In beeld: Indrukwekkend konvooi van ruim 100 trucks doorkruist IJsseldelta

Veel truckers en minstens zo veel liefhebbers van vrachtwagens kijken er het hele jaar naar uit: het Truckstar Festival in Assen. Het zorgt ook voor spektakel in de IJsseldelta, net als ieder jaar vertrekken er op vrijdag meer dan honderd zware vrachtwagencombinaties vanuit Kampen. In een indrukwekkend konvooi rijden ze dan via de N50 en knooppunt Hattemerbroek over de A28 naar het Speciaal Transportplein op het Drentse festivalterrein.

Om 18.00 uur vertrok de spectaculaire stoet bij Broshuis in Kampen. De vrachtwagens, die allemaal te lang, te breed, te hoog of te zwaar zijn om de weg op te mogen, trok een klein uurtje later onder begeleiding door Zwolle.

Behalve de vele zwaailichten en het luide geclaxonneer hadden de truckers nog een overeenkomst. Alle vrachtwagens trokken een door Broshuis gebouwde oplegger. De combinaties waren onder meer beladen met zware bouwmachines, tractoren, kranen en chalets.

Op het TT-Circuit in Assen staat het konvooi het hele weekend opgesteld op het zogeheten Speciaal Transportplein. Daar is ook het materieel te bekijken van Mammoet Kranen en van de begeleiders van speciaal transport. Vandaag wordt op het plein een feestje gebouwd met een optreden van de Zwolse volkszanger Raymond Smit. De artiest is in zijn dagelijks leven lasser bij Kampense trailerbouwer.