Fataal drama Loswal Kampen: doodsoorzaak overleden dreumes onbekend

De doodsoorzaak van het 1-jarige kind dat vorig jaar in de IJssel bij Kampen terechtkwam, is onbekend. Dat is de conclusie van de deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut. Saba M., een 39-jarige Kampense, belandde op 13 oktober met de dreumes en een peuter bij de Loswal in de rivier. Donderdag verscheen de van moord en poging tot moord verdachte vrouw op een tussentijdse zitting in de Zwolse rechtbank.

De rechtbank liet weten nadere vragen te hebben gesteld toen ze het sectierapport onder ogen kregen. Het NFI gaf vervolgens aan geen zekere doodsoorzaak te kunnen vaststellen. Het OM verdenkt de moeder van moord op de dreumes. Haar 3 jaar oude kind overleefde het ternauwernood en dat komt Saba M. te staan op een tweede aanklacht, poging tot moord.

Uitgegleden en gestruikeld
Op camerabeelden zou volgens justitie te zien zijn dat de vrouw zich onvoorzichtig gedraagt op de natte kade. De vrouw loopt op de Loswal meerdere keren naar de waterkant en terug. Uiteindelijk valt het drietal twee meter omlaag in de IJssel.

Saba M. ontkent dat ze opzettelijk met haar kinderen in het water sprong. Zij zegt dat ze de peuter optilde. Het kind bleef haken achter een doek die om haar middel zat geknoopt. Daardoor zou ze zijn uitgegleden en gestruikeld. Het overleden kindje zat op dat moment in een draagdoek op de borst van de vrouw.

De advocaat van M., Henk Voors, wijst de rechtbank op een nieuwe getuigenverklaring. Het is het relaas van de man die op de oktoberdag als eerste in het water sprong. “Mijn kind, mijn kind,” zou Saba M. hem hebben toegeroepen. De redder verklaarde verder dat hij niet heeft gemerkt dat de vrouw hem tegenwerkte. Ze zou hem hebben gezegd dat de kinderen uit het water moesten. Ook zei hij dat M. hem heeft geholpen om naar de walkant te komen. “Het past niet bij de aanname dat zij dit heeft gewild,” aldus Voors.

Andere getuigenverklaringen
De officier van justitie zegt dat de verdenkingen niet alleen gebaseerd zijn op de camerabeelden. Er zijn ook andere getuigenverklaringen, daarbij heeft de man die als eerste te water ging niet gezien hoe Saba M. met de kinderen in het water terechtkwam. Op de camerabeelden zou evenmin te zien zijn dat de vrouw struikelde.

Over een paar weken wordt Saba M. ter observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Ze blijft in voorlopige hechtenis tot de volgende pro-formazitting in september. Mogelijk wordt de zaak begin november inhoudelijk behandeld.