‘s-Heerenbroek strijdend ten onder tegen Oene

Op zaterdag 10 februari speelde ’s-Heerenbroek de belangrijke (inhaal)wedstrijd tegen Oene. De afgelopen week had het enorm veel geregend en dat had ook gevolgen voor het veld, wat al een behoorlijke klap te voorduren had gekregen in de gewonnen thuiswedstrijd van een week eerder tegen EFC. De afgelopen week was er (in de regen) vol enthousiasme getraind, nadat de eerste (competitie)overwinning sinds 4 november was behaald. Iedereen had zin om te voetballen, dit bleek al uit het feit dat meerdere spelers op vrijdag zelf al het veld aan het inspecteren waren om te kijken of de wedstrijd van de dag erna door zou kunnen gaan. Echter waren de berichten pessimistisch en werd er helaas rekening gehouden met een afgelasting. Misschien onverwachts maar op zaterdagochtend om 10:46 volgde het bericht dat de wedstrijd toch door zou gaan.

Om stipt 13:15 zat iedereen klaar in de bestuurskamer voor de wedstrijdbespreking, voorzien van een stukje fruit dat geregeld was door de corvee! Hier werd besproken dat ’s-Heerenbroek eenzelfde tactiek moest hanteren als vorige week, waarbij enkele details verbeterd moesten worden. Ook werd er gehamerd op de hoekschoppen, deze moesten gevierd worden aangezien dit voor ’s-Heerenbroek een enorme kans zal zijn om te scoren.

Verder moesten de groenen veelvoudig de vleugels gaan gebruiken omdat er een compact Oene werd verwacht. Overigens werd de term ‘Oen’ ontleed door de selectie en werd bekend waarvoor dit een synoniem is, dit was voor Freddie een gemiste kans aangezien hij normaliter altijd een bepaalde diersoort in zijn wedstrijdbesprekingen betrekt.

De opstelling was verder bijna ongewijzigd vergeleken met vorige week. De enige wijziging was dat Gert Kwakkel weer in de basis stond nadat hij twee wedstrijden had gemist vanwege een schorsing en een skivakantie. Dit betekende dat de captain weer in het centrum stond naast Willard, met als gevolgd dat Seth vanuit het centrum verhuisde naar de rechtsback positie.

Tijdens de warming up liepen al van menig spelers de kuiten behoorlijk vol (zelfs degenen met Knapman uitrusting). Hier werd duidelijk dat het een enorm ‘zwaar’ veld was en dat het een enorme inspanning zou gaan worden. De wedstrijd werd afgetrapt door pupil van de week: Lizette Douma, die de bal beheerst in het doel schoot! Nog voordat de pupil fatsoenlijk op de bank zat kreeg ’s-Heerenbroek al een hoekschop tegen. Deze werd getrapt en plotseling belandde de bal bij de 2e paal en kon de bal voor een leeg doel worden binnen gewerkt door Oene. Dit was zeker een grote tegenslag aangezien de uitploeg al met 0-1 voorstond na amper 3 minuten voetballen.

‘s-Heerenbroek bleef echter wel geconcentreerd bezig met de wedstrijd en probeerde via de zijkanten gevaar te creëren. Dit werd over rechts gedaan door Daan, die vaak door een lange bal vanaf de verdediging werd weggestuurd en over links via Jonno die de combinatie aan ging met de middenvelders om vervolgens zo de ruimte achter de laatste linie van Oene te benutten. Echter bleek dat beide ploegen, weinig risico durfden te nemen in de opbouw. Hier werd door zowel Oene als ’s-Heerenbroek het centrum vast gezet waardoor er enkel door een risicovolle pass of door een passeerbeweging onder de druk uit gevoetbald kon worden. Dit was iets waarin beide ploegen niet comfortabel waren en dit vertrouwen werd verslechterd nadat er een bal onder de voet van Willard aan de zijlijn gleed en er even later een hachelijk moment ontstond toen Gert de bal terug wilde spelen richting doelman Rutger Plette, maar deze pass onderschept kon worden door de aanvaller van Oene. Dit liep net goed af maar dit bevestigde nogmaals dat de ‘lange bal’ wel de geprefereerde methode moest worden om onder de druk van de tegenstander uit te komen.

Vanuit de tweede bal kon ’s-Heerenbroek regelmatig alsnog controle krijgen en hier kon het middenveld dan de zijkanten zoeken. Meerdere keren wisten de buitenspelers de bal voor te geven en ontstond er gevaar door de meegekomen middenvelder Sem Pruim. Met deze voorzetten was ’s-Heerenbroek erg gevaarlijk, Oene wist alleen steeds net haar hoofd boven water te houden in de eigen 16, dit kwam mede door een goed oplettende keeper en een (twijfelachtig) buitenspel moment waarbij Björn Wezenberg scoorde nadat Jonno Pruim een steekpass door de verdediging van Oene gaf. Verder leverden een aantal indraaiende vrije trappen, iets waarin ’s-Heerenbroek dit seizoen ijzersterk is, helaas niets meer op dan grote kansen. Inmiddels was de rust bijna aangebroken en leek ’s-Heerenbroek met een achterstand de kleedkamer te moeten gaan opzoeken. Echter was er net een situatie ontstaan waarbij Sem en een centrale verdediger tegen elkaars hoofd aan kopten, dit resulteerde in het feit dat de centrale verdediger verzorgd moest worden (in tegenstelling tot Sem). Hiervoor moest de verdediger van Oene ook tijdelijk het veld verlaten en stond Oene heel even met een man minder. Net op dit moment kreeg Seth de bal en gaf hij een perfecte voorzet op het hoofd van de vrijgelaten Sem. Onze middenvelder wist hier wel raad mee en knikte de 1-1 buiten het bereik van de keeper binnen.

’s-Heerenbroek leek toch met een fijner gevoel de kleedkamer te kunnen gaan opzoeken alleen niks bleek minder waard. Toen in de slotseconden van de 1e helft, aanvoerder Gert Kwakkel zwaar geblesseerd raakte. Gert werd aangespeeld waarbij er een beweging werd gemaakt wat voor een ‘knak’ in het been zorgde die door meerdere spelers gehoord kon worden. Deze spelers wisten meteen al dat het goed mis was en daarom werd er snel voor verzorging gezorgd, ook namens de kant van Oene, hiervoor dank! De scheids besloot dat het geen zin had om de laatste paar seconde van de 1e helft uit te spelen en gaf aan dat de rust was aangebroken. In de kleedkamer werd besproken dat wij geduldig moesten blijven en zo door moesten blijven gaan. Aangezien ’s-Heerenbroek tot dusver de betere ploeg was moest er met dezelfde strijd door worden door gespeeld en zouden er kansen blijven komen.

Björn werd in de rust gewisseld voor Jesper, hierbij verplaatste Jonno zich naar de spits in de hoop dat de ruimte achter de verdediging beter benut zou worden. De geblesseerde Gert werd vervangen door Bernard, waarbij de verdediging weer in dezelfde formatie stond als in de voorgaande wedstrijd. De scheidsrechter gaf in de rust ’s-Heerenbroek ook de mogelijkheid om de wedstrijd vanwege het zware incident te staken. Echter was de selectie vastberaden deze wedstrijd uit te spelen en te winnen. Dit was ook het eerste wat Gert zei nadat hij per brancard de kleedkamer was ingedragen. Daarom werd besloten om deze wedstrijd uit te spelen en te winnen voor Gert!

Meteen na rust krijgt ’s-Heerenbroek een grote kans, een aanvaller van Oene wordt goed onder druk gezet door Willard waardoor de bal terecht komt bij Max die via een passeerbeweging een bal in de diepte kan geven op Daan. Daan weet op volle snelheid zijn tegenstander via de buitenweg eruit te sprinten terwijl hij zelf de bal moest meenemen. Daan besloot te schieten en dit schot gaat vanuit een lastige hoek rakelings naast. Hierna blijft ’s-Heerenbroek aandringen maar tot echt grote kansen komen de groenen niet in deze periode. Oene probeert meerdere malen via een lange bal richting de spits kansen te creëren, echter was de verdediging alert en konden echt grote kansen voorkomen worden.

Wel werd er in de 57e minuut een goede kans bij elkaar gespeeld door Oene waarbij door een uitstekende ingreep van doelman Rutger Plette een doelpunt werd voorkomen. 5 minuten later weet Oene, wel te scoren. Nadat ’s-Heerenbroek zelf een vrije trap heeft genomen is er in de omschakeling hiervan de nodige chaos. Meerdere spelers staan niet goed in positie en hierdoor waagt een speler van Oene het erop en schiet van afstand. Hier maakt onze jonge doelverdediger een ongelukkig moment mee, wat ervoor zorgt dat de bal binnen rolt en Oene in de 63e minuut weer op voorsprong komt. Opnieuw moet ’s-Heerenbroek een tegenslag verwerken, het zal namelijk een lastige opgave zijn om in een half uur tijd deze stand om te zetten in een voorsprong. Voor Oene is een overwinning erg welkom en daarom gaan zij ook steeds defensiever spelen, wel blijven er enkele snelle omschakelingen volgen die ’s-Heerenbroek onschadelijk kan maken. ’s-Heerenbroek krijgt nog een grote kans nadat Daan een goede voorzet op Sem gaf maar dit resulteerde helaas niet in een doelpunt.

Rond de 70e minuut wordt Henri de Leeuw het veld in gebracht met als ultieme doel dat hij het team vandaag opnieuw kan laten juichen (vlak voor de warming up maakte Henri namelijk bekend dat hij een huwelijksaanzoek bij zijn vriendin heeft gedaan, dit tot grote vreugde van het team). Hiermee wordt ook het begin van het slotoffensief in gezet. Ook Niek en Wim vielen even later in voor een ultiem slotoffensief. Niek ging op de linksback spelen maar bestreek zowat de gehele linke flank en kon meerdere malen gelanceerd worden om zo een voorzet te geven. Wim speelde bijna als extra spits en er werd gehoopt dat met de lengte van hem en Sem iets geforceerd kon worden. Vanuit achteren werd Seth naar het middenveld gestuurd waardoor er achterin hooguit slechts 3 mensen stonden. Dit zorgde ook voor een gevaarlijk moment toen Bernard aan werd getikt in een sprintduel, de scheidsrechter weigerde tot ongeloof van ’s-Heerenbroek voor een vrije trap te fluiten terwijl de vleugelaanvaller hierdoor wel vrije door gang had tot het doel van de thuisspelende ploeg. Dit resulteerde echter niet in een doelpunt voor Oene. Enorme kansen kreeg ’s-Heerenbroek niet meer, het lukte niet om het ingezakte Oene te verschalken. Na iets meer dan 90 minuten besloot de scheidsrechter dat de wedstrijd erop zat. ’s-Heerenbroek verliest kostbare punten, dit terwijl Oene door deze overwinning vier plekken stijgt.

Over de inzet mag ’s-Heerenbroek zeker tevreden zijn, ook de manier waarop de ploeg met tegenslagen is omgegaan is knap. Dit maakt het verlies alleen niet minder pijnlijk, zeker ook omdat de ploeg haar aanvoerder voor de rest van het seizoen kwijtraakt vanwege een knieblessure. Verder was de thuisspelende ploeg voetballend deze middag ook beter dan haar tegenstander, echter werden er onvoldoende kansen benut en kreeg de ploeg 2 onnodige doelpunten te verwerken. ’s-Heerenbroek zal dinsdag 13 februari om 20:00 een oefenwedstrijd spelen bij Olympia’28. Op zaterdag 17 februari staat er opnieuw een thuiswedstrijd op het programma, ditmaal betreft het een inhaalwedstrijd tegen Hattem. Wel zal de buienradar deze week in de gaten gehouden worden en ook moet er gehoopt worden dat het veld spoedig hersteld nadat de wedstrijd van afgelopen zaterdag ook een impact op het veld heeft gehad.

Verslag: Sander Wennemers