Cruciale zege DOS Kampen zorgt voor opluchting rechtstreekse degradatie afgewend

De competitie belandt in een fase waarin er zeker van de directe concurrentie gewonnen moet worden. De thuiswedstrijd tegen vv Heerenveen was de eerste in een reeks van drie van dergelijke matches. Uit werd er door de poelänten nog ruim (4-1) verloren, maar voor beide teams geldt dat op ‘eigen’ terrein de meeste punten worden behaald.

Heerenveen kwam goed uit de startblokken en al in de tweede minuut was er een grote kans. Een aanval via Sander van der Werf werd vervolgd met een knappe voorzet vanaf rechts. De bal werd ineens door Loet van der Valk op de pantoffel genomen en over het doel geschoten. Niet veel later ging DOS op avontuur. Een fraaie voorzet van Jochem van Putten belandde diep in de zestien meter tegen de doellijn aan en leek daar eenvoudig weggewerkt te gaan worden. Dat gebeurde niet en zo kan Raymon Beuling al in de zevende minuut juichen en stond DOS vroeg in de wedstrijd op voorsprong.

Het kwartier dat daarop volgde was van een matig niveau. Voor het publiek viel er op deze bijzonder frisse zaterdagmiddag weinig te genieten, maar met de voorsprong op zak is dat net iets makkelijker te accepteren. In de 24e minuut was er weer de nodige opwinding. Een prachtige dieptepass van Job ter Burg op Allan Bakker had exact de juiste snelheid en kon door de rappe buitenspeler ineens in de loop mee worden genomen. Op het moment dat Allan een afgemeten voorzet in huis had en door Ayoub Lakhloufi werd binnen geschoten floot arbiter Henon op advies van zijn assistent voor buitenspel.

In de 31e minuut de volgende aanvallende actie van DOS met aan de basis een vrije bal van Allan links van het strafschopgebied, die door hem ineens op het doel werd afgevuurd en door de keeper tot corner werd getikt. In eerste instantie lijkt de hoekschop geen gevaar op te leveren, maar vanuit het achterveld wordt de bal opnieuw door Allan ingebracht. De bal komt bij Job terecht en hij kopt de bal langs enkele spelers en tevens langs de keeper en de bal rolt zo het doel in.

Even later een spaarzame mogelijkheid voor Heerenveen. Een voorzet van Yairo van Eijk wordt over gekopt door Peter Hoogerwerf. Ook DOS krijgt nog een kans. Een afvallende bal vanuit een door Allan genomen corner wordt door aanvoerder Martijn Barneveld ingekopt en door de doelman met moeite gekeerd.

Het eerste gevaar na de theepauze komt van de gasten. Invaller Bram Duijker kan ongehinderd van dichtbij schieten, maar Justin Bruins weet zijn inzet met de voet te pareren. Daarna neemt DOS de wedstrijd over en is het wachten op meer doelpunten. In de 51e minuut dient zich al een grote kans aan. Job stuurt met een uitstekende dieptepass Allan op pad. Met grote snelheid haalt hij de achterlijn en behoudt het overzicht. Na een fraai overstapje van Ayoub komt de bal voor de voeten van Nick Hendriks. Een snoeiharde uithaal spat op de paal uiteen. Heerenveen komt met de schrik vrij. Dik vijf minuten later is het alsnog Nick die vanuit een ingooi de derde treffer inleidt. Defensief staat het niet goed en de attente Allan weet hiervan te profiteren. Hij draait zich vrij en tikt de bal in de korte hoek binnen.

In het resterende half uur krijgt DOS nog enkele goede mogelijkheden om de score uit te bouwen, waarbij met name Matthijs de Blok het doelman Pepijn Otter moeilijk maakt. Tot doelpunten komt het echter niet waardoor de eindstand 3-0 blijft.

Een prima en noodzakelijke overwinning. DOS (27 punten) heeft nu acht punten meer dan SVI, de nummer twaalf op de ranglijst. Deze marge moet voldoende zijn om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Aanstaande zaterdag mag de formatie van Johan Pitstra het gaan opnemen tegen DZOH (28 punten). Opnieuw een cruciale wedstrijd in de strijd om de P/D plekken. Deze uitwedstrijd in Emmen start om 14.30 uur.

Opstelling DOS Kampen: Justin Bruins, Job ter Burg (82e Lucky Akot), Martijn Barneveld, Robin Mulder, Rick Diender, Nick Hendriks, Raymon Beuling, Klaas Jan Mulder, Ayoub Lakhloufi (55e Matthijs de Blok), Jochem van Putten (68e Marc ter Steeg), Allan Bakker.

Door : Jan de Vries