Landelijk PlattelandsParlement dit jaar in Overijssel

Dit jaar vindt het landelijke PlattelandsParlement plaats in Overijssel. Op zaterdag 14 mei staat de Trefkoele+ in Dalfsen in het teken van ontmoeting, inspiratie en gesprek over de kracht van het platteland. Deze dag is voor iedereen die zich inzet voor de leefbaarheid op het platteland. Initiatiefnemers, ondernemers, gemeenteraadsleden, vertegenwoordigers van plaatselijk belang en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom op een dag met workshops, keynotes en de uitreiking van de dorpsvernieuwingsprijs. Aanmelden kan op plattelandsparlement.nl.   

Voor denkers en doeners

Op het PlattelandsParlement ontmoeten denkers en doeners elkaar. Het is dé plek waar actieve bewoners in contact komen met anderen, ideeën opdoen en zich laten inspireren door nieuwe werkwijzen. Tijdens het debat onder leiding van Sander Schimmelpenninck gaan landelijke en lokale politici en bestuurders in gesprek met initiatiefnemers.  Het thema van de dag is ‘Platteland kiest Positie’ en de organisatie is in handen van de Landelijke Vereniging van Kleine Kernen en de provincie Overijssel.

4 thema’s 
Aan de hand van vier verschillende deel thema’s zijn er de hele dag inspiratiesessies, keynotes en workshops. Ook reiken we deze dag de Dorpsvernieuwingsprijs uit

  • Wonen op het platteland: veel ruimte, weinig plek | met o.a. Jos Ebbers van NVM.
  • Ontmoetingsplekken: accommodaties & voorzieningen dorpsbreed onder de loep | met oa. Marije van den Berg denkt hardop na over wat er nodig is om ontmoetingsplekken in dorpen te bekijken met de ‘meerwaardebril’ in plaats van met die van marktwaarde.
  • Lokale kracht & noaberschap: het verschil maken doe je zo! | met o.a. bekende documentairemaker Geertjan Lassche over de stem van het platteland, en wetenschapper Gert-Jan Hospers over de toekomstkracht van het platteland.
  • Duurzame dorpen delen: samen voor klimaat, gezond voedsel en biodiversiteit|met o.a Luc Jehee, expert op het gebied van klimaatadaptatie; en voorbeelddorp Hees (Friesland)

Ook het volledige programma staat op www.plattelandsparlement.nl
Praat ook mee! Deelname aan de bijeenkomst is gratis.