Bejaarde Kampenaar die fietsster aanreed in Zwolle krijgt taakstraf

H., een 75-jarige man uit Kampen, is donderdag door de rechtbank tot een taakstraf van 80 uur veroordeeld. In maart 2022 reed hij een fietsster aan op de Assendorperstraat in Zwolle. De vrouw raakte daardoor ernstig gewond. De rechtbank oordeelde dat de Kampenaar meer dan gewone schuld had aan het ongeval.

De Kampenaar verscheen twee weken geleden in de Zwolse rechtbank voor de meervoudige strafkamer. Hij legde de rechters uit dat hij op 23 maart vorig jaar met zijn vrouw onderweg was naar revalidatiecentrum Vogellanden. Normaal reed hij daar nooit heen via de Assendorperstraat, die dag gaf zijn routeplanner het aan als de snelste weg.

Laatste rit naar Vogellanden
Het gaat mis als hij linksaf de Luttenbergstraat op wil rijden. Hij zegt dat hij fietsers zag rijden bij het Dominicanenklooster en hen voor liet gaan. Ook beweerde hij dat hij stilstond en toen weer optrok. Zijn vrouw, die aan een spierziekte leed, zat voorovergebogen in de bijrijdersstoel.

H. had op het moment dat hij verder reed een waarschuwing verwacht van zijn vrouw, maar die kwam niet. Hij botste vervolgens op de fietsster die van rechts kwam. In de rechtbank vertelde hij dat zijn vrouw die dag sterk achteruit was gegaan.

Daardoor ging praten ook moeilijker en kwam de waarschuwing dat er nog een fietser naderde niet meer uit haar mond. H. vertelt de rechters ook dat het zijn laatste rit met zijn vrouw naar Vogellanden was. Korte tijd later overleed zij en een dag later stond de politie van Kampen bij hem op de stoep om haar verklaring over het ongeval op te nemen.

Onvoorzichtig en onoplettend
Volgens een ooggetuige kwam de Kampenaar hard aanrijden en stopte hij niet. Het slachtoffer verklaarde bij de politie dat ze een grote auto hard aan zag komen rijden en ze al wist dat hij niet zou stoppen. De vrouw probeerde tevergeefs om op tijd tot stilstand te komen om een botsing te voorkomen. De fietsster werd per ambulance naar het Isala ziekenhuis gebracht, waar ze anderhalve week werd opgenomen met vijf gebroken ribben en een klaplong. De vrouw had tot eind december fysiotherapie nodig en kon vijf maanden niet werken.

H. gaf in de rechtbank toe dat hij fout zat en het ongeval ontzettend vervelend te vinden voor de fietsster. De officier van justitie stelde dat er sprake was van schuld en dat de Kampenaar onvoorzichtig en onoplettend had gereden. Ze eiste een werkstraf van 80 uur en een rijontzegging van 6 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

De advocaat van H. zag het anders, volgens hem was er sprake van een simpele verkeersfout. Hij vond de strafeis dan ook veel te hoog. De rechtbank veroordeelde de Kampenaar tot een taakstraf van 80 uur en legde hem daarbij een onvoorwaardelijke rijontzegging op van 3 maanden.

De 75-jarige automobilist uit Kampen reed vorig jaar een fietsster aan op de Assendorperstraat in Zwolle.