Burgermeester plant en opent mini voedselbos bij Kinderopvang Ienieminie

De koude regen viel uit de lucht, maar dat hield de kinderen van Kinderopvang Ienieminie niet tegen om hun eigen Voedselbos te plantten op hun speelplein. Ook burgermeester de Rouwe heeft geholpen met het aanplanten en heeft vervolgens samen met de kinderen het Voedselbosje feestelijk geopend. Deze hebben ze de toepasselijke naam Vitaminie Tuin gegeven. Dit mini voedselbos is mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van Wavin en met behulp van IVN Natuureducatie uitgevoerd.

Lekker en leerzaam bosje
Het Voedselbosje is een klein bosje waar 30 verschillende soorten planten (bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers) groeien waar je van kunt eten. Van bekende soorten, zoals appelboom en bessenstruik, tot minder doorsnee soorten zoals kweepeer, colakruid en brave hendrik. “Het Voedselbosje is voor slimme mensen. Het zorgt voor zichzelf. De planten helpen elkaar en wij moeten vooral veel geduld hebben”, gaf burgemeester de Rouwe de kinderen mee.

De plantdag is een complete beleving voor de kinderen. “Ik dacht dat we alleen het Voedselbosje gingen openen, maar we gingen het ook aanplanten en alvast voorproeven door appeltjes te roosteren. Super leuk”, zei één van de kinderen verrast. Het regenwormenonderzoek, maakte de middag compleet.

Voedselbosje als buitenlokaal
Door het Voedselbosje leren kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit. Zij leren dat het bosje goed is voor de natuur, voor het klimaat én voor jezelf. “Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je vruchten plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren”, aldus Manon van Balen, projectleider bij IVN. IVN verzorgt ook gastlessen en levert educatiemateriaal, waarmee de school zelf aan de slag gaat.

Steeds meer scholen en BSO’s vergroenen hun buitenruimte: goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven én kinderen te leren over gezond eten. Groen zorgt ook voor meer dieren op het plein, voor meer schaduw en minder wateroverlast bij hevige regenval. Het Voedselbosje in IJsselmuiden is mede mogelijk gemaakt door de financiering van Wavin, die op deze manier bijdragen aan de biodiversiteit en een groenere leefomgeving voor kinderen.

Burgemeester de Rouwe samen met de kinderen van Ienieminie