DOS Kampen boekt eenvoudige bekerzege bij Go-Ahead

Gastheer Go-Ahead Kampen begon vrij voortvarend aan de stadsderby. In de beginfase lukte het DOS nauwelijks om van eigen helft te komen. De thuisploeg zette hoog druk en kwam al snel tot enkele peldenprikjes. Tot de tiende minuut aanbrak en de eerste de beste aanval van DOS meteen werd omgezet in de openingstreffer. Aan de basis van het doelpunt stond Matthijs de Blok die uitstekend oprukte via de linkerflank, om vervolgens Allan Bakker te bereiken, die op de doellijn de 0-1 voorsprong liet aantekenen. Een schoolvoorbeeld van een prima uitgevoerde aanval en gezien het spelbeeld het predicaat van ‘een doelpunt die uit de lucht komt vallen’ opgeplakt mag krijgen.

Na de treffer kantelde het spelbeeld. Go-Ahead kreeg er geen druk meer op waardoor DOS makkelijker en zo nu en dan frivool voetbal liet zien. Niet veel later showde De Blok andermaal zijn kwaliteiten. Nu trok hij vanaf rechts naar binnen en wist hij voor zichzelf ruimte te creëren voor een schot. De inzet belandde echter recht in de handen van doelman Van Drenth.

Na ruim een half uur etalleerde DOS opnieuw een stukje efficiëntie, door finaal verkeerd uitverdedigen van Go-Ahead af te straffen, via een lage treffer in de linker benedenhoek, door nieuwkomer Vincent Huisman; 0-2. Bij de thuisploeg lukte deze middag vrij weinig. Een spits als Wilbert Wessels bleef onzichtbaar. Verder dan een achterwaartse kopbal vlak voor rust kwam hij niet. Het slotakkoord van de eerste helft kwam van de bezoekers. In de extra tijd zagen de geelzwarten eerst nog een veel belovende aanval in rook op gaan, maar de daaropvolgende poging werd wel met succes afgerond. De opgezette aanval over links kwam uiteindelijk terecht bij Ayoub Lakhloufi. De DOS-spits kreeg alle tijd en ruimte om eerst de bal te laten dalen om vervolgens doeltreffend binnen te schieten; 0-3.

Na rust kwam DOS ongewijzigd uit de kleedkamer terwijl de ploeg van Edwin van Nijen één wijziging in petto had. Even drong Go-Ahead iets aan, maar dat ebde al snel weg. Na zo’n tien minuten verving DOS alle drie aanvallers. Bakker, Huisman en Lakhloufi, de drie doelpuntenmakers maakten plaats voor Twan Knul, Raymon Beuling en Jochem van Putten. Het duurde niet lang of ook met deze drie wist DOS gevaar te

stichten. Zo trof o.a. Beuling via een snelle uitbraak de paal. Na ruim een uur kreeg Go-Ahead eindelijk een goede kans om iets terug te doen. Na een mooie combinatie tussen invaller Myron Doumbouya en Jeffrey Bos zag laatstgenoemde zijn inzet rakelings voorlangs gaan. DOS gaf vrijwel geen kans weg en met de sterke middenvelders Lenhard de Velde en Steijn van Ark, die de verdediging doorgaans voortijdig ontlasten, was er al een aardige balans in het team van Pitstra waarneembaar. In de slotfase wist Nick Henriks nog een toegekende strafschop te benutten en in de slotminuut wist Wessels de nul van het scorebord te krijgen. Eindstand 1-4.

Al met al een eenvoudig ogende zege voor de Matenbewoners. Wat veel perspectief geeft voor de aanstaande competitie. Alvorens wacht dinsdagavond de oefenwedstrijd in Emmeloord tegen Flevo Boys, aanvang 20:00 uur. En zaterdag voor de laatste poulewedstrijd van de districtsbeker op bezoek bij IJVV, aanvang 15:00 uur.

Door: Wilco Bastiaannet.