In beeld: PEC Zwolle begint seizoen met nederlaag

De rentree van PEC Zwolle in de Eredivisie heeft geen positief resultaat opgeleverd. Zeker in de tweede helft zijn de kansen er tegen Sparta Rotterdam wel geweest, maar het zijn de bezoekers uit Rotterdam die met de drie punten het MAC3PARK stadion verlaten: 1-2.

PEC Zwolle is terug in de Eredivisie en dat is te merken. Tegenstander Sparta Rotterdam had in het eerste kwartier het betere van het spel en kwam ook op voorsprong. Een voorzet vanaf de rechterkant werd door Sam Kersten, die een uiterste poging deed om de bal voor zijn tegenstander weg te werken, in zijn eigen doel getikt. PEC Zwolle liet zich echter niet van de wijs brengen en speelde een aantal prima kansen bij elkaar.

Zo schoot Davy van den Berg de bal maar net voorlangs vanaf een meter of twintig en had Ferdy Druijf een kopkans die door Sparta-keeper Nick Olij moest worden gekeerd. De grootste kans voor PEC kwam echter in de slotminuut van de eerste helft. Uit een corner kwam de bal voor de voeten van Van den Berg, die zijn poging gekeerd zag worden door een Sparta-verdediger. De rebound van Lennart Czyborra kon door Olij met moeite worden gekeerd.  

Aanvallend en energiek

Met een extra aanvallende versterking binnen de lijnen in de vorm van Devairo Bobson ging de ploeg van trainer Johnny Jansen op jacht naar de gelijkmaker. Dat deed het met bij vlagen fraai aanvallend voetbal en bovendien met een bak energie. Het waren echter de bezoekers die de eerste grote kans na rust kregen. Keeper Jasper Schendelaar stond op de juiste plek om de inzet van voormalig Zwollenaar Pelle Clement te keren. Ook de thuisploeg werd steeds gevaarlijker en nam langzaam maar zeker het heft in handen.

De druk op de Spartanen werd opgevoerd en dat leidde tot kansen. Zo werd Druif diep gestuurd, maar oog in oog met Olij schoot hij de bal recht op de keeper af. Ook een poging van onder meer Van den Berg miste doel. Met kersverse aanwinst Nico Serrano in de ploeg voor Thomas Lam werden de aanvallende impulsen opgevoerd, maar dat zorgde er ook voor dat de Zwollenaren achterin meer ruimte weggaven. Dat werd twintig minuten voor tijd afgestraft door Tobias Lauritsen.    

Thy geeft hoop

PEC probeerde nog een alles-of-niets-offensief met invallers Thy en Tolis Vellios en dat leverde succes op. Thy ranselde de bal via de paal binnen, maar de achterstand kon niet meer volledig worden gerepareerd. In de slotminuut werd scheidsrechter Joey Kooij door VAR Jannick van der Laan naar het televisiescherm geroepen voor een mogelijke strafschop voor Sparta, maar die werd niet gegeven, waardoor Zwolle mocht blijven hopen op een punt.

Sam Kersten was in de zes minuten blessuretijd die volgden nog het dichtst bij de gelijkmaker, maar zijn poging vanaf een meter of 25 werd door Olij gekeerd. Zo knokte PEC keihard voor een punt, maar moest het genoegen nemen met een nederlaag.  

Volgende week staat voor PEC Zwolle de eerste uitwedstrijd op het programma. Op zondag 20 augustus om 14.30 uur is in Enschede FC Twente de tegenstander.