Vieze oom uit Kampen moet een jaar achter de tralies voor misbruik van nichtjes

Eduard K. (49) uit Kampen is dinsdag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf waarvan een jaar voorwaardelijk. De Kampenaar misbruikte jarenlang en stelselmatig zijn minderjarige nichtjes in Zwolle en Emmen. Ook moet hij de vier meisje met wie hij de ontucht pleegde een schadevergoeding van in totaal 16.000 euro betalen.

Twee weken geleden, tijdens de inhoudelijk zitting, verklaarde K. dat hij tussen 2014 en 2020 regelmatig op visite ging bij zijn zussen. Hij zat dan vaak aan zijn nichtjes, die destijds tussen de 5 en 14 jaar waren. “Ik heb alleen zitten kriebelen op hun blote rug en buik,” zei de Kampenaar. Hij erkende dat hij iets te ver is gegaan en noemde het bij nader inzien grensoverschrijdend gedrag: “Ik zag er toen geen kwaad in.”

Meisjes getraumatiseerd

Volgens zijn vier nichtjes ging het veel verder. Oom Eduard zou hen ook bij de borsten en in de schaamstreek hebben betast. De meisjes zijn allen getraumatiseerd door de ervaringen met hun vieze oom. Ze zijn momenteel onder behandeling van therapeuten, slikken antidepressiva en vinden het lastig om mensen nog te vertrouwen.

“Acht jaar lang heb ik te weinig van mijn leven genoten, acht jaar lang heb ik te veel gehuild,” zei een van de nichtjes in de rechtszaal. “Je bent een pervers en egoïstisch persoon en ik hoop dat je de gevangenis ingaat,” waren de woorden die ze aan haar oom richtte. Een ander nichtje verklaarde dat het slecht met haar gaat. Ze had stemmen in haar hoofd die haar zeiden om van een brug te springen.

Zielige oom

Een zus van Eduard vertelde de rechters dat haar ouders Eduard altijd beschermden omdat ze hem zielig vonden. De Kampenaar heeft nooit een relatie gehad met een vrouw. Door de jaren heen waren er vaker beschuldigingen dat hij over de grens ging met minderjarige meisjes.

De ouders bedekten het dan met de mantel der liefde. “Het moet afgelopen zijn met de beschermende hand boven zijn hoofd,” zei de zus. Ze vroeg de rechters om haar broer geen taakstraf te geven. “Dat kan hij wel en ook al moet hij zeven dagen per week werken, dan maakt het hem niet uit,” aldus de zus.

Ter illustratie Foto: Peter Denekamp