Zwak Wilsum verliest bij HTC

Wilsum is er niet in geslaagd om de knappe 1-6 overwinning bij Reaal Dronten een goed vervolg te geven. De oranjehemden speelden een heel zwakke eerste helft en kwamen, vlak voor rust via een prachtige treffer, op een 1-0 achterstand. De tweede helft was enigszins beter en Wilsum kwam ook op gelijke hoogte, ware het niet dat de scheidsrechter als enige in het veld niet zag dat het schot van Alwin vd Wetering de doellijn ruim gepasseerd had. Zo bleef het dus 1-0. Na een fout van René Dorgelo kwam HTC via een strafschop op 2-0 en in de laatste minuten werd het zelfs nog 3-0. Een flinke afstraffing voor Wilsum, maar de overwinning van HTC mag verdiend genoemd worden.

Vooraf werd Wilsum nog gewaarschuwd door trainer Akse; de overwinning bij Reaal Dronten was mooi, maar zou niet veel waard zijn wanneer er vandaag niet opnieuw gewonnen zou worden. De opstelling van Wilsum was als volgt: Teko Malanda (c), Patrick Plette, Marijn Mijnheer, René Dorgelo, Jelmer Sollie – Patrick Bastiaan, Alwin vd Wetering, Joram Riezebos – Gert Jan Sollie, Melvin Hofstede, Bart Schoonhoven. Op de bank namen Dennis Zwanepol, Sander Riezebos, Noël Hofstede en Tomas van der Weerd plaats.

Dat Wilsum niet scherp aan de wedstrijd begon, was een understatement. Al binnen de minuut had de thuisploeg op voorsprong moeten komen. Marijn Mijnheer tastte mis bij een lange bal, waardoor twee spelers van HTC op Teko Malanda af konden gaan. Uiteindelijk ging de speler voor eigen succes en kon doelman Malanda knap redding brengen. Wilsum kwam deze stroeve start nauwelijks te boven. De oranjehemden probeerden wel van achteruit op te bouwen, maar men kwam nauwelijks onder de druk van HTC uit. Eenmaal werd Wilsum wel echt gevaarlijk. Na een hoekschop viel de bal voor de voeten van Patrick Bastiaan. Zijn fantastische volley werd nog net door de doelman uit het doel gehouden. Maar veel meer wapenfeiten wist Wilsum niet te noteren. Aan de andere kant moest doelman Malanda wel regelmatig optreden.

Heel veel kansen kreeg HTC niet, maar de kansen die men kreeg waren een prooi voor Malanda. Zo redde de captain van Wilsum van dichtbij op een inzet van de spits en werd hij eenmaal op de doellijn gered door Jelmer Sollie. Wilsum zat totaal niet in de wedstrijd, maar leek de rust in te gaan met de brilstand nog op het scorebord. Vlak voor rust werd het toch nog 1-0, en hoe! De aanvoerder van HTC controleerde een lange bal knap in één keer en met een fraaie boogbal liet hij doelman Malanda volstrekt kansloos: 1-0. Een verdiende voorsprong, zoveel is duidelijk.

In de rust legde trainer Akse uit hoe Wilsum het in de tweede helft beter op kon pakken. Wilsum kreeg geen druk op HTC, maar met een andere manier van spelen moest dit gaan lukken. Daarnaast werd er gewisseld; Dennis Zwanepol kwam in de ploeg voor Melvin Hofstede. Zwanepol ging linksback spelen, Jelmer Sollie werd linksbuiten en Bart Schoonhoven ging in de spits spelen.

Wilsum begon beter aan de tweede helft. HTC werd nu vastgezet, waardoor de doelman van HTC elke bal direct lang speelde. Hierbij moest Wilsum wel oppassen voor de snelle spitsen van HTC, maar dit lukte in de beginfase prima. Na een onderschepping van Patrick Plette werd de bal snel naar links gespeeld. Bart Schoonhoven kreeg wat ruimte, gaf de bal mee aan Jelmer Sollie en de inzet van Sollie ging, via een been van een verdediger van HTC, maar nipt langs het doel. Hierdoor kreeg Wilsum wel een hoekschop te nemen. Na een korte hoekschop slingerde Joram Riezebos de bal voor. Marijn Mijnheer stond helemaal vrij, maar schampte de bal slechts. Hierdoor viel de bal voor de voeten van Alwin vd Wetering en via de onderkant van de lat schoot hij fraai raak! Althans, zo zag iedereen, behalve de scheidsrechter. De leidsman liet gewoon doorspelen! Geen doellijntechnologie aanwezig uiteraard en dus bleef het 1-0. Dat de spelers van HTC na afloop zeiden dat de bal wel erg ruim de lijn had gepasseerd, strooide nog wat extra zout in de wonden van Wilsum.

Met nog 15 minuten te spelen ging Wilsum steeds meer risico nemen om alsnog een punt of meer mee te nemen uit Zwolle. Hierdoor kreeg HTC wel veel ruimte in de omschakeling. Zo’n 10 minuten voor tijd besliste HTC het duel. René Dorgelo zat mis bij een lange bal, waardoor de spits van HTC alleen om Teko Malanda af kon gaan, hij omspeelde Malanda maar werd gevloerd. De arbiter lette deze keer wel goed op en kende terecht een strafschop toe. Deze werd benut: 2-0. De beslissing was daar. Tomas van der Weerd en Sander Riezebos kwamen nog in de ploeg voor Patrick Plette en Alwin vd Wetering. Niet veel later werd het zelfs nog 3-0. Een lange bal van HTC werd slechts geschampt door Joram Riezebos, waardoor de linksbuiten kon ontsnappen. Die behield het overzicht en legde de bal breed. Dennis Zwanepol probeerde met een uiterste krachtsinspanning de 3-0 nog te voorkomen, maar dit lukte helaas niet. In de slotfase kreeg Joram Riezebos nog zijn tweede gele kaart en moest hij het veld vroegtijdig verlaten. Even later klonk het eindsignaal.

Een verdiende nederlaag voor Wilsum, zoveel mag duidelijk zijn. Natuurlijk had de 1-1 een kantelpunt in de wedstrijd kunnen zijn, maar al met al was Wilsum vandaag gewoon niet goed genoeg. Dat koploper en buurman ‘s-Heerenbroek thuis verloor van MSC, waardoor Wilsum bij een overwinning tot 2 punten had kunnen naderen, maakt de nederlaag nog wat zuurder. Tegelijkertijd moet Wilsum de realiteit niet uit het oog verliezen; men zal elke wedstrijd keihard moeten werken om de punten bijeen te verzamelen. Volgende week wacht Wilsum een herkansing; dan speelt men thuis tegen Wijthmen.

Verslag: Patrick Plette