Elina Schmidt opvolger Albert Holtland als lijsttrekker GBK

Voor velen is Elina een onbekende persoon. Daar gaat binnenkort verandering in komen, want zij is de nieuwe lijsttrekker voor Gemeente Belang Kampen bij de komende verkiezingen van de nieuwe gemeenteraad. Als nieuwe politiek leider gaat zij namens de partij de hoofdrol spelen in de verkiezingscampagne en de debatten. Maar wie is Elina eigenlijk? We spraken met haar en met de lijsttrekker uit 2018, Albert Holtland.

Elina Schmidt-Blokzijl (39) groeide op in Zwartsluis. Haar vader was altijd een groot voorbeeld voor haar. Hij was in zijn werkzaam leven Estate planner bij ABN Amro. Naast zijn baan gebruikte hij zijn vrije tijd om actief bezig te zijn binnen verenigingswerk en kerkelijk leven. “Mijn ouders hebben mij altijd gewezen op het belang van iets doen voor een ander, hoe druk je het zelf ook hebt”, aldus Elina. Dit principe neemt ze nog dagelijks mee. Als zelfstandig fiscalist ging zij beroepsmatig dezelfde kant op als haar vader.

In 2020 stopte ze als fiscalist om als barista (koffiespecialist) te starten met een mobiele espressobar met de naam “Elina’s”. Uit het directe contact met mensen en de gesprekken die daaruit ontstaan haalt zij enorm veel voldoening. Daarnaast is Elina sinds 2006 mede-eigenaar van een autobedrijf en actief binnen het bestuur van het verenigingsleven.

De interesse in politiek kwam later. Schmidt: “In 2018 ben ik actief geworden binnen de plaatselijke politiek. Ik zie het als mijn missie om politiek bereikbaar te maken voor iedereen. Ik vind het nog vaak een wereld die voor veel mensen onbekend is. Onbekend maakt onbemind, en daar kunnen we echt iets aan veranderen. Binnen de GBK kan dat zeker. Juist omdat de fractieleden diverse achtergronden hebben, zijn er raakvlakken met iedere inwoner uit onze prachtige gemeente. Ons partijprogramma is, omdat wij geen landelijke partij zijn, gericht op onze eigen inwoners.”

19 oktober 2021

Binnen de fractie van de GBK werd Elina in 2019 fractiesecretaris. In 2021 schoof ze aan als lid van de commissie Bestuur en Middelen. Elina: “Ook binnen de gesprekken die ik voer vanuit mijn rol als commissielid merk ik dat er vaak een kloof is tussen de bestuurscultuur en de burger. Deze kloof kun je overbruggen door echt naar mensen te luisteren en door met je voeten op de vloer te blijven staan. Vaak horen we wel maar luisteren we niet.”

Elina is dan ook dankbaar voor het vertrouwen dat de leden in haar hebben gesteld en is blij dat er een team achter haar staat dat enorm veel ervaring en kennis met haar wil delen: “Samen kunnen wij ons vorige succes vasthouden en verder laten groeien!”

De vorige lijsttrekker en huidige wethouder Albert Holtland is blij dat er een nieuw gezicht de kar wil trekken. “Het is mooi dat er ook binnen GBK opvolgers klaarstaan om het stokje over te nemen. Het is goed om te zien dat er nieuwe mensen opstaan binnen de partij – en dat is ook goed voor de politiek – die zich willen gaan inzetten voor de lokale overheid”, aldus Albert Holtland.

Binnen landelijke partijen kan nog wel eens geput worden uit landelijke scholingsdagen en landelijke opleidingen. Voor een lokale partij zijn die mogelijkheden er niet. Leden moeten worden geworven en worden uitgenodigd om actief mee te gaan doen. Een voordeel daarbij is wel dat het allemaal lokaal is en dus de geïnteresseerden ook vaak zelf raakt.

“We mogen ons als GBK – tweede partij in de Kamper raad – gelukkig prijzen met veel leden en des te meer met de aanmelding van een daarvan, die naar voren treedt om als lijsttrekker aan de slag te gaan. Dat is zeker niet niks. Je kunt je nergens achter verschuilen, jij bent het gezicht van de partij”, aldus Holtland.

GBK is enorm blij dat Elina het aandurft om het stokje van Albert over te nemen. Na velen jaren een nieuw gezicht. Hoewel Albert zich nog niet oud voelt, vind hij dat het tijd is voor vernieuwing. “Je moet in de politiek nooit blijven zitten tot ze je wegsturen, is mij altijd voorgehouden. Werk aan je opvolging en geef ze zoveel mogelijk goede dingen mee. Daar gaan we de komende tijd mee aan de slag”, besluit Albert Holtland.