Voorbeschouwing Zalk – ‘s-Heerenbroek

Het is zaterdag dan weer zo ver! Dan staat erop het programma de derby tussen Zalk en ‘s- Heerenbroek. Deze wedstrijd staat in de volksmond ook wel bekend als de “Old Farm”.

Deze keer is het de beurt aan de ’s-Heerenbroekers om de overtocht te maken, naar het over Jordaanse. Zij mogen naar het “Land van melk en honing” daar waar het gras altijd groen is!

Zoals het gaat in een echte derby zijn er geen favorieten, het gaat om de eer van het dorp. Het maakt niet uit waar je staat op de ranglijst, al is het de nummer 1 tegen de nummer laatst. Deze wedstrijd is alles beslissend, de rest van de wedstrijden van het seizoen kun je verliezen! Als deze wedstrijd maar gewonnen wordt. Welke stam mag de eer van de regio dragen?

Beide teams kende geen goede generale, zo liet Zalk het naar om zich uit de gevaren zone te spelen en ’s Heerenbroek vergat het om hun koppositie te verstevigen. Dus voor beide teams staat er zaterdag veel op het spel!

De strijd in de Old Farm gaat al een poosje terug, in de geschiedenisboeken kunnen we al lezen over hele veldslagen. Tussen de Heerenboeren van Mastenbroek en de Kasteelheren van Buckhorst. Het waren geen veldslagen met wapens zoals primitieve volken dat deden. Zoals iedereen weet zijn Zalk & Veecaten en Mastenbroek al hele oude beschavingen, waar redenvoering boven het geweld gaat. Niet van die kinderachtige dingen zoals een schuld betalen met een zak klein geld. 

Zo was er het jaarlijkse “Piss’n met beugien in de Iessel”, de bedoeling hiervan was dat je straal zo ver mogelijk de IJssel in kwam. Wie het verst kwam had gewonnen! De Heerenboeren en de Kasteelheren deden dit niet zelf, maar hier hadden ze hun knechten voor die hier speciaal voor in dienst waren gekomen. In de beginnen jaren stond iedereen aan hun eigen kant, dus er was helemaal geen controle. De Heerenboeren en Kasteelheren logen er lustig op los over hoe ver hun knechten kwamen. Zo was er zelfs één die de overkant haalde, ze werden zelfs aan de overkant nat. Later bleek dat iemand een steen in het water had gegooid. Van toen af is besloten om het 2 keer in het jaar te houden, één keer aan de Zalker kant en een half jaar later aan de ‘s- Heerenbroeker kant.

Het zal zaterdag wederom een spannende strijd worden tussen beide dorpen. De aftrap zal zijn om 14.30 op sportpark “An de Steege” in Zalk

Voorbeschouwing: SV Zalk