Wilsum wint van heetgebakerd VSW

Wilsum is de competitie goed gestart. De oranjehemden wonnen, ondanks het matige veldspel, verdiend met 3-1 van VSW. Rienk vd Wetering bracht zijn ploeg met een prachtige vrije trap op voorsprong. Aan het begin van de tweede helft kwam VSW, eveneens via een vrije trap, op gelijke hoogte. Uiteindelijk bepaalden doelpunten van Gert Jan Sollie en Daniël Niemeijer de eindstand op 3-1.

Na weken van voorbereiding, oefen- en bekerwedstrijden spelen, stond vandaag de start van de competitie op het programma. Kersverse trainer Christiaan Akse liet de volgende spelers starten: Teko Malanda – Patrick Plette, Marijn Mijnheer, Noël Hofstede, Jelmer Sollie – Patrick Bastiaan, Joram Riezebos, Rienk vd Wetering (c) – Gert Jan Sollie, Bart Schoonhoven, Daniël Niemeijer. Reservedoelman Jesse Riezebos, Danny Beks, Alwin vd Wetering, Dennis Zwanepol, René Dorgelo en Melvin Hofstede namen plaats op de bank.

Wilsum kende een prima voorbereiding en dus werd er met vertrouwen uitgekeken naar deze wedstrijd. Toch leek spanning de oranjehemden te overvallen, want het goede veldspel van de voorbereiding was nauwelijks terug te zien. Wat Wilsum wel goed deed was dat het VSW direct vastzette, waardoor de ploeg uit Windesheim gedwongen werd de lange bal te spelen. Deze ballen waren een prooi voor de centrale verdedigers van Wilsum. Zo kwamen de gasten nauwelijks van de eigen helft af. Al vroeg in de wedstrijd leek Wilsum op voorsprong te komen. Rienk vd Wetering ontfutselde de centrale verdediger de bal in het strafschopgebied, hij behield het overzicht en stelde Bart Schoonhoven in staat om de openingstreffer in het doel te tikken: 1-0.

De enige man die hier nog letterlijk een stokje voor probeerde te steken was de assistent-scheidsrechter. Hij vlagde voor buitenspel en de dienstdoende arbiter ging hier ook nog in mee. Dat Schoonhoven keurig achter de bal bleef, leek niet afdoende om de scheidsrechter te overtuigen van zijn slechte beslissing. Zo bleef het 0-0. Enkele minuten later kwam Wilsum alsnog op voorsprong, en hoe! Uitblinker Rienk vd Wetering knalde een vrije trap vanaf 25 meter prachtig in het doel: 1-0. Wilsum bleef de bovenliggende partij, gaf achterin niets weg, maar vergat zichzelf te belonen door de 2-0 te maken. Zo kwam Marijn Mijnheer, na een scrimmage in het strafschopgebied, net te kort om de bal in het doel te tikken. Maar gescoord werd er niet meer in het eerste bedrijf. Beide ploegen zochten dus met een 1-0 stand de kleedkamers op.

Christiaan Akse waarschuwde zijn ploeg in de rust voor de start van de tweede helft. VSW zou uit een ander vaatje gaan tappen. En dit bleek inderdaad het geval te zijn. Wilsum stond het eerste kwartier na rust onder druk. De gasten hanteerden veelvuldig de lange bal, net als in de eerste helft, maar de bal werd nu naar de zijkant gebracht, waardoor de kopsterke Marijn Mijnheer en Noël Hofstede nauwelijks in duel kwamen. Veel grote kansen leverde het overwicht van de bezoekers niet op, maar het werd wel 1-1. Teko Malanda verkeek zich enigszins op een vrije trap van grote afstand en zag de bal in het doel zwabberen: 1-1.

Na deze treffer kwam René Dorgelo in de ploeg voor Marijn Mijnheer om zo de opbouw van achteruit beter te laten verlopen. Hierdoor kreeg Wilsum weer een overwicht op het veld en kwam het op 2-1. Rienk vd Wetering had een prachtige actie in huis in het strafschopgebied van de gasten. Zijn voorzet op Gert Jan Sollie was prima en de afwerking van Sollie ook: 2-1. Wilsum had de voorsprong weer te pakken en was niet van plan om deze nog weg te geven! Melvin Hofstede kwam in de ploeg voor Bart Schoonhoven om zo de bal voorin vast te kunnen houden. Wilsum bleef de bovenliggende partij, maar moest op blijven passen voor een tegenstoot van VSW.

Ondertussen nam de frustratie bij de gasten meer en meer toe. Zo kreeg Jelmer Sollie al in de eerste helft, toen de bal al weg was en de scheidsrechter niet keek, een trap van een buitenspeler van VSW. In de laatste 10 minuten werd de centrale verdediger van VSW naar voren gestuurd om oorlog te maken in het strafschopgebied. Helaas nam hij dit wel heel letterlijk op en, toen de scheidsrechter niet keek, kregen zowel René Dorgelo en Noël Hofstede een klap. Met nog een paar minuten te spelen kwamen Alwin vd Wetering en Dennis Zwanepol in de ploeg voor de moegestreden Joram Riezebos en Patrick Plette. Een paar minuten later volgde de beslissing. Daniël Niemeijer kreeg de bal op de middellijn aangespeeld, dribbelde richting het doel, kapte een tegenstander uit en kon opeens zo doorlopen richting de doelman. Hij bleef heel rustig en schoot de 3-1 binnen. Een luid gejuich steeg op, want de beslissing was een feit! Nadat de ene centrale verdediger van VSW zich al had misdragen, was het nu de beurt aan de andere centrale verdediger. Hij daagde diverse spelers van Wilsum uit om het op de parkeerplek verder uit te vechten. Gelukkig nam de arbiter het enige juiste besluit en floot hij direct af voor het einde van de wedstrijd.

Wilsum wist het hoofd koel te houden, ondanks een heetgebakerd VSW, en start de competitie met 3 punten. Dat het veldspel vele malen beter moet is duidelijk, maar deze overwinning is een heerlijke opsteker voor de mannen van Christiaan Akse en Jan van Spijker. Volgende week gaat Wilsum op bezoek bij Kampen. De Kampenaren wisten de eerste speelronde verrassend te winnen bij CSV’28. Het belooft volgende week dus een spannende wedstrijd te worden.

Verslag: V.V. Wilsum