Stichting Kamper Kogge kijkt terug op actief 2021

De Stichting Kamper Kogge kan terug kijken op een actief 2021 ondanks alle beperkende maatregelen. 265 gasten konden mee varen op de IJssel en het Ketelmeer. Het lukte ook een bemande vaartocht met de Kogge op het zoute Noordzeewater richting Bremerhaven te realiseren. Verder is de Koggewerf in Kampen 2021 goed bezocht voor rondleidingen. En de bouwplek van de Kogge en het schip warn dit jaar regelmatig decor voor TV, video- en filmopnames.

Voor 2022 heeft de Kamper Kogge een goed gepland vaarschema met bezoeken aan Blankenberge/Oostende in Belgi , Terneuzen in Zeeland en Maasbommel in Brabant.

Het jaar begon met dezelfde onzekerheden als waarmee stichting Kamper Kogge 2020 afsloot. De Kogge was voor een aantal meerdaagse evenementen uitgenodigd in Nederland en daarbuiten, maar of deze reizen door konden gaan bleef lang onduidelijk. Uiteindelijk lukte het de vaartocht naar Bremerhaven in Duitsland te realiseren. Varen op zout water is belangrijk voor de Kogge, omdat dit het behoud is voor het houten schip.
Ook speelde de Kogge in september de hoofdrol in de armada aan schepen en scheepjes op de IJssel bij het afscheid van burgemeester Bort Koelewijn.
Het schip voer 40 keer uit voor de individuele vaartochten op de IJssel en nam daarbij 265 opstappers mee.

Zelfwerkzaamheid
Het lukte veel werk te verzetten op de Koggewerf met zelfwerkzaamheid van de vrijwilligers. De Taveerne op de Koggewerf werd in 2021 gerenoveerd en kreeg nieuwe toiletten en keuken.
De toegang tot de houtwerkplaats werd verplaatst en de werkplaats kreeg een nieuw afzuigsysteem. In de werkplaats maakten we de Eikenhoutenbankjes voor het Reevediep.

Decor voor televisie- video- en filmproducties
De vrijwilligers van de Kamper Kogge werden in 2021 betrokken bij filmproducties op de IJssel, het IIsselmeer en het Markermeer: Grutte Pier, Lampje en Code Kampen. Code Kampen is al te zien. De filmproducties van Lampje en Grutte Pier worden in 2022 en 2023 verwacht .De Kogge en haar vrijwilligers zijn ook decor van de bedrijfsfilm van koffie branderij Campenaer
Televisieproducenten wisten de middeleeuwse coaster ook te vinden, de Kamper Kogge functioneerde als decor voor televisie producties in :
• Hier zijn de Van Rossums, NPO2
• House Vision, RTL4
• Het Klokhuis, NPO3
De uitzending van de Van Rossums kreeg op de Koggewerf en in de stad nog een vervolg met het evenement In de voetsporen van de van Rossems.

Tekst gaat verder onder foto

Onderhoud Kamper Kogge
In november werd de mast van de Kamper Kogge getild. Vrijwilligers krabden het
douglashout kaal en gaven de mast een aantal lagen traditionele harpuis. De mast werd
ook gekeurd op veiligheid.

Ontvangst bezoekers op de Koggewerf
Dertig rondleidingen over de werf en de Kamper Kogge konden doorgaan. Waaronder
scholen, politieke partijen uit de regio en Den Haag, bedrijven, families en spontane
bezoekers.

Werfwerk
Gemeente Kampen leverde de bestrating voor het pad naar en van de werf op,
Botterloods, scheepshelling en IJsselaanlegsteiger werden in gebruik genomen.