Gelukkig DOS wint in tumultueuze slotfase

De belangen waren voor beide teams groot. Zeker voor DOS. Achilles’12 zou mogelijk met een puntje nog uitzicht houden om de ‘P/D’ te ontlopen, maar de geelzwarten moesten winnen. En dat er veel spanning op de wedstrijd stond was duidelijk te zien.

DOS begon prima. In de 7e minuut veroverde Klaas Jan Mulder rond het middenveld de bal. Na een paar meter voorwaarts gaf hij de bal mee aan Matthijs de Blok. Hij sprintte circa vijftien meter richting het vijandelijke doel met zijn tegenstander hijgend in de nek. Zijn uithaal net buiten de zestienmeter bleef zodoende bij een zacht rolletje. Even later deed hij het stukken beter en harder. Een vlammend schot kon met de nodige inspanning door doelman Joris Raanhuis gekeerd worden. In de 13e minuut het eerste gevaar van de gasten uit Hengelo. En meteen is het raak. Achilles’12 komt over links door, defensief staat DOS niet goed. De bal kan vanaf de achterlijn eenvoudig worden voorgegeven en door Mike Huiskes van dichtbij worden binnen getikt.

DOS was duidelijk van slag naar deze veel te makkelijk weg gegeven tegengoal. De spanning kreeg de overhand en het leek wel of niemand meer op de bal zat te wachten. Na een kleine tien minuten pakte het elftal van Johan Pitstra de draad weer op. Een corner van Matthijs zorgde meteen voor grote dreiging. De afvallende bal kwam bij Robin Mulder terecht, die dit keer weer eens op het middenveld was geposteerd. Zijn schot werd van richting veranderd en kwam bovenop de deklat terecht. Iets later kwam Allan Bakker vanaf rechts door. Zijn breedtepass leidde opnieuw tot een inzet van Robin, maar dit keer was het schot een makkelijke prooi voor de goalie. In de 29e minuut bood Jochem van Putten zich diep op de helft van Achilles’12 tussen de linies aan. Een slimme steekpass op Raymon Beuling was het gevolg. Net binnen het strafschopgebied zette Raymon zijn lichaam tussen zijn tegenstander en de bal, waardoor de speler van Achilles’12 niets anders kon dan hem tegen de grond te duwen. Scheidsrechter Jan de Vries stond goed opgesteld en floot gedecideerd voor een penalty. Allan liet zich dit buitenkansje niet ontnemen, bleef uiterst koel en schoot de bal laag en hard rechts van de keeper tegen de touwen.

Na de 1-1 ontstond er een impasse. Achilles’12 ging een tandje rustiger aan doen en DOS moest even op adem komen. Voor rust was er nog één moment die tot de verbeelding sprak. Een scherp aangesneden voorzet van Nick Hendriks in de 41e minuut kwam perfect terecht bij de nog in de zestienmeter aanwezige verdediger Job ter Burg. Met een halve volley werkte hij de bal over het doel.

De eerste vijftien minuten na de theepauze was het wederom aftasten en viel er weinig te genieten voor het trouwe DOS publiek. Daarna was er een periode dat het spel op en neer golfde met kansen voor beide teams. Het eerste gevaar was afkomstig van Rick Keizers, de minuut er op was Raymon, na een voorzet van Allan, dichtbij een doelpunt. In de 61e minuut mocht Jeroen Visscher, na een overtreding van Job, net buiten de zestien, een vrije bal gaan nemen. Hij krulde de bal over de muur, maar ook net over het doel van Justin. Weer een minuut later kreeg Achilles’12 een niet te missen kans. In de zestien kopte Ruben Raanhuis de bal op Rick Keizers, die volledig vrijstaand de bal naast het doel kopte. DOS was het in deze fase volledig kwijt. Het kwam niet meer aan voetballen toe en het leek een kwestie van tijd voordat het doelpunt van Achilles’12 zou vallen. Met name Kian Wind kreeg een paar goede kansen, maar ook Nick Harberink was dichtbij een goal. Het zat Achilles’12 niet mee.

DOS overleefde een hachelijk kwartiertje en mocht blij zijn dat het niet op achterstand kwam. In de 75e minuut zorgde DOS weer eens voor gevaar. Allan gaf de bal buiten om mee aan invaller Ayoub Lakhloufi. Hij haalde de achterlijn en probeerde in de korte hoek doelman Raanhuis te verschalken. De bal voor geven op de volledig vrijstaande Matthijs was achteraf een betere optie geweest. In de tegenstoot was er nog een grote kans voor Kian Wind.

Zo leek de wedstrijd in een gelijkspel te eindigen. Een stand waar DOS geen patent op heeft en slechts zelden voorkomt. Ook dit keer dus niet. In de extra tijd mocht Allan vanaf links nog een corner gaan nemen. Iedereen behalve doelman Justin was mee in de zestien. Een hoge voorzet kwam diep in de vijfmeter bij de tweede paal terecht, waar Raymon de bal knap raak kopte in de korte hoek. Alle DOS spelers vielen elkaar juichend in de armen en de muziek schalde over het veld. De spelers van Achilles’12 echter renden allemaal richting de assistent scheidsrechter om te reclameren, want de bal zou helemaal niet achter de doellijn zijn geweest. Scheidsrechter De Vries kon het vanuit zijn positie niet zelf beoordelen, maar besloot om de treffer te laten staan. Grote ontsteltenis en enorm veel emoties waren het gevolg. Het duurde minuten lang voordat er weer afgetrapt kon worden en in de extra tijd werd er niet meer gescoord. Zo wist DOS in extremis en met enorm veel geluk drie punten bij te schrijven. Het bleef onder een stralende voorjaarszon nog lang onrustig op sportpark De Maten.

Opstelling DOS Kampen: Justin Bruins, Job ter Burg, Martijn Barneveld, Robin Mulder, Rick Diender, Nick Hendriks (63e Ayoub Lakhloufi), Raymon Beuling, Klaas Jan Mulder (47e Lucky Akot), Matthijs de Blok (77e Ricardo Oostra), Jochem van Putten (77e Marc ter Steeg), Allan Bakker.

Door: Jan de Vries