Eerste zege Dos Kampen na goede partij voetbal tegen WHC

Foto door: Marc Maurer

Het wilde de afgelopen drie competitiewedstrijden maar niet lukken. Ondanks dat DOS in deze eerdere partijen zeker niet minder was bleven de punten uit. Oorzaak: het niet benutten van de vele kansen. Tegen WHC leek het lange tijd ook bij één punt te blijven, maar dit keer werd het goede voetbal, de inzet en strijd beloond met drie punten.

Al in de derde minuut had Matthijs de Blok de geelzwarten op voorsprong kunnen brengen. Zijn schot werd met moeite door doelman Leon ter Wielen tot corner getikt. Niet veel later stormde Allan Bakker op links de zestien meter binnen. Een keihard schot belandde op de paal. WHC kwam er in de beginfase niet aan te pas, maar dat betekende niet dat het geen gevaar opleverde. Daar zorgde DOS in de 11e minuut zelf wel voor. Een terugspeelballetje op Justin Bruins, werd door de Kamper goalie verkeerd behandeld. Gelukkig voor DOS kon de bal net op tijd worden weggewerkt.

De daaropvolgende twintig minuten viel er voor het talrijke publiek niet al teveel te genieten. Het tempo in de wedstrijd lag te laag om voor gevaar te zorgen. Qua voetbal waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Wel was er een moment van paniek toen Robin Mulder in de 15e minuut kermend van de pijn in het eigen doelgebied tegen de grond ging. De brancard werd van stal gehaald, maar die bleek uiteindelijk niet nodig. Met de nodige ondersteuning kon Robin met een van pijn vertrokken gezicht van het veld. Hij werd vervangen door Rick Diender.

In de 31e minuut leek aan deze impasse ineens een eind te zijn gekomen. Het lukte Jelle Post dit keer wel eens om langs Jake Stam te komen en uit zijn voorzet werd direct gescoord. Jammer voor WHC was dat het doelpunt wegens buitenspel werd afgekeurd. Namens DOS was Ayoub Lakhloufi enkele minuten later dreigend met een schot uit de tweede lijn. Keeper Ter Wielen verkeek zich totaal op het afstandsschot van Ayoub. Via de lichaam van de doelman rolde de bal naast zijn doel. Een duidelijke corner, maar de scheidsrechter gaf een achterbal. In de laatste fase van de eerste helft mocht WHC twee keer een vrije bal nemen net buiten het strafschopgebied, maar beide pogingen gingen ruim over. In de laatste minuut nam Nick Hendriks, na goed voorbereidend werk van Ayoub, het vijandelijke doel nog eens onder vuur. Via de handen van Ter Wielen werd de bal tot corner verwerkt. De corner van Allan werd knap gekopt door Ayoub bij de eerste paal, maar de bal ging net over.

Al vrij snel na de theepauze mocht DOS vanaf links een corner nemen. De indraaiende bal van Allan werd in het vijfmetergebied perfect binnen gekopt door Rick. DOS kon niet al te lang genieten van de voorsprong. Opnieuw kwam het gevaar via Jelle Post. Zijn lage en strakke voorzet vanaf de achterlijn kon niet goed worden verdedigd, waarna Stef van Oene de bal alsnog tegen de touwen kon schieten. WHC leek het momentum te gaan pakken om door te drukken. In de 67e minuut kreeg het elftal van Richard Karrebelt een vrije bal halverwege de helft van DOS. De defensie stond niet goed opgesteld en leek verrast door de scherpe voorzet. De bal werd hard ingeschoten en spatte op de doelpaal weer het veld in. In de tegenaanval die daarop volgde werd Allan de diepte in gestuurd. In de zestien meter draaide hij bij twee tegenstanders weg en daarbij werd hij volgens arbiter Delsink onreglementair gevloerd. De penalty werd door Allan onberispelijk binnen geschoten.

De 2-1 voorsprong kwam niet meer echt in gevaar in de resterende twintig minuten. WHC drong enigszins aan en Justin moest nog eenmaal met de voet vanuit een lage voorzet redding brengen. Verder waren het enkele doelpogingen van onder meer invaller Sander Krijns, maar die belandden allemaal niet tussen de palen.

Zo kon het elftal van Johan Pitstra en Wilfred Rill de eerste drie punten bijschrijven. En punten zorgen voor vertrouwen en de overtuiging dat met dit elftal veel mogelijk is. Goed voetbal zit er zeker in. Ook zijn de spelers bereid om er voor te knokken en strijd te leveren. Beide componenten zijn de eerstvolgende competitiewedstrijd zeker weer nodig. Over twee weken komt de koploper en kampioenskandidaat nummer 1 Quick ‘20 uit Oldenzaal naar sportpark De Maten. Volgende week zaterdag is DOS Kampen vrij. Aankomende donderdag speelt het een oefenwedstrijd thuis tegen IJVV.

Opstelling DOS Kampen: Justin Bruins, Lucky Akot, Jake Stam, Job ter Burg, Nick Hendriks (87e Marc ter Steeg),  Robin Mulder (18e Rick Diender), Ayoub Lakhloufi, Raymon Beuling, Klaas Jan Mulder, Matthijs de Blok (82e Mark Sollie), Allan Bakker.

Door: Jan de Vries