IJsselbiënnale | The rich will survive – Adrien Tirtiaux

Als onderdeel van de internationale kunstroute IJsselbiënnale heeft beeldend kunstenaar en architect Adriën Tritiaux een bijzonder kunstwerk opgeleverd bij Zalk. Weever Bouw ondersteunt dit kunstwerk in de IJsselbiënnale door de bouwmaterialen van de piramide via eigen kanalen en middelen kosteloos ter beschikking te stellen. ’Wij zijn ons er terdege van bewust dat circulariteit een absolute noodzaak is. In al onze familiebedrijven, Graansloot, Puinkorrel, Weever Bouw en Weever Sloop hebben duurzaamheid en circulariteit een prominente positie. We kunnen de aarde niet blijven uitputten. Daar moet iedereen zich bewust van worden en hopelijk draagt de kunstroute en dit kunstwerk daar aan bij’, aldus Jelle Weever, directeur Weever Bouw.

Jelle Weever, Adriën Tritiaux en Koen Bril


Het kunstwerk in de vorm van een piramide is ook een waarschuwing voor de wereldwijde gevolgen van de klimaatverandering. De piramide is opgebouwd uit verschillende materialen van goedkoop naar zeer waardevol, van pallethout naar ‘gouden’ piramidepunt. Hiermee verwijst de Belgische kunstenaar uit Luik naar de grote verschillen tussen rijk en arm die door de klimaatverandering alleen maar schrijnender worden.
“Bij ons lopen de uiterwaarden van de rivieren vaker over, terwijl je in arme landen ziet dat hele sloppenwijken wegspoelen’, legt Koen Bril coördinator van stichting Kunstenlab uit. Deze Deventer stichting nam in 2013 mede het initiatief voor de organisatie van de IJsselbiënnale die inmiddels is uitgegroeid tot internationaal evenement van 120 kilometer lengte met verschillende theater-, kunst-, en muziekactiviteiten.
 
De internationale kunstroute heeft in 2021 als thema, de gevolgen van de klimaatverandering, en wordt van 12 juni tot 19 september gehouden in de IJsselvallei van Doesburg tot Zwolle. ´Ja, lacht Koen Bril, ‘dat is nu van Doesburg tot Zalk geworden. Gemeente Kampen zou ook meedoen, maar haakte op het laatste moment af. Wij zijn heel blij dat Weever aan ons verzoek gehoor heeft gegeven. Op deze manier wordt Kampen toch nog getrakteerd op deelname´.

Het kunstwerk vanuit de lucht