DOS zet ook IJVV opzij met derde bekerzege op rij

DOS Kampen is er in geslaagd om ook de laatste poulewedstrijd in winst om te zetten. Na asv Dronten (5-3) en Go-Ahead K. (1-4) moest ook IJVV het onderspit delven.

De IJsselderby trok flink wat toeschouwers naar sportpark Den Uithoek. Al kreeg het publiek in het eerste kwartier weinig tot geen spektakel voorgeschoteld.
DOS begon op papier met veel aanvallers, maar het duurde telkens te lang voordat deze goed werden bereikt.
Het werd de thuisploeg niet echt moeilijk gemaakt omdat veel spelers te lang met de bal aan de voet zochten naar een opening. En zodra die gevonden werd, was de voortzetting doorgaans te onnauwkeurig. Toch kwamen beide ploegen er zo nu en dan doorheen met over en weer lichte plaagstootjes. Zo zag IJVV een enkele keer een veelbelovende aanval mislukken zodra men het strafschopgebied naderde. DOS kwam in de beginfase niet verder dan een goed hard schot van Matthijs de Blok die rakelings over het IJVV-doel zeilde en een kopkans voor Ayoub Lakhloufi die ruim over ging.
In de 14e minuut ontstond voor DOS een flinke domper toen Matthijs de Blok geblesseerd het veld moest verlaten na een flinke aanvaring met Nathan Bos. Ter hoogte van de middenlijn vlogen beide spelers op de bal af, waarbij Bos zijn been te lang liet staan. Het leverde de IJVV-er een gele kaart op. Bos was nog wel zo sportief door te helpen om De Blok van het veld te dragen. Laatstgenoemde werd vervangen door Jochem van Putten.

De eerste echte kans van de middag viel te noteren in de 21e minuut en kwam van Allan Bakker. IJVV -goalie Roy van Dijk wist via een knappe redding met zijn vuisten de inzet onschadelijk te maken.
Niet veel later was de thuisploeg dichtbij de openingstreffer. Een vrije trap met twee overstapjes werd door de derde IJVV-er Kelvin Groothand maar net naast geschoten.

Niet veel later was Groothand meer succes vol. Net buiten de 16 kreeg hij de gelegenheid om uit te halen en plaatste de bal achter keeper Dyon Goossen; 1-0.
DOS kwam razendsnel met een antwoord. De geelzwarten trokken vlot ten aanval. Bakker denderde op volle snelheid door het centrum van de verdediging, maar werd op de rand van de 16 gestuit door een verdediger. Iedereen dacht aan vrije trap behalve arbiter Braaksma. De aanval liep alsnog door en Vincent Huisman was bij de pinken om de vlotte gelijkmaker tegen de touwen te schieten; 1-1.

Na ruim een half uur kreeg DOS de uitgelezen kans om via een snelle uitbraak op voorsprong te komen.
Allan Bakker snelde het strafschopgebied binnen, maar sloeg de geheel vrijstaande Twan Knul over en koos voor eigen succes. Hij faalde jammerlijk door een slap schot af te leveren, dit tot ontsteltenis van Knul.
Tot aan de rust bleven de beste mogelijkheden voor DOS. Zo zag Lakhloufi een goed probeerde lob mislukken en in de extra tijd kreeg Huisman een vrije kopkans, die ruim over ging.
In de slotfase leek ook IJVV nog een kans te krijgen via Luc Kalter, maar deze kwam er niet door een prachtige tackle op de bal van Job ter Burg.

Na rust stond het beter bij DOS. Het middenveld werd beter bezet en versterkt door Robin Mulder een linie op te schuiven. Er kwam veel meer balans in het spel van de geelzwarten. Na enkele minuten kreeg Twan Knul op aangeven van Lakhloufi een niet te missen kans, maar Knul schoof de bal langs de verkeerde kant van de paal.
In de 56e minuut pakte DOS eindelijk de voorsprong. Een afgeslagen hoekschop kwam voor de voeten van Robin Mulder, bij het controleren leek hij hands te maken, maar via een lage schuiver door een woud van benen liet hij het net trillen; 1-2.

Vervolgens hield DOS de controle en kreeg nog meer ruimte om de marge te vergroten. Met name Robin Mulder was de aanjager en zorgde voor de juiste voortzettingen in het spel van de geelzwarten.
IJVV probeerde er zo nu en dan uit te komen, maar de ploeg van Erwin Brem speelde met te weinig venijn in het DOS daadwerkelijk lastig te maken.

Halverwege de tweede helft kreeg het publiek een prachtige aanval te zien. En toonde DOS waartoe het in staat is. Via vlotte combinaties werd de IJVV-defensie zoek gespeeld. Lakhloufi vond over de grond de op rechts mee opgekomen Klaas Jan Mulder die op zijn beurt met een lage voorzet Knul bereikte. De spits die goed gepositioneerd stond wist van dichtbij af te werken 1-3. Zelfs het thuispubliek op de tribune had een applaus over voor de perfect uitgevoerde aanval.

In slotfase drong IJVV nog aan, maar met een paar goede saves liet Dyon Goossen zien over goede keeperskwaliteiten te beschikken. De jonge DOS-doelman speelde een prima wedstrijd.

Zo kwam aan de laatste poulewedstrijd een einde, met als enige smet het uitvallen van Matthijs de Blok. Hij heeft er een bovenbeenblessure aan overgehouden. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij de start van de competitie moeten missen.
DOS pakt dus de volle winst in de poulefase door alle drie duels te winnen. Samen met asv Dronten bekert het verder.

Door: Wilco Bastiaannet