Suzanna Broekhuizen uit kampen wint professor steenkamp debattoernooi

Suzanna Broekhuizen (17) uit Kampen heeft op 29 mei het Professor Steenkamp debattoernooi 2021 van het CDA gewonnen. Afgelopen week ontving ze niet alleen een grote beker voor de algehele eindzege, maar ook kreeg ze drie medailles vanwege de hoogste klassering in de verschillende categorieën. “On-Nederlands goed”, zei Gijs Weenink, directeur van de DebatAcademie. “Dit zien we in Nederland bijna nooit.”

Na het winnen van de vier voorrondes, gejureerd door vier onafhankelijke technische juryleden en vier ideologische CDA-juryleden, mochten Suzanna en haar teamgenoot Robin Baas (CDJA’er en student in Wageningen) door naar het finaledebat. Het werd een pittig debat tussen de twee finaleteams. Na 30 minuten gedebatteerd te hebben over nut en noodzaak van een minderheidskabinet, mochten Suzanna en Robin de toernooibeker in ontvangst nemen. Zij behaalden als team de hoogste scores voor debattechniek én voor het verwoorden van CDA-gedachtegoed in het debat. Ook werd de Kamper CDJA’er uitgeroepen tot ‘beste individuele debater’. Na lovende woorden van de juryleden over de prestatie dit debat te winnen als 17-jarige scholiere, ging zij met de winst van alle categorieën naar huis.

Suzanna is als vicevoorzitter en secretaris actief bij CDJA IJsseldelta. Komend academisch jaar hoopt ze bestuurs- en organisatiewetenschappen te gaan studeren aan de Universiteit Utrecht. Volgens Gijs Weenink is de studie haar als aanstormend talent op het lijf geschreven.