OM eist gevangenisstraf tegen vermeende verkrachter stadspark: ‘Slachtoffer als varken behandeld tussen hondenpoep’

Het openbaar ministerie heeft 3 jaar gevangenisstraf geëist tegen de 19-jarige Bashar Z. Justitie verdenkt hem van een brute verkrachting in het stadspark. “Het slachtoffer is als een varken behandeld op een grasveld tussen de hondenpoep,” stelt de officier van justitie. Bashar Z. ontkent in alle toonaarden, hij zegt dat hij die nacht twee keer seks met haar heeft gehad en dat zij dat zelf wilde. 

In de nacht van 24 op 25 september ziet een voorbijganger tegen 4 uur ’s nachts een vrouw staan bij het park. Ze draagt geen jas en heeft blote voeten, in haar haren zitten bladeren, op haar kleding en rug zit modder. Ze staat wankel op haar benen en spreekt met dubbele tong. De sterk naar alcohol ruikende vrouw kijkt de voorbijganger apathisch aan en zegt dat ze verkracht is. Tegen de toegesnelde politieagenten weet de vrouw maar flarden te vertellen over wat er gebeurd is. Ze weet dat ze in Club Fatih is geweest en dat haar verkrachter een asielzoeker is die in het AZC woont.

Het stadspark was zondagochtend 25 september 2022 enkele uren afgesloten voor onderzoek

Dronken en maagd

Rechercheurs bekijken de camerabeelden die in de club gemaakt zijn en buiten op straat. Daarop is te zien dat een man het café verlaat, daarna volgt de vrouw. Ze gaat naast de man lopen en slaat haar arm om hem heen. De man slaat zijn arm om haar heen en ze verdwijnen uit beeld. Met de foto van de man gaan de rechercheurs naar het AZC, daar wordt de destijds 18-jarige Bashar Z. herkend. De jongeman wordt aangehouden en verklaart bij zijn verhoor dat hij er niets meer van weet, dronken was en nog steeds maagd is. Na vele verhoren verklaart hij opeens anders en kan zich alles tot in detail herinneren.

Volgens het OM toont het aan dat Z. leugenachtig verklaard heeft en zijn verklaring pas heeft aangepast nadat er meer bewijs boven tafel kwam. Bahir Z. zegt dat hij uit angst niets wilde verklaren bij de politie. “Ik was bang voor de politie, in Syrië is de politie anders en ik was bang geslagen te worden.”

Locatiegegevens mobiele telefoon

Bashir Z. zegt dat hij zijn 35-jarige slachtoffer in het café ontmoette, na een kwartiertje besloot het tweetal om samen seks te hebben. Eerst was het de bedoeling om het boven in de club te doen op het toilet. Op camerabeelden is te zien dat de vrouw onder invloed is. Ze zwalkt terwijl Z. een nuchtere indruk maakt. Omdat het te druk is besluiten ze om ergens buiten seks te hebben. Bashir beschrijft een plek aan het water tussen geparkeerde auto’s waar ze voor de eerste keer seks hebben. “Vermoedelijk is dat op de Burgwal geweest,” meent advocaat Umut Yildirim. Hij wijst de rechters op het proces-verbaal met de locatiegegevens van de mobiele telefoon van zijn cliënt. Daaruit wordt duidelijk dat de telefoon zich zo’n dertien minuten op die plek bevond.

“Bij de eerste keer kwam ik heel snel klaar en ze zei dat ze nog een keertje wilde,” verklaart Z. in de rechtbank. De twee besloten om een andere plek op te zoeken en liepen naar het park. De moedertaal van Bashir Z. is Arabisch, hij spreekt ook wat Nederlands. Om de vrouw te vragen of ze een geslachtsziekte heeft, raadpleegt hij Google Translate. Bij nader onderzoek van zijn telefoon door de politie is ook vast te komen te staan dat Z. daadwerkelijk deze zoekopdracht heeft uitgevoerd die nacht. Volgens Z. vroeg de vrouw na de seks of ze met hem mee mocht naar huis voor een derde keer seks. Z. zou haar gezegd hebben dat dat niet kon omdat hij in een AZC woont. Hij zegt dat hij haar wel zijn telefoonnummer heeft gegeven. De politie treft zijn nummer echter niet aan op de telefoon van de vrouw.

Blonde vrouw oppikken

Sébas Diekstra, de advocaat van het slachtoffer, vindt de verklaring van Bashir ronduit schokkend. “Het zijn leugenachtige verklaringen en pijnlijk voor mijn cliënt. Ze voelt zich daardoor opnieuw slachtoffer.” Ook de vrouw zelf zegt dat het erbij haar niet in gaat dat ze vrijwillig met Z. zou zijn meegelopen. “Ik ben een vrouw van 35 jaar,” zegt ze. “Als ik seks zou willen, dan doe ik dat niet op het gras in een park waar honden hun behoefte doen.” Ook richt ze zich tot Bashir Z. “Wat had je gedacht, dat je hier in Nederland iedere blonde vrouw kan oppikken, dit kan doen en ermee weg zou komen?” 

De vrouw kan zich niet alles meer herinneren wat er die nacht precies is gebeurd. Zo verklaarde ze dat de dader Italiaans of Pools was en Engels sprak. Het uiterlijk van de Syrische Bashir. Z voldoet daar niet aan en hij spreekt geen Engels aldus advocaat Yildirim. Ze zegt dat ze die avond met de auto naar de stad is gegaan. In de club heeft ze twee wijntjes gedronken, die slecht vielen. Ze besloot om lopend naar huis te gaan en haar auto de volgende dag op te halen in de stad. Uit onderzoek blijkt dat de vrouw thuis al anderhalve liter wijn had gedronken voor ze ging stappen.

Cocaïne-jongen

Een barman van de club sloeg haar over toen hij gratis shotjes uitdeelde. Getuigen hoorden hem zeggen dat de vrouw niet binnen moest gaan kotsen. Een getuige die in het café was verklaarde bij de politie dat ze contact had met de vrouw. Ze was dronken en aaide een paar keer in haar gezicht. “Ze zei dat ik een mooie vrouw was,” verklaarde de getuige, die daar niet van gediend was. De getuige wist zich ook te herinneren dat een meisje in het café een glas water gaf aan de vrouw. Ook verklaart ze tegen de politie dat Bashir Z. erbij kwam en de vrouw door het café sleurde en later ook mee naar buiten trok.

Het slachtoffer noemt Bashir Z. de ‘cocaïne-jongen’. Volgens haar heeft Z. haar in de club cocaïne gegeven. Uit onderzoek door de politie is ook vast komen te staan dat de vrouw naast alcohol coke had gebruikt. Bashir Z. ontkent dat hij de drugs aan de vrouw gaf. Zijn advocaat stelt dat uit camerabeelden blijkt dat mogelijk iemand anders cocaïne aan de vrouw gaf. Volgens de raadsman is dat de reden waarom justitie de beschuldiging heeft laten vervallen dat Z. zijn slachtoffer in hulpeloze toestand bracht. Vandaag in de rechtszaal zag het OM er ook van af om Z. te vervolgen voor poging tot doodslag. Volgens de officier is er onvoldoende bewijs dat Z. het slachtoffer probeerde te wurgen.

Sperma en DNA-sporen

De officier meent dat er voldoende bewijs is voor verkrachting. Hij wijst de rechters op de tegenstrijdige verklaring van Z. Hij merkt ook op dat de vrouw haar jas liet liggen in de club, dit terwijl het buiten slechts 7 graden was. “Hij heeft zich laten leiden door zijn eigen lustgevoelens en neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor wat hij heeft gedaan.” Het OM eist dan ook een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Dit met een proeftijd van 5 jaar.

De advocaat van Z. wijst de rechters erop dat er veel schort aan de verklaringen van de vrouw. “Ze weet niet eens met wie ze die avond is meegelopen. Zo zou de vrouw gezegd hebben dat er opeens iemand in het park achter haar aan liep. De camerabeelden spreken dat tegen, aldus meester Yildirim. Het staat ook vast dat de vrouw veel alcohol en coke heeft gebruikt die nacht. “Ze weet bij latere verklaringen ook niet meer wat ze eerder verklaarde,” zegt de advocaat. Er zijn meer opmerkelijke zaken volgens de advocaat die maar moeizaam zijn te rijmen met een verkrachting. Zijn cliënt zou zich na de vermeende verkrachting niet snel uit de voeten hebben gemaakt. “Hij wandelde terug naar het café om zijn fiets op te halen en fietste naar huis,” zegt Yildirim. Ondanks dat er sperma en DNA-sporen van zijn cliënt werden aangetroffen op en in het slachtoffer en haar kleding, werd er geen DNA gevonden aan de binnenkant van de tailleband van haar broek. De advocaat wijst de rechters erop dat de recherche specifiek heeft verzocht om dit te onderzoeken.

Excuses voor Nederland

Het slachtoffer verklaarde dat Z. haar broek heeft uitgetrokken. Z. beweert dat de vrouw zelf in het park haar broek en slip uitdeed. De raadsman merkt op dat de vrouw en zijn cliënt ongeveer drie kwartier in het park bezig zijn geweest. Het was volgens hem niet alleen maar seks, er zou ook zijn gepraat en de vrouw zou in het park hebben geürineerd. Tevens is uit onderzoek van de telefoons van het tweetal gebleken dat beiden op hun telefoon bezig zijn geweest in het park. “Dat past in mijn ogen niet bij verkrachting. Ze heeft mijn cliënt ook niet gekrabd of iets anders ondernomen.” De advocaat stelt dat er voldoende redenen zijn voor de rechtbank om te twijfelen aan wat er nu precies gebeurd is die nacht. “Alleen vrijspraak zou dan de uitkomst kunnen zijn.”

Als Bashar het laatste woord krijgt barst hij in snikken uit. “Mijn excuses voor Nederland, ik ben hier niet gekomen om zulke dingen te doen.” De uitspraak volgt op 20 april.