Zure nederlaag Wilsum tegen Ulu Spor

De eerste officiële krachtmeting tussen Ulu Spor en Wilsum is geëindigd in een 2-1 overwinning voor de thuisploeg. Wilsum kwam via een prachtige treffer van René Dorgelo op een 0-1 voorsprong. Vlak voor rust werd het 1-1 en in de tweede helft kwam de thuisploeg zelfs op voorsprong. Na deze treffer ging Wilsum alles of niets spelen, maar werd de 2-2 van Bart Schoonhoven onterecht afgekeurd wegens buitenspel. Dat de scheidsrechter na de wedstrijd nog zijn excuses aanbood voor deze beslissing leverde Wilsum geen punt op, maar wel extra frustratie.

Na het gelijke spel van vorige week tegen Wijthmen stond er vandaag een belangrijk duel op het programma. Wanneer Wilsum zou winnen bij Ulu Spor zou men meer afstand nemen van de onderste regionen en meer aanhaken bij de bovenste ploegen. De opstelling was als volgt: Teko Malanda (c), Dennis Zwanepol, Patrick Plette, Marijn Mijnheer, Jelmer Sollie. Patrick Bastiaan, René Dorgelo, Alwin vd Wetering. Gert Jan Sollie, Bart Schoonhoven, Daniël Niemeijer. Patrick Goudbeek, Robin Riezebos, Melvin Hofstede en Joram Riezebos namen plaats op de bank.

Op het kunstgrasveld in Zwolle was het in de beginfase even aftasten van beide kanten. Beide ploegen kenden elkaar nog niet en gebruikten de eerste minuten om het strijdplan van de tegenstander te bekijken. Wilsum zette Ulu Spor snel vast, waardoor men werd gedwongen vaak de lange bal te spelen. Wanneer de thuisploeg de bal wel laag kon houden, werd zichtbaar dat men een paar zeer behendige spelers in de ploeg had. De thuisploeg zocht veelvuldig de snelle rechtsbuiten, maar in de beginfase leverde dit geen gevaar op. Aan de andere kant werd Wilsum ook nog niet echt gevaarlijk. Een vrije trap van Marijn Mijnheer werd gepakt door de goalie en dat was het dan ook wel qua wapenfeiten aan de kant van Wilsum. Maar na een klein half uur spelen was de voorsprong plotseling daar. René Dorgelo haalde maar eens uit van afstand en zag de bal prachtig in de kruising ploffen: 0-1.

Dit was het signaal van Wilsum om door te pakken en op zoek te gaan naar een grotere marge. Kansen kreeg men ook zeker! Zo draaide Alwin vd Wetering fraai weg bij zijn tegenstander en kon hij het doel onder vuur nemen, maar in plaats daarvan legde hij de bal nog terug op Gert Jan Sollie. De kopbal van Sollie was een prooi voor de doelman. Na een aanval van de thuisploeg kon Wilsum via Patrick Plette en Daniël Niemeijer snel counteren. De voorzet van Niemeijer belandde voor de voeten van doelpuntenmaker Dorgelo, maar zijn inzet ging via een been van de tegenstander net naast. Zo hing de 0-2 in de lucht, maar werd het vlak voor rust 1-1. Een vrije trap werd snel genomen en bij Wilsum stond men niet op te letten. De rechtsbuiten kon tussen Marijn en Jelmer in de bal controleren en schoot raak: 1-1. Hierna was Wilsum het even kwijt en kreeg de thuisploeg zelfs nog een kans op 2-1, maar doelman Malanda redde bekwaam.

In de rust vertelde trainer Akse zijn mannen dat Wilsum vooral het eerste half uur weer op moest pakken. Toen had men Ulu Spor goed onder controle. Dan zou men vanzelf weer de bovenliggende partij worden en gaan scoren.

De eerste minuten na rust waren ook voor Wilsum. Ulu Spor werd inderdaad weer vastgezet. Uit een hoekschop van René Dorgelo kreeg Wilsum een beste kans, maar een inzet van een eigen verdediger werd nog net gekeerd door de doelman van Ulu Spor. Na deze sterke beginfase werd Wilsum steeds meer achteruit gedwongen. Niet veel later kreeg Ulu Spor een enorme kans op de voorsprong. Na een lange bal zat Dennis Zwanepol mis, waardoor de linksbuiten op het doel af kon gaan. Teko Malanda werd de winnaar in dit één tegen één gevecht en behoedde Wilsum voor een achterstand.

Na een uur spelen kwam Joram Riezebos in de ploeg voor Alwin vd Wetering. Wilsum kreeg het niet meer voor elkaar om de bal bij elkaar in de voeten te spelen en zo was men de bal te snel kwijt. De thuisploeg werd steeds gevaarlijker en het spel speelde zich steeds meer af op de helft van Wilsum. Dat een kwartier voor tijd de 2-1 viel was dan ook een logisch gevolg, al had deze treffer afgekeurd moeten worden. Na slordig balverlies van René Dorgelo kon de linksbuiten met een steekpass voor Teko worden gezet en met de punt van de schoen schoot hij raak: 2-1. Wat de scheidsrechter hierbij niet zag, was dat de linksbuiten buitenspel stond en omdat de assistent-scheidsrechte van Wilsum dit ook niet waar had kunnen nemen bleef de treffer staan.

Wilsum moest nu alles of niets gaan spelen en bracht Robin Riezebos en Melvin Hofstede voor Patrick Plette en Patrick Bastiaan. Niet veel later stond het al 2-2. Een lange bal werd verlengd door Gert Jan Sollie. Bart Schoonhoven en Melvin Hofstede spurten achter de bal aan, Hofstede legde de bal breed en Schoonhoven tikte binnen: 2-2! De scheidsrechter wees al naar de stip en zo stond het 2-2. Tot ieders verbazing bleef de assistent-scheidsrechter van Ulu Spor staan met de vlag omhoog. De arbiter ging met de beste man in conclaaf en volgde het advies op van de assistent-scheidsrechter: buitenspel en dus geen treffer. Een werkelijk schandalige beslissing, maar tijd om bij de pakken neer te gaan zetten was er niet. Wilsum werd zeker wel gevaarlijk, maar men gaf ook zoveel ruimte weg dat ook de thuisploeg nog kon counteren naar 3-1, maar een schot van afstand ging naast en even later werd zelfs de paal nog geraakt. Een aantal hachelijke momenten in het strafschopgebied van Ulu Spor leverde ook geen treffer op. Na 10(!) minuten blessuretijd klonk het eindsignaal.

Een heel zure nederlaag voor Wilsum. De oranjehemden speelden met name in de tweede helft zeker niet groots, maar hadden nog wel recht op een punt. Dat de dienstdoende arbiter de 2-2 afkeurde en na afloop zijn excuses aanbood maakt de nederlaag alleen maar pijnlijker. Tegen HTC werd een glaszuiver doelpunt afgekeurd en vandaag weer. Dat het even niet mee zit, is een understatement te noemen.

Tijd om te rouwen is er niet. Volgende week staat de derby tegen ‘s-Heerenbroek op het programma. De laatste 5 wedstrijden in Wilsum werden allemaal gewonnen door ‘s-Heerenbroek. In het seizoen 2015/2016 wist Wilsum voor het laatst te winnen van de groene draken. Tijd om eindelijk weer eens te winnen van de buren dus.

Verslag: Patrick Plette