Drie DOS-goals in zeven minuten zorgen voor cruciale zege in stadsderby

Foto: Marc Maurer

De stadsderby tegen Go-Ahead Kampen was voor de geelzwarten in jaren niet zo essentieel als nu. Een zege op Middenwetering kan een langer verblijf in de 1e klasse betekenen. Verlies een voorschot op degradatie of het spelen van “P/D”.

DOS Kampen begon direct scherp en geconcentreerd aan de strijd. Van spanning leek geen sprake. In de 12e minuut had Allan Bakker een enorme kans om de thuisploeg op voorsprong te zetten. Via Matthijs de Blok kwam de bal bij Twan Knul, die een goede wedstrijd speelde. Twan bediende Allan met een mooie krulpass, waardoor Allan richting de vijandelijke zestien meter kon snellen. Oog in oog met doelman Steven Vonk aarzelde hij iets te lang en was zijn doelpoging een makkelijke prooi voor de keeper. Niet veel later zijn de gasten dicht bij een treffer. Een strakke voorzet van links wordt door Toine Mulder hard tegen de onderkant van de lat geschoten.

In de 20e minuut zet DOS een nieuwe aanval op. De bal belandt recht voor de goal rond de zestien bij Twan. Hij draait zich razend snel vrij en schiet vanuit de draai het leer boven in de kruising. Een wereldgoal! Een minuut later levert goalie Vonk de bal zo maar in. Het trio Twan, Allan en Matthijs speelt dit onvoldoende slim en snel uit, waarna de doelpoging van de laatste ruim over wordt geschoten. Twee minuten later echter, staat het wel 2-0. Allan slalomt door de defensie en ziet Mathijs vrijstaan. Hij schiet de bal laag en tegendraads in de verre hoek binnen. Go-Ahead krijgt vanaf de aftrap ook een goede mogelijkheid, maar de sterk spelende Robin Mulder weet de bal net op tijd tot corner te verwerken. DOS blijft de bovenliggende partij en houdt Go-Ahead steeds goed onder druk. In de 27e minuut leidt dit al tot de derde treffer. Dit keer mag Allan afdrukken na een uitstekende steekpass van Jochem van Putten en goed voorbereidend werk van Matthijs.

De ruime voorsprong komt voor rust niet meer in gevaar, maar daar is vlak voor het bereiken van de theepauze nog wel een knappe redding met de voet van doelman Kevin Dijkstra voor nodig.

Na rust legde het elftal van interim hoofdtrainer Hans van Zuiden veel meer energie in de wedstrijd. DOS leek nog niet wakker en doordat Robin de bal ook nog eens verkeerd inschatte kon Kees Tol alleen af op Kevin. Tol wist niet te profiteren van deze buitenkans. Kevin bleef goed naar de bal kijken en kwam als winnaar uit het duel. Dit had toch een signaal moeten zijn voor de mannen van Johan Pitstra, maar daar leek het niet op. Amper twee minuten later lag de bal wel in het doel. Een voorzet van links wordt slecht weg gewerkt, waarna Dyon Kleppe van dichtbij en volledig vrijstaand de bal binnen kan schieten.

Een offensief van de roodgelen lijkt dan een logisch gevolg, maar nadat Allan nog een goede mogelijkheid krijgt om de score uit te breiden zakt het niveau van de wedstrijd weg. Pas in de 78e minuut is er weer een moment van opwinding. En die komt van de kant van DOS. Opnieuw is het Allan die dichtbij een doelpunt is. Zijn uithaal spat op de lat uiteen. Pas in de extra tijd ontbrand de wedstrijd nogmaals en komt de spanning even terug. Go-Ahead Kampen mag nog een corner nemen. In het gedrang dicht op de doellijn weet Dennis van der Wal de bal nog tegen de touwen te werken. Het geloof op een punt is er dan weer ineens, maar dat duurt niet lang. In een perfect uitgevoerde counter wordt de rappe Mitchell Hooisma over rechts en startend vanaf eigen helft weg gestuurd. Hij heeft een afgemeten voorzet in huis die bij de tweede paal wordt afgerond door Mark Sollie. Was het niet Mark geweest dan had debutant Bas de Graaf, die als zeventien jarige zijn eerste minuten mocht maken, wellicht ook tot scoren kunnen komen.

Na het laatste fluitsignaal van de prima leidende jonge scheidsrechter, de heer Stan Smit, was de euforie aan DOS zijde enorm. Alle spelers vlogen elkaar in de armen en een geelzwarte mensenmassa (in totaal waren er circa 2000 toeschouwers op de wedstrijd afgekomen) stormde het veld op om het geluk met de spelers te delen.

Met deze belangrijke overwinning is DOS weer aan de goede kant van de ranglijst gekomen, een veilige elfde plek. De slag is gewonnen, maar de strijd nog niet. Dat moet volgende week gebeuren in de uitwedstrijd tegen DOS’37 uit Vriezenveen.

Opstelling: Kevin Dijkstra, Toine Mulder (78e Timo Petersen), Burak Öztürk, Martijn Barneveld, Robin Mulder, Burak Alp, Klaas Jan Mulder, Matthijs de Blok (90e Bas de Graaf), Allan Bakker (90e Mark Sollie), Twan Knul, Jochem van Putten (57e Mitchell Hooisma).

Door: Jan de Vries