Wilsum verspilt 2 punten in IJsselderby tegen Zalk

Wilsum heeft zaterdag een 0-2 voorsprong uit handen gegeven. De oranjehemden domineerden de eerste helft en kwamen via treffers van Gert Jan Sollie en Daniël Niemeijer op 0-2. Direct na de 0-2 ging Patrick Plette in de fout en werd het 1-2. Een gelukstreffer van Zalk betekende de 2-2, waarna zowel paal als lat doelpunten van Wilsum in de weg stonden. Zo eindigde de IJsselderby in een 2-2 gelijkspel.

Na het knappe gelijkspel van Wilsum tegen MSC maakte trainer Akse één wijziging; Noël Hofstede verving Marijn Mijnheer. De opstelling was als volgt: Teko Malanda, Patrick Plette, Noël Hofstede, René Dorgelo, Jelmer Sollie – Patrick Bastiaan, Alwin vd Wetering, Joram Riezebos – Gert Jan Sollie, Rienk vd Wetering (c), Daniël Niemeijer. Op de bank namen Bart Schoonhoven, Marijn Mijnheer, Thomas van der Weerd en Melvin Hofstede plaats.

Zalk kent tot nu toe een moeizame start met 1 punt uit 3 wedstrijden. Aangetekend dient wel te worden dat de Zalkers tegen lastige ploegen hebben gespeeld en meermaals in blessuretijd punten verspilden. Het zou dus zeker geen makkie worden voor Wilsum.

De oranjehemden begonnen wel uitstekend op het kunstgras in Zalk. Al heel vroeg kreeg Wilsum, na een lange pass van Patrick Plette, een kans via Rienk vd Wetering, maar de doelman tikte de bal over. Ook uit hoekschoppen en vrije trappen creëerde Wilsum veel gevaar. Zo had de doelman van Zalk heel veel moeite met een vrije trap van Rienk vd Wetering en kopte Gert Jan Sollie net over. Zo domineerde Wilsum het eerste kwartier, maar kreeg Zalk ook een goede kans op de openingstreffer. Na slordig balverlies van Wilsum schakelde Zalk snel om, maar de spits schoot op de paal. Zalk zakte in en liet Wilsum het spel maken. De thuisploeg hoopte op fouten bij Wilsum om daar van te kunnen profiteren.

Heel gevaarlijk werd de thuisploeg niet, terwijl de doelman aan de andere kant veel meer te doen kreeg. Dat Wilsum op voorsprong kwam was dan ook meer dan terecht. Gert Jan Sollie kopte een hoekschop van Rienk vd Wetering knap raak: 0-1. Even later verdubbelden de oranjehemden de voorsprong; Wilsum zette goed druk op de defensie van Zalk, de zwart-gelen gingen in de fout en Daniël Niemeijer schoot zeer beheerst raak: 0-2. Vlak na deze treffer sloeg de vlam even in de pan, nadat Rienk vd Wetering een pittige overtreding kreeg te verwerken, waarbij de keurig leidende arbiter de centrale verdediger geel gaf. Wilsum leek met een 0-2 voorsprong de rust in te gaan, maar toch kwam Zalk voor rust nog terug in het duel met dank aan Patrick Plette. De centrale verdediger wilde de linksbuiten met een steekpass wegsturen, maar Plette stond goed opgesteld. Plette wilde de bal aannemen, maar liet de bal onder zijn voet doorschieten. De linksbuiten profiteerde zeer dankbaar, ging om doelman Malanda heen en bracht de 1-2 op het scorebord. Daarna was het rust.

In de rust deelde Akse de complimenten uit aan Wilsum, want de oranjehemden speelden een prima eerste helft en domineerden de wedstrijd volledig. Tegelijkertijd eiste Akse ook scherpte van zijn manschappen, want Zalk zou er ongetwijfeld een schep bovenop doen.

Waar Zalk de eerste helft ver inzakte en probeerde op te bouwen van achteruit, daar koos men het tweede bedrijf voor een heel ander plan. Wilsum werd direct vastgezet en de doelman van Zalk schoot elke bal direct lang op de kopsterke spits van de thuisploeg. Ondanks de aangepaste tactiek van de thuisploeg, kwam Wilsum prima uit de kleedkamer. Al vroeg in de tweede helft was Wilsum heel dichtbij de 1-3. Een voorzet van Rienk vd Wetering werd door Noël Hofstede richting doel gevolleerd, maar de doelman redde met zijn voeten. In de rebound trof Gert Jan Sollie de paal. Even later kreeg Wilsum een indirecte vrije trap te nemen, maar Noël knalde de bal min de muur. Toch kon Wilsum het tweede bedrijf niet meer zo domineren als het eerste bedrijf en werd Zalk wel gevaarlijker.

Wilsum leed achterin slordig balverlies, maar de overtalsituatie werd slecht uitgespeeld door Zalk. Even later werd het alsnog, met het nodige fortuin, 2-2. Na weer een lange bal van Zalk richting de spits viel de bal voor de rechtsbuiten. De bal stuiterde en de rechtsbuiten wilde de bal meegeven aan een lopende middenvelder. Hij raakte de bal veel te hard en zag tot verbazing van iedereen de bal over Malanda in het doel ploffen: 2-2. Met nog een half uur te gaan, zochten beide ploegen de aanval om de IJsselderby in eigen voordeel te beslissen. Wilsum ging steeds meer mee in het vechtvoetbal van Zalk, maar toch kregen de oranjehemden de beste kansen. Zo leek Alwin vd Wetering bij de tweede paal raak te kunnen koppen, maar werd de bal nog net getoucheerd. Met nog 20 minuten te spelen kwamen Melvin Hofstede en Thomas van der Weerd in de ploeg voor Joram Riezebos en Gert Jan Sollie. Zalk bleef de bal naar voren schieten in de hoop gevaarlijk te worden, maar Wilsum gaf weinig weg. Zelf kregen de oranjehemden wel kansen op de hernieuwde voorsprong. Een vrije trap van Rienk vd Wetering werd door Noël Hofstede op doel gekopt, maar zijn inzet belandde op de lat. Het zat Wilsum dus ook niet mee.

Even later ontstond een scrimmage in het strafschopgebied van Zalk, leek een Zalk-speler hands te maken, maar wilde de arbiter geen strafschop geven. Aan de andere kant riep men bij Zalk, en met name de trainer van Zalk, moord en brand bij een mogelijke overtreding van doelman Malanda, maar de arbiter wuifde dit ook weg. In de absolute slotfase kwam Marijn Mijnheer nog in de ploeg voor Noël Hofstede. Wilsum leek in de slotfase weer op voorsprong te komen toen Jelmer Sollie ontsnapte aan de buitenspelval en op de doelman afliep. Helaas was Sollie niet zelfzuchtig, maar gaf hij de bal voor. Daar kon de centrale verdediger van Zalk de vrijstaande Thomas van der Weerd nog net van scoren afhouden. Al leek Sollie beter voor eigen succes te kunnen gaan. Even later ontsnapte Thomas van der Weerd en kon hij oprukken naar het vijandelijke doel, maar toen floot de arbiter al voor een overtreding, terwijl Wilsum heel veel voordeel uit deze situatie had kunnen halen. Toen Teko Malanda met een geweldige uittrap Daniël Niemeijer richting het doel van Zalk stuurde, floot de arbiter af. Zo eindigde deze IJsselderby in 2-2.

Wat dat betreft kan het verkeren! Vorig seizoen behaalde Wilsum een zwaarbevochten punt bij Zalk en werd dit gevierd als een overwinning. Dit gelijke spel voelde echter als een nederlaag en als het verspillen van 2 kostbare punten. Door dit resultaat is Wilsum ook niet langer koploper. Buurman ‘s-Heerenbroek wist wel te winnen en daardoor gaan de groene draken alleen aan kop. Over 2 weken hervat Wilsum de competitie met een thuiswedstrijd tegen CSV ’28.

Verslag: Patrick Plette