Uitstekende overwinning Wilsum op bezoek bij Alcides

Wilsum heeft de eerste competitiehelft goed afgesloten. De oranjehemden wonnen, aangemoedigd door 100(!) fans met 1-4 bij Alcides. Alwin vd Wetering bracht zijn ploeg al vroeg op voorsprong. Vlak voor en vlak na rust bracht de ontketende Bart Schoonhoven Wilsum op 0-2 en 0-3, waarna Daniël Niemeijer er in de 53e minuut 0-4 van maakte. Wilsum kreeg kansen om de score verder uit te breiden, maar de enige treffer viel nog aan de andere kant: 1-4. Door deze overwinning vindt Wilsum aansluiting bij de bovenste helft van de ranglijst en blijft het behalen van de top 6 een reële mogelijkheid.

Aanhaken of afhaken; dat stond vandaag centraal bij Alcides – Wilsum. Bij de oranjehemden ontbrak Patrick Bastiaan. Verder kon trainer Akse beschikken over een nagenoeg fitte selectie. Wilsum startte als volgt: Teko Malanda, Patrick Plette, Marijn Mijnheer, René Dorgelo, Jelmer Sollie – Alwin vd Wetering, Rienk vd Wetering, Joram Riezebos – Gert Jan Sollie, Bart Schoonhoven, Daniël Niemeijer. Op de bank namen Jesse Riezebos, Noël Hofstede, Melvin Hofstede, Sander Riezebos, Dennis Zwanepol, Danny Beks en publiekslieveling Tomas van der Weerd plaats.

Voor deze wedstrijd vertrok Wilsum per spelersbus richting Meppel. Even later vertrokken nog 2 bussen vanuit Wilsum, gevuld met supporters, richting Meppel. Toen beide ploegen het veld betraden werden er oranje fakkels afgestoken en werd Wilsum luid toegejuicht. De spelers van de thuisploeg waren overduidelijk onder de indruk van deze prachtige ambiance. Maar ook voor de spelers van Wilsum was dit een geweldige opsteker en het maakte de mannen van trainer Christiaan Akse alleen nog meer gretiger om de supporters te belonen met 3 punten.

Het eerste kwartier moest Wilsum even wennen aan de speelstijl van Alcides. Kennelijk geïnspireerd door het grote oranje en bondscoach Louis van Gaal trad de thuisploeg op in een 5-3-2 formatie. Via lange ballen door het centrum probeerde de thuisploeg gevaarlijk te worden. Hier had Wilsum in het eerste kwartier ook moeite mee. Toen men eenmaal doorhad hoe men dit op kon lossen, was er geen vuiltje aan de lucht. Ondanks het lastige eerste kwartier kwam Wilsum toch vroeg op voorsprong. Na een goede aanval via rechts leek de voorzet van Gert Jan Sollie een prooi voor de defensie van Alcides. Alwin vd Wetering zette direct druk, heroverde de bal en schoot het leder vervolgens hard in het dak van het doel: 0-1.

Vlak na deze treffer moest doelman Malanda eenmaal optreden toen een lange bal over de defensie van Wilsum viel, maar de doelman wist de bal net op tijd weg te werken. Hierna nam Wilsum de regie over en domineerde het de eerste helft. Alcides zakte wat in om vervolgens druk te zetten op de backs van Wilsum, maar die raakten hier niet van onder de indruk. Wilsum speelde zich diverse keren onder de druk uit en kreeg veel kansen om de score te verdubbelen. Zo draaide Bart Schoonhoven knap weg bij zijn directe tegenstander, maar kon de doelman zijn schot eenvoudig stoppen. Even later kreeg linksbuiten Niemeijer een beste kans om de 0-2 op het scorebord te brengen; na een goede combinatie tussen Joram Riezebos en Daniël Niemeijer zag laatstgenoemde de doelman de bal nog net onder de lat uit het doel tikken.

Even later was Niemeijer weer weg, maar ook deze keer kon de doelman zijn inzet stoppen. Aan de andere kant stond Wilsum geweldig te verdedigen en kreeg de thuisploeg geen enkele kans. Een kleine tegenvaller was het uitvallen van René Dorgelo, maar Noël Hofstede verving hem uitstekend. Nadat de doelman ook nog redding bracht op een vrije trap van Rienk vd Wetering, Bart Schoonhoven net naast kopte en een schot van Gert Jan Sollie net voorlangs ging kreeg Wilsum, na een sublieme aanval weer een kans op de 0-2. Na een prima aanval werd Jelmer Sollie op het doel van de doelman gestuurd, maar tot tweemaal toe behoedde de doelman zijn ploeg voor een grotere achterstand. Vlak voor rust werd het alsnog 0-2. Na een aanval van de thuisploeg schakelde Wilsum snel om. De bal werd direct naar Bart Schoonhoven gespeeld. Schoonhoven passeerde 3 verdedigers, zag de doelman op zich af komen en met een fantastische lob zette hij ook de doelman nog te kijk en werd het 0-2. Een geweldige treffer van de spits van Wilsum! Hierna was het rust en ging Wilsum met een heerlijk gevoel de kleedkamer in.

In de rust deelde trainer Akse complimenten uit, maar waarschuwde hij zijn ploeg ook om scherp te blijven. Assistent-trainer Van Spijker gaf aan dat Wilsum het eerste kwartier moest zien te overleven om van daaruit weer de controle te pakken.

Dat Wilsum scherp uit de kleedkamer kwam, werd al heel snel duidelijk. Alcides probeerde inderdaad een tempo hoger te spelen, maar dit kwam de zorgvuldigheid niet ten goede. Al vroeg in de tweede helft speelde een centrale verdediger van Alcides de bal in de voeten van Bart Schoonhoven. Schoonhoven kon zo doorlopen richting het doel, zag de doelman nog redding brengen op zijn eerste poging, maar op zijn tweede inzet had de goalie geen antwoord: 0-3. Een geweldig begin van de tweede helft en weer een geweldige treffer van de ontketende Schoonhoven.

Kennelijk had de thuisploeg niet van deze fout geleerd, want binnen de kortste keren werd het zelfs 0-4. Daniël Niemeijer onderschepte een te korte bal op de doelman, omspeelde hem eenvoudig en schoot raak: 0-4. De wedstrijd was beslist en Wilsum kon vrijuit de wedstrijd uit spelen. De oranjehemden kregen kans op kans om de score verder uit te breiden, maar de doelman wist met moeite redding te brengen op een schot van Gert Jan Sollie en zag even later dat Schoonhoven een enorme kans op een hattrick verkwanselde door van dichtbij over te schieten. Met nog 20 minuten op de klok, en in de wetenschap dat het duel was gespeeld, wisselde trainer Akse driemaal. Sander Riezebos, Dennis Zwanepol en Melvin Hofstede kwamen in de ploeg voor Bart Schoonhoven, Alwin vd Wetering en Patrick Plette. Ook in de laatste 20 minuten bleef Wilsum de bovenliggende partij, maar de enige treffer viel nog aan de andere kant. Wilsum reageerde niet attent op een voorzet en zag de bal van dichtbij in het doel verdwijnen: 1-4.

Wie had verwacht dat er een slotoffensief van Alcides aanbrak, zat mis. Direct na de 1-4 kreeg Wilsum een enorme kans op de 1-5. Eerst redde de doelman op een inzet van Niemeijer waarna de bal viel voor de voeten van Hofstede. De spits van Wilsum leek de bal in het doel te schieten, maar een verdediger tikte de bal met zijn hand over het doel. Vanwege de mist kon de scheidsrechter dit niet zien en dus kende hij alleen een corner toe, maar geen strafschop. In de laatste minuut speelde trainer Akse in op de wens van het publiek en werd Tomas van der Weerd nog gebracht voor Daniël Niemeijer. Gescoord werd er niet meer en zo eindigde het duel in 1-4.

Een belangrijke overwinning, waardoor Wilsum nu evenveel punten heeft verzameld als Alcides en weer is aangesloten bij de bovenste ploegen. Nu is het tijd voor winterstop. Op 4 februari wordt de competitie hervat en gaat Wilsum op bezoek bij VSW. Hopelijk wordt de ploeg dan ook weer gesteund door een groot aantal supporters!

Na afloop werden de spelers als helden ontvangen in de kantine. Vervolgens stond er een buffet klaar voor spelers en supporters en werd de avond feestelijk afgesloten met muziek en enige alcoholische versnaperingen. Dit was allemaal geregeld door de supportersvereniging, waarvoor hartelijk dank!

Verslag: Patrick Plette