1-0 overwinning voor DOS Kampen in matige derby tegen KHC

Foto: Marc Maurer

De verwachtingen over het niveau van de derby vooraf waren al niet hoog. Het strijdplan van KHC voorspelbaar: Een muur bouwen rondom de eigen zestien, foutje tegenstander afwachten, scherpe counter plaatsen en als het niet anders kan puntje mee nemen naar sportpark “De Venen”. DOS moet dan maar eens het geduld kunnen blijven opbrengen om een gaatje zien te vinden. En zo geschiedde! De dwars op het veld staande harde wind maakte fatsoenlijk voetbal nog lastiger.

De eerste paar minuten waren best hoopvol. 1e minuut: Ayoub veroverde de bal op de helft van de tegenstander. Een schot van Matthijs de Blok dwong keeper Steven Vonk tot het maken van de eerste redding. 2e minuut: Boaz Smits zet over links zelf de aanval op, loopt de vijandelijke zestienmeter binnen en krijgt de bal terug. Hij neemt het ronde werktuig ineens op de slof en schiet de bal net over de goal van Justin Bruins over. Daarmee is het verhaal over de eerste helft gezegd. Punt.

De tweede helft had DOS de wind mee. Op alle vlakken. Al in de 48e minuut mocht Matthijs een corner nemen. Hij zag Nick Hendriks op de rand van het strafschopgebied ter hoogte van de eerste paal vrijstaan. De laag en strak genomen corner kwam perfect voor de voeten van Nick en zijn inzet kon vlak voor de lijn worden weggewerkt. Tien minuten later leidde een ingooi van Job ter Burg voor een kans van Allan Bakker. Hij nam de bal handig mee en creëerde zo wat ruimte rond de zestien om uit te halen. Zijn schot ging ruimschoots over. DOS hield KHC onder druk en de ploeg van vertrekkend trainer Kenan Durmuşoğlu kwam er amper meer aan te pas.

In de 70e minuut mocht Matthijs een vrije bal nemen net buiten het doelgebied van KHC. Hij krulde de bal keurig over de muur, maar ook nipt over het doel. Even later een snelle uitval van de gasten. Karim Gabara drong de zestienmeter binnen. Hij miste controle waardoor Justin, geholpen door Jochem van Putten, kan ingrijpen. Een minuut later een ongevaarlijk schot van Smits.

In de 76e minuut rommelde de zeer actieve Ayoub zich het strafschopgebied van KHC binnen. Op links zag hij Allan vrijstaan. Zijn voorzet op de doorgelopen Ayoub werd net naast gekopt. DOS had de bal snel weer in bezit en via Ayoub kwam de bal bij Matthijs. Hij zag dat Raymon Beuling de zestien in rende. Een mooie steekbal volgde. Doelman Vonk kwam zijn goal uit. Raymon nam vanuit een halve draai de bal ineens uit de lucht en krulde fraai over de doelman het doel in. DOS leek niet lang van de voorsprong te kunnen genieten. Als gevolg van slecht verdedigend werk kreeg Smits een kans, maar hij controleerde de bal in de zestien met de hand. De nadien ingetikte bal werd door de goed fluitende arbiter Remon Tulen terecht afgefloten. Diep in de extra tijd kreeg KHC nog een kansje op de gelijkmaker. Een prima schot in de verre hoek van Gabara werd door Justin gekeerd.

Een uiterst belangrijke overwinning op buurman KHC die op basis van inzet en strijd in de tweede helft werd bereikt. Verdiend of niet, soms zit het mee en soms niet. Met twee zware uitwedstrijden op het programma (volgende week SVZW en daarna in het Paasweekend de inhaalwedstrijd tegen WHC) in ieder geval bijzonder welkom.

Opstelling DOS Kampen: Justin Bruins, Job ter Burg, Martijn Barneveld, Robin Mulder, Nick Hendriks (83e Lucky Akot), Raymon Beuling (83e Rick Diender), Klaas Jan Mulder, Matthijs de Blok (90e Ricardo Oostra), Ayoub Lakhloufi, Jochem van Putten, Allan Bakker.

Door: Jan de Vries