Fataal drama Loswal: Saba M. voor observatie naar Pieter Baan Centrum

Saba M., een 39-jarige Kampense, moet ter observatie naar het Pieter Baan Centrum. Dat besliste de rechtbank donderdag tijdens een pro-formazitting in Zwolle. De vrouw belandde vorig jaar met twee kinderen bij de Loswal in de IJssel. Haar 1-jarige dochtertje verdronk in het rivierwater, een drie jaar oude peuter overleefde het ternauwernood.

Dat de peuter nog leeft, is te danken aan het snelle handelen van medewerkers van DHL. Zij zagen op 13 oktober de vrouw met haar kinderen in het water liggen bij de Loswal. Ze wisten het drietal op het droge te krijgen en verleenden eerste hulp. De hulp mocht niet meer baten voor de dreumes, het meisje overleed later in het ziekenhuis. Saba M. ontkent stellig dat er sprake is van opzet, volgens haar gaat het om een noodlottig ongeval. Ze zegt dat ze uitgleed en daardoor met de kinderen in de IJssel viel.

13 oktober vorig jaar ging het eind van de middag mis aan de Loswal

Poging tot moord

Het openbaar ministerie meent dat de moeder wel doelbewust te water raakte met haar jonge kinderen. Op camerabeelden is te zien dat de vrouw zich onvoorzichtig gedraagt op de natte kade. M. loopt meerdere malen met de kinderen naar de waterkant en weer terug. Uiteindelijk valt het drietal meer dan twee meter omlaag in de rivier. Het OM verdenkt haar van moord en een poging tot moord. Als blijkt dat er onvoldoende bewijs is om haar te veroordelen, wil justitie haar alsnog vervolgen voor dood door schuld.

Vrouw in rouw

Saba M. zit inmiddels meer dan vijf maanden in een huis van bewaring. Een psycholoog en psychiater hebben haar onderzocht. “Er is geen stoornis vastgesteld, maar het is ook niet uitgesloten,” zegt de officier. Ze vraagt de rechtbank om Saba M. ter observatie op te nemen in het Pieter Baan Centrum. Advocaat Henk Voors verzet zich hiertegen. “Plaatsing in het Pieter Baan Centrum is zeer ingrijpend en moet terughoudend worden toegepast,” aldus de raadsman. Ook ziet hij graag dat M. tot aan de inhoudelijke behandeling van de zaak op vrije voeten komt. “Het gaat hier wel om een vrouw in rouw, die geen ruimte heeft om haar verdriet te uiten in een vertrouwde omgeving met haar kinderen en familie,” zegt Voors.

Noodlottig ongeval

Voorlopige vrijlating is volgens hem ook aan de orde omdat justitie eveneens rekening houdt met het scenario van een noodlottig ongeval. De advocaat wijst de rechters op een verhoor van een politieagent die gisteren als getuige is gehoord. De agent was na het ongeval in het ziekenhuis. Hij hoorde van een betrokkene dat Saba M. de peuter optilde. Het kind bleef haken achter een doek dat om het middel van de vrouw zat geknoopt. Daardoor zou de vrouw zijn uitgegleden. Het overleden kindje zat op dat moment in een draagdoek op de borst van de vrouw.

Psychisch onderzoek

De rechtbank ging niet mee in het verweer van de advocaat. Net als het openbaar ministerie menen de rechters dat het psychische onderzoek van Saba M. tot op heden onvoldoende gelukt is. Ze moet daarom binnenkort ter observatie worden opgenomen in de observatiekliniek. Ook wordt de vrouw voorlopig niet vrijgelaten. De volgende pro-formazitting wordt gehouden op 15 juni.