Staalbedrijf uit Kampen krijgt forse boete na overlijden Poolse lasser

De rechtbank heeft maandag een forse boete opgelegd aan Postema Staalbouw voor het niet naleven van arbo-regels. Vorig jaar januari overleed een 47-jarige Poolse lasser toen een grote stalen constructie op hem viel. Meewerkend voorman Arno H. (50) werd schuldig bevonden aan dood door schuld. Hij kreeg een taakstraf opgelegd.

De Poolse lasser was op de dag des onheils aan het werk bij een groot metalen dakspant. Om te voorkomen dat het gevaarte kon omvallen was het gezekerd in een kraan. Die afspraak was ook zo vastgelegd in het stappenplan dat voorman Arno H. opstelde voor er aan de klus begonnen werd.

Onachtzaam, onzorgvuldig en onvoorzichtig
Het was Arno H. die de kraan nodig had en het dakspant loskoppelde. Even later viel de metalen constructie bovenop de lasser. Hij bezweek aan zijn verwondingen. De rechtbank verwijt het de voorman dat hij zijn eigen stappenplan negeerde. “Het is onachtzaam, onzorgvuldig en onvoorzichtig handelen,” aldus de rechtbank. De rechters achtten hem dan ook schuldig aan dood door schuld.

Het OM eiste een werkstraf van 200 uur tegen de voorman. De rechtbank ging daar niet in mee omdat Arno H. zich twee weken geleden tijdens de inhoudelijk behandeling zeer aangeslagen toonde en openheid van zaken gaf. Arno H. moet van de rechtbank een werkstraf van 100 uur uitvoeren.

Verantwoordelijkheid afwentelen
De directeur van het bedrijf stelde tijdens de inhoudelijk zitting dat hij niet vaak in de fabriek aanwezig was en er meerdere medewerkers verantwoordelijk waren voor de veiligheid. De officier van justitie betreurde het toen al dat de werkgever nauwelijks verantwoordelijkheid nam en het op zijn medewerkers afwentelde. De rechtbank sloot zich daar vandaag bij aan. Ook bij de rechters ontstond de indruk het bedrijf haar verantwoordelijk bagatelliseerde.

Het staalbedrijf kreeg een boete opgelegd van 75.000 euro, waarvan 25.000 voorwaardelijk. Dit met een proeftijd van 3 jaar. De boete die het bedrijf daadwerkelijk moet betalen is 10.000 euro minder dan het OM had geëist.