Een effectief DOS Kampen zet Nieuwleusen opzij

Voor de eerste horde van de nacompetitie trad DOS Kampen zaterdagmiddag op eigen veld aan tegen tweedeklasser SV Nieuwleusen. Een ploeg die vanuit de reguliere competitie mooie cijfers kon overleggen. De gasten verloren slechts tweemaal en de laatste nederlaag werd in november geleden. DOS kon dan ook rekenen op een tegenstander die goed in elkaar stak. De geelzwarten speelden overigens nog nooit tegen SV Nieuwleusen.

De gasten waren in de beginfase duidelijk de betere ploeg. Terwijl er bij DOS meteen al het nodige mis ging. De spanning misschien? Veel onrust aan de bal zorgde voor onnauwkeurig spel. Het eerste gevaar kwam dan ook van de Nieuwleusenaren. De goed mee opgekomen linksback Leon de Raad leverde een prima voorzet af richting Bas Evenboer. De zwaar gehinderde Evenboer kon echter onvoldoende richting aan de bal meegeven. Niet veel later moest Kevin Dijkstra reddend optreden na een goed schot van aanvoerder Reinier Meijerink. De inzet van net buiten de 16 belandde op de vuisten van de Kamper sluitpost.

De thuisploeg liet Nieuwleusen doorgaans aan de bal en probeerde vervolgens in de omschakeling toe te slaan. Dat was nu net hetgeen veelal mis ging, maar na ruim tien minuten kende dat recept voor het eerst een goede uitwerking. Na wat vlotte combinaties over rechts werd Ayoub Lakhloufi in stelling gebracht, maar zijn schot ging jammerlijk over het doel.

Nieuwleusen dat veel verzorgder speelde bleef wat aandringen, maar in de 16e minuut sloeg DOS plotseling toe. Allan Bakker gaf de bal bekeken mee aan Robin Mulder die goed vanaf links de diepte zocht. Mulder handelde snel en slagvaardig door de bal op prachtige wijze iets mee te nemen en in de loop achter doelman Tim Hoogenkamp te werken; 1-0. Een treffer die enigszins uit de lucht kwam vallen. Een mooie opsteker voor de ploeg die maar niet in de wedstrijd wist te komen. De openingstreffer kon immers bijdragen aan een beter vervolg, maar niets van dit alles, want na een paar tellen lag de bal aan de andere kant in het doel. Een droog schot van Ruben Brinkman, vanaf de rand 16, plofte achter doelman Dijkstra neer; 1-1.

Na de gelijkmaker veranderde er vrij weinig aan het spelbeeld. Al wisten beide ploegen geen noemenswaardig gevaar te stichten. Tot in de 34e minuut. De centrale verdedigers Saake Malestein en Roy Bollemaat werden afgetroefd door Allan Bakker. Het duo liet zich volledig in de luren leggen door Bakker, die zich slim tussen beide frommelde en vervolgens goed anticipeerde waar de bal uiteindelijk terechtkwam. Deze belandde precies voor zijn voeten en kon zo binnentikken; 2-1.

Ditmaal had Nieuwleusen wel duidelijk meer tijd nodig om bij te komen van de tegentreffer, maar eer ze tot besef kwamen brak de rust aan.

Beide ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. Wat de Oranjehemden ook probeerden, DOS gaf nog amper iets weg en had de zaakjes redelijk onder controle. Nieuwleusen kreeg enkele vrije trappen te nemen, maar daar kwam verder weinig uit. In de 56e minuut volgde aan DOS-zijde de eerste wissel. Jochem van Putten maakte plaats voor Raymon Beuling, die de afgelopen duels ontbrak wegens een vervelende blessure. De wisselbeurt was nog maar net aan het publiek via de speaker meegedeeld en de microfoon kon aan blijven staan, want het eerste balcontact van Beuling leverde een treffer op. Beuling werd in kansrijke positie aangespeeld in het vijf meter gebied en wist daar wel raad mee door de bal bekeken tegen de touwen te schuiven; 3-1.

Deze mokerslag kwam Nieuwleusen niet meer te boven. Trainer Jeroen Elzinga probeerde voor het laatste kwart nog het een en ander te forceren door drie verse krachten binnen de lijnen te brengen. Veel beter werd het spel van zijn ploeg er niet van. Op enkele speldenprikjes na kwam DOS niet meer in de problemen. Ondertussen was ook Nick Hendriks aan de kant gehaald voor Matthijs de Blok. De Blok die een getergde indruk maakte. Het gaf de DOS voorhoede nog meer aanvalsimpulsen. Daarbij werden echter de nodige kansen gemist. In de 78e minuut viel het duel definitief op slot na een geconstateerde handsbal van Roy Bollemaat binnen de beruchte lijnen. Allan Bakker faalde niet en bracht vanaf 11-meter de stand op 4-1. Het verzet van de bezoekers, wat al lang niet meer zo bijster groot was, was nu helemaal gebroken.

De eerste horde van deze spannende nacompetitie is met succes volbracht. Het volgende hoofdstuk dient zich zaterdag aan in Vriezenveen. Daar wacht in de halve finale naamgenoot en het niet onbekende DOS ’37. Zij wisten IJVV pootje te lichten door met 2-1 te winnen.

Het bleef door het prachtige en goed bezochte Kamper EATS & BEATS Festival nog lang onrustig (lees: gezellig) op sportpark De Maten.

door: Wilco Bastiaannet.