeraapt. Een schot in de korte hoek van Kevin van der Vlag werd knap door Justin gekeerd. Een afstandsschot van Yordi Schols ging nipt naast. Een vrije bal van Allan van circa 25 meter miste net teveel kracht en precisie om het Bindenga moeilijk te maken. Tot doelpunten kwam het echter niet meer.

Trainer Johan Pitstra bracht na de theepauze twee verse krachten binnen de lijnen. Het eerste kwartier gebeurt er voetballend gezien weinig, maar in de 59e minuut ligt Justin buiten de zestien meter kermend van de pijn op de grond. Minutenlang wordt hij behandeld aan zijn knie, maar hij kan niet verder en moet zich laten vervangen door Patrick van Dijk (Patrick zijn debuut in competitieverband). De eerste mogelijkheid komt op naam van invaller Ayoub Lakhloufi. Hij kopt de voorzet van Jochem richting goal, maar kan onvoldoende kracht zetten om er een echte kans van te maken. Daarna wordt ASVD sterker. Het heeft meer balbezit en krijgt een handvol corners, maar tot groot gevaar leidt dit alles niet.

De laatste tien minuten breken aan en DOS mag nog steeds hopen om een punt mee te nemen richting Kampen. In de 82e minuut wordt vanaf links een hoge bal diep de zestien ingebracht. In het achterveld controleert invaller Rihairo Meulens de bal knap. Hij omspeelt handig een DOS verdediger en met een ouderwets puntertje schiet hij de bal in de korte hoek over het doel. Twee minuten later mag ASVD vanaf circa 25 meter een vrije bal gaan nemen. Pim Breukelman, net tien minuten daarvoor ingevallen, gaat zich hierover ontfermen. Patrick posteert een muurtje van een man of vijf. Breukelman schiet de bal in de verre hoek langs de muur. Een bal die in principe dus voor doelman Patrick moet zijn, maar hij komt te laat en de bal rolt tegen de touwen. In de extra tijd is er nog een grote kans voor Meulens om de 3-1 te maken, maar zijn schot gaat voorlangs. Ook DOS krijgt daarvoor nog een kans via Raymon. Zijn poging beland boven op de deklat, maar arbiter Kiremit fluit alsnog af vanwege buitenspel.

Na afloop storten de spelers van DOS zich ter aarde. Vermoeid en enorm teleurgesteld. Een punt had zoveel verschil gemaakt. Zeker in mentaal opzicht. Maar mogelijk ook essentieel in de strijd om lijfsbehoud. Nu wachten er nog twee cruciale finales. En naar alle waarschijnlijkheid zonder Justin onder de lat. Te beginnen volgende week thuis tegen Go-Ahead Kampen. Een stadsderby met grote belangen. DOS moet winnen om kans te houden op 1e klasse behoud. Kowet houdt bij winst zicht op de 3e periodetitel.

Opstelling DOS Kampen: Justin Bruins (59e Patrick van Dijk), Job ter Burg, Martijn Barneveld, Robin Mulder, Rick Diender (88e Marc ter Steeg), Nick Hendriks (46e Lucky Akot), Raymon Beuling, Klaas Jan Mulder, Matthijs de Blok (59e Ricardo Oostra), Jochem van Putten, Allan Bakker (46e Ayoub Lakhloufi).

Verslag: Jan de Vries