PEC Zwolle pakt winst in Almere na ware thriller in blessuretijd

De eerste uitzege van het seizoen is na een ware thriller binnen voor PEC Zwolle. Op bezoek in Flevoland bij Almere City FC lijkt een prachtig knal van Davy van den Berg voldoende voor drie hele belangrijke punten, maar dan breekt de blessuretijd aan, waarin zoveel gebeurt dat het bijna met geen pen te beschrijven is. PEC Zwolle lijkt de zege door de vingers te glippen, maar het is invaller, breekijzer en publiekslieveling Tolis Vellios die voor de bevrijdende 1-2 zorgt. Na een afkoelingsperiode komt de winst niet meer in gevaar.

In de basis bij de Zwollenaren Anselmo García Mac Nulty, zijn eerste basisplek in Zwolse dienst. De Ier profiteerde van de blessure bij Lennart Czyborra en het vertrek van Bart van Hintum naar ADO Den Haag. Al snel zag hij dat Davy van den Berg met een geweldige knal PEC Zwolle op voorsprong schoot in Almere. Een afgeslagen voorzet vanaf de linkerkant belandde op de borst van Van den Berg. Zijn volley vloog strak in de kruising, City-doelman Nordin Bakker kon er weinig tegen beginnen: 0-1.  

Het was de opmaat voor een eerste helft waarin PEC Zwolle grotendeels de controle over de wedstrijd had. De ploeg van Johnny Jansen liet de bal lekker rondgaan en kwam via de flanken regelmatig door. Ferdy Druijf kreeg een grote kans op 0-2, toen hij na een draai om de as vrij kon uithalen. Zijn schot werd met de voet gekeerd door Bakker. Ook een nieuwe knal van afstand van Van den Berg vloog er bijna in. Ditmaal ging hij maar net over. Het puntloze en tandeloze Almere City FC zette daar voor rust weinig tegenover.

Begin tweede helft veranderde dat en koos de thuisploeg voor de aanval. Nadat spits Thomas Rabinet een bal voorlangs werkte, leek Almere na een minuut of 53 spelen een strafschop te krijgen, toen Mac Nulty de bal tegen zijn arm kreeg. VAR Rozendal overrulede arbiter Nagtegaal echter, omdat de Ier de bal zelf tegen zijn arm schoot en dan geldt het niet als strafbaar hands. Een mazzeltje voor PEC Zwolle dat het in die fase best lastig had met de thuisploeg.   

Zwolle had zelf ook een grote kans uit een hoekschop, maar Thomas Lam kopte de bal tegen keeper Bakker op. Ondanks dat Almere meer druk naar voren had, duurde het tot de 76ste minuut voordat Jasper Schendelaar echt aan het werk werd gezet. De Zwolse goalie stond op de juiste plek om de inzet van Rajiv van la Parra te stoppen. Het bleef tot het einde spannend, omdat ook Zwolle er niet in slaagde om nog een keer een doelpunt te maken.  

Diep in blessuretijd ging het alsnog mis, toen Joey Jacobs raak kopte uit een hoekschop. De treurnis duurde slechts een half minuutje, want Tolis Vellios verlengde al snel een indraaiende voorzet met zijn hoofd: 1-2. Net als enkele maanden terug bij de promotie, was de Zwolse aanhang in extase. Daarna legde scheidsrechter Marc Nagtegaal de wedstrijd voor tien minuten stil, omdat er bekers op het veld terechtkwamen. Coach Johnny Jansen moest vervolgens met een strijdplan voor negentig seconden op de proppen komen, waarin debutant Anouar El Azzouzi nog een tweede gele kaart kreeg en de daaropvolgende vrije trap voor wederom veel reuring zorgde. Gescoord werd er niet meer en dus was de zege een feit. 

Na de interlandperiode wacht voor PEC Zwolle de IJsselderby. In eigen huis is Go Ahead Eagles op zondag 17 september te gast. De aftrap is om 12.15 uur. 

Door: PEC Zwolle

Foto: Hans Smit