Column Jan L te K 13-5-2023

Maar genoeg gemopperd, ik wil de plantsoenendienst lof toezwaaien, wat heet; ik zou ze een grote bos veren in de kont willen steken

Vaak wil ik nog wel eens mopperen over de gemeente, en vaak is daar dan ook alle reden toe. Zoals de idiote verordening dat op het evenemententerrein honden aangelijnd moeten zijn. Op de ideale hondendolplek, en niemand die uit kan leggen waarom. Behalve dan de dooddoener dat er al een plek is. Jaaha, maar die is te klein, te modderig en ligt naast een vieze sloot. Maar genoeg gemopperd, ik wil de plantsoenendienst lof toezwaaien, wat heet; ik zou ze een grote bos veren in de kont willen steken. Want het is ze toch maar mooi gelukt om van het stadspark het mooiste park van Nederland te maken.

Nou nou nou hoor ik sommige luisteraars denken, er zal toch wel ergens in Nederland een minstens zo mooi park zijn. Misschien, maar de kans is klein, al was het maar omdat ons stadspark waarschijnlijk het oudste van ons land is.

Het is de plantsoenendienst gelukt om de strakke, maar oersaaie gazons om te toveren in een bloemenzee die vanaf januari al begint. Eerst slingers sneeuwklokjes, dan, wat later en nog een beetje voorzichtig de krokussen waarna de narcissen het overnemen, gevolgd door het daslook.

En dan, als het voorjaar echt losbarst, een bloemenzee. Het kan niet anders; daar is over nagedacht. En ongetwijfeld is er ook stevig over gediscussieerd, want het ouderwetse gladgeschoren gazon was jarenlang de norm en het valt in ambtelijke kringen niet mee om iets radicaal anders te gaan doen. Het is bij een papieren beleid gebleven, maar ook op een geweldige manier uitgevoerd, zonder dat we als inwoners er veel van merkten. In stilte is er iets moois gecreëerd.

Daarom; Hulde aan de mensen die het park letterlijk hebben laten opbloeien.
Bij dezen draag ik ze alvast voor voor de komende lintjesregen.

De column van Jan L hoor je ieder zaterdagochtend net na 11 uur bij IJsselmond Informatief op Radio RTV IJsselmond