‘s-Heerenbroek wint in doelpuntrijk duel van Reaal Dronten

Hotseknotsebegoniavoetbal; zo zou je de wedstrijd tussen Dronten en ‘s-heerenbroek kunnen samenvatten. De term, geïntroduceerd door voormalig Vitesse trainer Bert Jacobs, doelend op een nogal chaotisch verlopen wedstrijd. Waarbij gebrek aan techniek opgelost moet worden met vooral véél inzet. (nou wil ik niet meteen alle spelers een gebrek aan techniek verwijten, want er stonden wel degelijk een aantal vaardige spelers op dit prachtige stukje poldergras…) Maar de term vat prima het rommelige en op en neer golvende spel wat op de mat gelegd werd samen. Beide ploegen roken tot 2 maal (ten onrechte) aan de overwinning. Maar uiteindelijk trokken de groenhemden aan het langste eind en wisten ze de overwinning mee naar huis te nemen.

Een bijzondere wedstrijd, vatte aanvoerder Kwakkel samen met de woorden; “Het was zo knotsgek, daar kun je geen analyse op loslaten” Een wedstrijd die daadwerkelijk alle kanten op kon was winnend afgesloten, een vrij “on ’s-Heerenbroeks” potje voetbal. De groenhemden hadden tot dusverre pas 7 doelpunten hoeven te incasseren, maar kregen er vandaag maar liefst 4 om de oren. Gelukkig was de voorhoede scherp en werd het Dronter-net 5 maal gevonden, waardoor de 3 punten mee konden naar ’s-Heerenbroek.

’s-Heerenbroek en Reaal begonnen beiden fel aan het duel. Dit leidde al in de 7e minuut tot de 0-1. Wiljen wist de bal hoog bij de 16 van de Drontenaren te veroveren en gaf de bal hoog voor, spits Rob Henniphof troefde zijn directe tegenstander af. Met een uiterste krachtinspanning werkte hij de bal in het zijnet. Een mooie start van deze voetbalmiddag.

Beide ploegen pakten het spel van vóór de goal weer op, het golfde op en neer op de eveneens behoorlijk golvende grasmat. Voor de groenhemden weinig vreemd, aangezien de eigen mat soortgelijke oneffenheden kent. Het veldspel was bij vlagen niet best en beide ploegen kozen het liefst voor de snelle omschakeling en wisten daarbij dikwijls gevaarlijk te worden. Vanuit ’s-Heerenbroeker kant was het wat onwennig en leek te worden gehoopt dat 1 van de omschakelingen succesvol zou worden.

In de 18e minuut zetten de Drontenaren de 1-1 op het bord. Miscommunicatie en passief verdedigen bij de groenhemden lagen aan de basis van het doelpunt. De spits van Dronten kreeg de ruimte om op rand 16 de bal te controleren, een keer klaar te leggen en vervolgens uit te halen. Keeper Plette werd verschalkt, maar de paal gaf nog redding. De Drontenaren waren scherper dan de ’s-Heerenbroekers en dus gretig om de rebound binnen te tikken.

Ook hierna kregen de ’s-Heerenbroekers weer de nodige kansen, een tweetal vrijetrappen van Gert scheerden rakelings over de goal van Dronten. ’s-Heerenbroek hield de druk op de goal van Dronten, dit leidde rond de 40e minuut tot slordig balverlies. Reaal voetbalde zich vervolgens goed onder de druk uit en een snelle counter van de zwart-rode voorhoede resulteerde in een 2-1 voorsprong voor de Drontenaren.

’s-Heerenbroek wist echter al snel de rug te rechten, enkele minuten later krijgt Martin de bal voor de voeten op rand 16, in plaats van zelf opzoek te gaan naar een doelpunt legt hij breed op ‘buurman de Leeuw’ die de bal lekker neerlegt en met zijn linkerbeen heerlijk in het zijnetje legt. Met een 2-2 stand kon de thee worden opgezocht. Een terechte stand die goed de wedstrijd weergaf, een op-en-neergaande wedstrijd.

Waar ’s-Heerenbroek vlak voor rust de scherpere was, werd die lijn ook ná rust doorgetrokken. Jonno wist binnen 2 minuten de 2-3 op het scorebord te zetten. Een lekker begin van de 2e helft voor de groenen. Maar de Drontenaren werden gealarmeerd en werden gevaarlijker. In de 52e minuut resulteerde dit in een penal voor de Drontenaren, de spits faalde niet oog-in-oog met doelman Plette en scoorde de gelijkmaker. ’s-Heerenbroek was dit nog niet helemaal te boven en 2 minuten later werd goed geopend van linksachter naar rechtsvoor door de Drontenaren. Een goed hard schot in de korte hoek én een bal in het netje; 4-3.

Voor de groenhemden een gevoelige tik, maar de hierop volgende aanvallen van de Drontenaren werden onschadelijk gemaakt. ’s-Heerenbroek wist de druk gaandeweg weer te verhogen. En was nadrukkelijk opzoek naar de gelijkmaker. De voorhoede van ’s-Heerenbroek stuitte echter voortdurend op doelman Werkman of wisten de bal slechts in de zijkant van het net te schieten.

In de 65e minuut kreeg Wiljen de bal voor zijn voeten. Met een bekeken schot van de wingback kwam ’s-Heerenbroek weer naast de Drontenaren. Het conditionele overwicht van de groenhemden bleek nadrukkelijker een rol te spelen. Waar ’s-Heerenbroek een aantal frisse wissels had en ook nog vol strijd door bleef gaan kwamen er wat pijntjes en tekenen van vermoeidheid bij de Drontenaren.

Het veld werd ook steeds langer, met voor beide doelmannen een plukje verdedigers en aanvallers die met lange ballen over en weer probeerden het winnende doelpunt te maken. Het was aanvaller Jonno Pruim die de uitverkorene was. Een lekker schot vanaf de rechterkant belande voor de voeten van de aanvaller. Hij schoot de bal onberispelijk tegen de touwen. De uitstekend leidende arbiter Weurink wees resoluut naar de middenstip. De grensrechter van Reaal stond nog wel met de vlag in de lucht, maar kreeg 0 op het rekest van de arbiter.

’s-Heerenbroek stond voor de 3e keer op een voorsprong in Dronten; 4-5. Hierna werd nog gezocht naar een bevrijdende 4-6, maar dat zou ook te veel van het goede zijn geweest. Ondertussen werden de counters van de Drontenaren wat spaarzamer maar ook dat gevaar was nimmer geweken. Het net werd niet meer gevonden, op kracht en inzet werd de 4-5 overwinning over de streep getrokken en konden de ’s-Heerenbroekers met een goed gevoel beginnen aan de welbekende 3e helft.

Een mooi begin van het 2e blok van de 2e seizoenshelft, waarin ’s-Heerenbroek zich in de 4 wedstrijden die nog volgen een goede uitgangspositie wil verschaffen voor de twee keer 2 wedstrijden die later in het voorjaar nog volgen. Een seizoenshelft met veel vrije zaterdagen, waarin nog veel belangrijke wedstrijden op het programma staan.

Komende zaterdag de ontmoeting tussen Alcides en ’s-Heerenbroek. De heenwedstrijd werd een moeizaam bevochten overwinning voor ’s-Heerenbroek in Meppel. Waar na een 0-2 voorsprong voor ‘s-Heerenbroek de ploeg uit Meppel in de blessuretijd niet verder kwam dan 1-2. Een mooie zege waar hopelijk een vervolg aan wordt gegeven. Wederom een belangrijk duel voor de ploeg van v.d. Burg.

Verslag: Sander Wennemers