Handvol gemiste kansen kost DOS 2 punten

Na een moeizame voorbereiding en bekerprogramma mocht DOS het in de eerste competitiewedstrijd opnemen tegen promovendus sv Epe. Het elftal van Martijn de Haas is vorig jaar kampioen geworden in de zondag 2e klasse en is dit jaar overgestapt naar de zaterdag.

DOS begon scherp aan de wedstrijd en al na twee minuten was er de eerste doelpoging te noteren. Een schot van de van Flevo Boys afkomstige Ayoub Lakhloufi ging rakelings over. Enkele minuten werd Epe over links dreigend. Toine Mulder kon de bal net op tijd weg schieten. In de fase die daarop volgende waren beide ploegen op zoek naar een juiste veldbezetting en was er voor het beperkt aanwezige publiek weinig opzienbarends te zien. Pas in de 20e minuut was er weer de nodige opwinding. Vanuit een door Matthijs de Blok genomen corner kopte debutant Job ter Burg snoeihard tegen de lat. Even later knikte Allan Bakker vanuit een voorzet van de goed spelende Lucky Akot naast het doel van keeper Bas van Schoonhoven. De derde kans in enkele minuten was voor Nick Hendriks. De crosspass van Ayoub was afgemeten. De inzet van Nick ging ruim voor langs de goal. 

Epe kwam daarna over de flanken nog twee keer gevaarlijk door en daarbij mocht DOS eveneens niet mopperen dat het niet op achterstand kwam te staan.

De laatste fase van de eerste helft was wederom voor de geelzwarten. In de 41e minuut was er een prima voorzet van Klaas Jan Mulder. De bal belandde bij Ayoub. Hij nam de bal ineens uit de lucht en schoot laag in de verre hoek binnen. In de extra tijd werd een doelpunt van Raymon Beuling wegens buitenspel afgekeurd en was er bovendien nog een grote kans van Ayoub. Zijn schot werd door de doelman gekeerd.

Na de theepauze was er ruim een kwartier een soort van status quo op het veld. Het spel speelde zich voornamelijk op het middenveld af en het balbezit ging op en neer. Geen van beide teams had een overwicht. Balverlies aan de zijde van Epe in de 62e minuut lag aan de basis van twee cruciale minuten deze middag. Matthijs ging er met de bal van door. Hij stuurde in het centrum Allan diep weg. In de zestien meter omspeelde hij goalie Van Schoonhoven, die de rappe buitenspeler daarbij wel naar buiten dwong. Toch leek het een niet te missen mogelijkheid om de tweede treffer voor DOS te maken, maar de bal ging tegen de buitenkant van de paal. Epe speelde meteen een lange bal naar voren en na een tussenstation belandde de bal in het doelgebied van DOS Kampen. Voordat Epe gevaarlijk kon worden werkte Job de bal weg. Doelman Justin Bruins, die zijn eerste competitiewedstrijd voor DOS speelde, was op dat moment al uit zijn doel gesprint en gleed daarbij Job en een speler van Epe onderuit. Voor scheidsrechter Van Zuijlen voldoende om de bal op de stip te leggen. Lars Krijgsman schoot de bal laag en hard onberispelijk tegen de touwen. 

DOS moest even herstellen van deze tegenslag. Bijna tien minuten later had Sven van Egteren een goede kans om de thuisploeg op voorsprong te zetten. In de 73e minuut had Allan nog een grote mogelijkheid, maar opnieuw was doelman Van Schoonhoven een sta-in-de-weg. 

Beide teams hadden enorm veel energie in de wedstrijd gestopt en de krachten vloeiden inmiddels uit de benen van de nodige spelers. Mischa van der Stoel was de eerste invaller aan de kant van DOS, maar helaas moest de ongelukkige debutant met een knieblessure al na ruim tien minuten gewisseld worden. 

In de extra tijd perste Allan er nog eens een flinke rush uit. Hij slalomde door de defensie van Epe en kwam zodoende oog in oog te staan met de doelman. Zijn schot ging nipt naast het doel en zo bleef het elftal van Johan Pitstra en Wilfred Rill steken op een gelijkspel.

Gezien de kansenverhouding had DOS meer verdiend, maar er werd slordig omgesprongen met de vele kansen. Toch biedt het spel voldoende positieve aanknopingspunten om op verder te bouwen en mee te nemen in de volgende wedstrijd. Aankomende zaterdag speelt DOS de eerste thuiswedstrijd. Noordscheschut is dan de tegenstander.

Opstelling DOS Kampen: Justin Bruins, Lucky Akot (86e Burak Öztürk), Toine Mulder, Robin Mulder, Job ter Burg, Nick Hendriks (67e Mischa van der Stoel; 78e Mark Sollie), Ayoub Lakhloufi, Klaas Jan Mulder, Raymon Beuling, Matthijs de Blok, Allan Bakker.

Verslag: Jan de Vries