2e Kamper Orgeldag vandaag in het teken van Kamper organisten

Na het grote succes van de eerste Kamper Orgeldag in 2022, die in het teken stond van oud-organist van de Bovenkerk Willem Hendrik Zwart, slaan Consolo en de Bovenkerk opnieuw de handen ineen.

Dit jaar verzorgen organisten André van Vliet, Evert van de Veen, Harry Hamer, Marco den Toom en Gerwin van der Plaats gedurende deze dag, miniconcerten. Tussen deze concerten door is er orgelspel door verschillende jongeren te horen. De meeste werken die ten gehore zullen worden gebracht zijn van bekende Kamper organisten Harry Hamer, Klaas Jan Mulder, Ab Weegenaar, Gradus Wendt, Jan Zwanepol, Piet Zwart en Willem Hendrik Zwart.

Rond het middaguur zal Harmen Trimp kort spreken over het thema: Kampen; het orgel-Jeruzalem aan de IJssel. Voor de inwendige mens is er betaalde catering die wordt verzorgd door Bakkerij van Horssen en Knobbout Slagerijen. In het koor van de kerk is een expositie over het werk van Hinsz in Kampen. Hierbij worden een aantal unieke (!) archiefstukken uit het Stadsarchief ten toon gesteld uit onder andere 1742.

De 2e editie van de Kamper Orgeldag wordt afgesloten met een concert door drie topmusici te weten Marco den Toom, Gerwin van der Plaats (orgel) en Andre van Vliet (vleugel). Dit slotconcert vangt aan om 15:45 uur.

Willem Hendrik Zwart was organist van het beroemde Hinsz-orgel in de Bovenkerk en werd mede bekend door zijn jaarlijks terugkerende wandelconcerten. Duizenden orgelliefhebbers kwamen in de loop der jaren naar Kampen hiernaar te luisteren.

Die sfeer willen de organisatoren met de Kamper Orgeldag weer terugbrengen. In de kerk is ruimte voor ontmoeting en zal onder andere bladmuziek verkocht worden. Daarnaast presenteert de stichting ‘Bovenkerk Kampen’ zich om meer te vertellen over de restauratie van het grootste monument van Kampen. Er zijn diverse stands aanwezig zoals van het klokkenluidersgilde en een grote verkoop van bladmuziek. De aanwezige medewerkers van de bezoekersgroep vertellen u graag meer over de historie van de Bovenkerk. Van 10:00 uur tot 17:00 uur kunnen bezoekers voor € 2,00 de kerk in- en uitlopen.