Toename Overijsselse geboortes na eerste lockdown, in Kampen stijging van 27 procent

Negen maanden na de eerste lockdownperiode was er in Overijssel afgelopen december en januari een geboortestijging van 2,5% ten opzichte van een jaar eerder. Dit is meer dan het landelijk gemiddelde van +0,2%. In totaal werden er in twee maanden tijd 1.869 Overijsselse coronababy’s geboren. Dit blijkt uit onderzoek van MiniMe.nl naar de gevolgen van de lockdown op het aantal geboortes in Nederland.

Meestal zorgt een crisis voor een (tijdelijke) dip in het aantal geboortes en is er pas sprake van een toename na afloop van de crisis. De coronacrisis is daar een uitzondering op, mogelijk doordat de lockdown ervoor zorgde dat stellen meer tijd thuis met elkaar doorbrachten.

Grootste stijging in Ommen en Twenterand
In 11 van de 25 van de Overijsselse gemeenten nam het aantal geboortes toe. Vooral in Ommen (+95,7%), Twenterand (+43,2%) en Kampen (+27,2%) was het verschil met een jaar eerder groot.

In Raalte nam het aantal geboortes het sterkst af, met 28,8%. Ook in Tubbergen (-28,6%) en Olst-Wijhe (-23,5%) kwamen minder kinderen ter wereld.

‘Babyboom’ sterkst in Friesland
Hoewel het aantal geboortes in Overijssel toenam, was de ‘babyboom’ het sterkst in Friesland. Daar werden afgelopen december en januari 7,8% meer kinderen geboren dan een jaar eerder. In Flevoland werden beduidend minder kinderen geboren: -3,8%.