Wilsum wint spectaculaire IJsselderby van Zalk

Veel vrijwilligers maken het veld sneeuwvrij

In een geweldige IJsselderby heeft Wilsum de buren uit Zalk met 4-3 verslagen. Nadat selectiespelers, leden van de staf en andere vrijwilligers van Wilsum het veld sneeuwvrij hadden gemaakt, ontstond een boeiende strijd tussen Wilsum en Zalk. Zalk nam de voorsprong door de eerste kans te benutten, maar Marijn Mijnheer maakte via een prachtige pegel al snel gelijk. Wilsum kreeg de betere kansen, nam via Gert Jan Sollie in de 2e helft ook de leiding, maar gaf deze weer uit handen. Na een weergaloze treffer van Bart Schoonhoven namen Wilsum weer de leiding. Toen de captain van Zalk er met rood af moest, leek de wedstrijd beslist in het voordeel van Wilsum, maar niets was minder waar. Uit een strafschop werd het 3-3. Zo leek deze burenruzie in een gelijkspel te eindigen, maar in de allerlaatste minuut bracht supersub Melvin Hofstede Wilsum in extase door de beslissende 4-3 tegen de netten te jagen.

Waar vele wedstrijden werden afgelast daar ging de IJsselderby tussen Wilsum en Zalk ‘gewoon’ door. Met de inzet van vele vrijwilligers werd het veld sneeuwvrij gemaakt en zo kon er vandaag toch gevoetbald worden. Een zeer belangrijke wedstrijd, want de strijd om een plek bij de bovenste 6 ploegen is in volle gang in de 4e klasse E. Tijdens de eerdere editie dit seizoen, in Zalk, gaf Wilsum een 2-0 voorsprong weg en eindigde het duel in 2-2. Vandaag moest er gewonnen worden om zo een klein gaatje te slaan met Zalk. Wilsum startte als volgt: Teko Malanda, Patrick Plette, Marijn Mijnheer, Noël Hofstede, René Dorgelo – Patrick Bastiaan, Rienk vd Wetering (c), Joram Riezebos – Gert Jan Sollie, Bart Schoonhoven, Daniël Niemeijer. Op de bank namen Patrick Goudbeek, Tomas van der Weerd, Alwin vd Wetering, Jelmer Sollie, Melvin Hofstede en Dennis Zwanepol plaats.

Onder het toeziend oog van vele supporters en andere belangstellenden was Wilsum in de beginfase de betere ploeg. Zalk liet Wilsum opbouwen en loerde op balverlies. Als Zalk de bal had probeerde Wilsum hoog druk te zetten en probeerde Zalk zich hier onderuit te voetballen of de bal lang te spelen op de kopsterke spits. Zoals gezegd was Wilsum in de openingsfase de betere ploeg en kreeg men ook een prima mogelijkheid om op voorsprong te komen. Na een goede voorzet van Daniël Niemeijer kon Gert Jan Sollie van dichtbij koppen, maar vanuit een moeilijke hoek kopte hij op de paal. Even later kreeg Wilsum op de rand van het strafschopgebied een vrije trap te nemen, maar de poging van Rienk vd Wetering ging over.

De eerste kans voor Zalk leverde direct een doelpunt op. Na een voorzet vanaf links stond Wilsum in het centrum niet goed opgesteld en kon de spits de bal aannemen en binnen schieten: 0-1. Een tik voor Wilsum, maar de oranjehemden rechtten de rug en kwamen 10 minuten later langszij. Marijn Mijnheer had een fantastische pegel in huis en tekende zo voor de gelijkmaker aan. In de laatste 10 minuten voor rust kreeg Wilsum nog een tweetal aardige mogelijkheden, maar een vrije trap van Rienk vd Wetering werd net naast gekopt door Marijn Mijnheer en na een hoekschop van Niemeijer werd Noël Hofstede gevaarlijk, maar ook dit leverde geen treffer op. Vlak voor rust was Schoonhoven nog dichtbij een treffer, maar zijn inzet werd over het doel getikt door de doelman van Zalk. Zo stond het 1-1 bij rust.

Tijdens de rust nam trainer Akse het woord en gaf hij aan wat Wilsum beter kon doen om zo de wedstrijd naar zich toe te trekken. Wilsum pakte dit goed op en was in de tweede helft wederom de bovenliggende partij. Zo’n 10 minuten na rust leverde dit de voorsprong op voor Wilsum. Na een prachtige voorzet van Rienk vd Wetering was de kopbal van Gert Jan Sollie uitstekend en bracht hij Wilsum op een 2-1 voorsprong. Hierna drukte Wilsum door en had men de marge moeten vergroten via Daniël Niemeijer. De linksbuiten van Wilsum ontsnapte tweemaal aan de buitenspelval, ging alleen op de doelman af, maar wist niet te scoren.

Na iets meer dan een uur spelen kon Marijn Mijnheer niet verder en kwam Jelmer Sollie voor hem in de ploeg. Sollie ging linksback spelen en René Dorgelo verhuisde naar het centrum. Wilsum was even zoekende en de gasten profiteerden direct. De ingevallen rechtsbuiten werd niet goed verdedigd in het strafschopgebied en van dichtbij prikte hij de bal, vanuit een lastige hoek, knap binnen: 2-2. Ook na de 2-2 bleef Wilsum de bovenliggende ploeg, maar Zalk bewees dodelijk effectief te zijn. Met nog een kwartier te spelen kwam Wilsum weer op voorsprong. Bart Schoonhoven, de gehele wedstrijd een plaag voor de defensie van Zalk, draaide knap weg bij de centrale verdediger. Vervolgens nam hij vanuit een moeilijke hoek de bal vol op de pantoffel en zag hij tot vreugde van iedere Wilsummer de bal in de bovenhoek verdwijnen: 3-2.

Na de treffer kon Rienk vd Wetering niet verder en werd hij vervangen door zijn broer Alwin vd Wetering. Even daarvoor was Tomas van der Weerd al in de ploeg gekomen voor Niemeijer. Diezelfde Van der Weerd wist tot tweemaal toe heel gevaarlijk te worden, maar in het strafschopgebied van Zalk sloeg de twijfel toe en kon Zalk opruimen. Met nog een minuut of 10 te spelen leek de beslissing te vallen. De captain van Zalk kreeg, wegens doorlopend praten tegen de arbiter, zijn 2e gele kaart en kon vertrekken. Zalk gaf uiteraard niet op en Wilsum vergat in deze fase de beslissende tik uit te delen. Met nog een paar minuten op de klok werden Patrick Plette en Bart Schoonhoven nog gewisseld voor Dennis Zwanepol en Melvin Hofstede.

Schoonhoven dacht als matchwinner naar de kant te gaan, maar niets was minder waar! Na een lange bal kon de spits van Zalk opeens doorlopen richting Teko Malanda, de spits tikte de bal langs de doelman en ging neer. De arbiter kende een strafschop toe. Een twijfelachtige beslissing, maar de linksbuiten van Zalk profiteerde dankbaar en bracht de 3-3 op het scorebord. Wilsum leek het zelfs helemaal weg te geven toen de spits, na weer een lange bal, weer op het doel van Wilsum af kon stormen, maar dit keer schoot hij naast. Het chagrijn van Wilsum was al flink toegenomen; hoe kon men dit nog weggeven? Maar in luttele seconden veranderde het chagrijn in een ongekende vreugde. Wilsum trok nog eenmaal ten aanval en pompte de bal in het strafschopgebied. De bal viel voor de voeten van Melvin Hofstede, hij nam de bal aan en schoot hard raak: 4-3! Een ware explosie van vreugde maakte zich meester van alle Wilsummers. De laatste trap van de wedstrijd zorgde alsnog voor de dik verdiende overwinning!

Wilsum maakte het zichzelf erg lastig door de vele kansen niet te benutten. De gasten uit Zalk lieten zien dodelijk effectief te zijn, maar uiteindelijk trok Wilsum toch aan het langste eind. Een belangrijke overwinning! Wilsum staat voorlopig op een veilige 5e plek, maar er is nog van alles mogelijk. Volgende week gaat Wilsum op bezoek bij koploper CSV ’28. Een lastige wedstrijd, maar Wilsum zal er alles aan doen om een punt, of meer, mee te nemen naar Wilsum.

Verslag: Patrick Plette