In slechte degradatiekraker pakt DOS de drie punten

Dat de uitwedstrijd tegen Hierden een cruciaal duel was bleek iedereen die op het veld stond zich wel te beseffen. De wil om te voetballen was er ook wel, maar de spanning hoe hiermee om te gaan leek groter. Het werd een belabberde pot, amper het aanzien waard. DOS begon nog redelijk aan de wedstrijd. Met een corner in de eerste minuten, die in de rebound door Matthijs de Blok richting tweede paal werd geslingerd. Daar stond Allan Bakker, maar zijn inzet was te slap om doelman Niels Doornhof te verrassen. Al snel ging Hierden de lange bal hanteren, die zelden bij een medespeler aan kwam. DOS probeerde op te bouwen, maar telkens was er vrijwel direct weer balverlies. In de 18e minuut kreeg Hierden een kans. Een voorzet van rechts werd door Dominique Denzel net naast gekopt.In de 23e minuut was er de eerste fatsoenlijke aanval van de geelzwarten. Een minuut later gevolgd door een splijtende pass van Robin Mulder, die Allan de diepte instuurde. De rappe buitenspeler pakte een paar meter op zijn tegenstander en sprintte daarna voorbij de uitgekomen keeper. Hij werd daarbij wel wat naar de buitenkant gedwongen, waardoor zijn schot in het zijnet belandde. Enkele minuten later moet Nick Notrot geblesseerd het veld verlaten, waardoor Ruben Meijer een linie naar achteren schuift. Mitchell Hooisma wordt als extra wapen aan de voorhoede toegevoegd. Niet veel later slaat voor Robin het noodlot toe. Hij moet met een zware blessure ook naar de kant. Voor hem in de plaats komt Leroy Krijn.Het spektakel zit in de slotfase van de eerste helft. Hierden krijgt in de 40e minuut een grote kans via Guido Franken. Zijn schot wordt met de voeten gekeerd door goalie Kevin Dijkstra. De bal gaat daarbij in de zestien meter hoog de lucht in. Jan Jurrien Hop kopt, maar wederom weet Kevin redding te brengen. In de counter stuurt Matthijs Mitchell op rechts weg. Zijn voorzet wordt ineens ingeschoten door Twan Knul, maar de bal gaat over het doel. In de extra tijd is Franken opnieuw gevaarlijk, maar is Kevin hem opnieuw de baas. Hierden mag nog wel een corner nemen. Geheel vrijstaand mag Hop opnieuw inkoppen, waarbij de bal op de paal beland. De hoek wordt trouwens keurig gedekt door Klaas Jan Mulder. Na rust is er in de eerste minuten voor beide teams een kleine kans, maar daarna wordt het spel steeds slechter. Veel onderbrekingen, lange ballen en over en weer enorm veel balverlies. Zo ook in de 65e minuut aan DOS zijde. De defensie ligt open en Franken heeft de bal voor het inschieten. Toch weet hij de bal ruim over de goal te knallen. Even later gaat Mitchell er over rechts als een haas van door. Hij haalt de achterlijn en legt de bal terug op Twan. Zijn schot wordt getoucheerd en DOS mag een corner gaan nemen. Het speelwerktuig daalt neer in het vijfmetergebied en op kniehoogte haalt invaller Leroy ineens uit. Zijn uithaal is doeltreffend en zo staan de poelänten ineens op voorsprong.Hierden moet nu nog meer risico nemen, wisselt ook diverse spelers, en al snel leidt dit ook tot een enorme kans. Eerst beland de bal vanuit een vrije bal op de paal, daarna schiet Franken opnieuw hoog over. Nog wat later weet Kevin nogmaals met de voeten zijn doel schoon te houden. DOS krijgt natuurlijk ook heel veel ruimte. Zeker met de snelheid van Mitchell heeft DOS een troef in handen. Kansen zijn er voor invaller Mark Sollie en voor Burak Alp. Pas in de blessuretijd weet het elftal van Johan Pitstra te profiteren. Een diepe bal op Allan, die nog één keer alles uit zijn lijf perst en weg sprint. Niemand weet hem te achterhalen, hij snelt alleen af op Doornhof. Allan blijft koel en schiet beheerst binnen. De uitermate belangrijke drie punten zijn daarmee veilig gesteld.DOS Kampen neemt daarmee een klein beetje afstand van de onderste twee posities op de ranglijst. Als het elftal er dinsdagavond, met nog één helft te spelen, in slaagt om de 2-0 voorsprong tegen DZC ’68 te verdedigen dan ziet de stand er een stuk zonniger uit.

Opstelling: Kevin Dijkstra, Klaas Jan Mulder, Burak Öztürk, Nick Notrot (26e Mitchell Hooisma), Burak Alp, Ruben Meijer, Matthijs de Blok (71e Jochem van Putten), Robin Mulder (37e Leroy Krijn), Raymon Beuling, Twan Knul (71e Mark Sollie), Allan Bakker.

Ruststand: 0-0
Eindstand: 0-2

Door: Jan de Vries