‘s-Heerenbroek wint van EFC’58 uit Ermelo

8 mei 2001. Deze datum zegt u misschien niet zoveel. Daan Boersma was nog niet geboren net als meerdere spelers van onze selectie. Het is de datum dat ’s-Heerenbroek voor het laatst een wedstrijd in de derde klasse voetbalde. De uitslag: een 3-12 nederlaag tegen CSV zegt genoeg over dat seizoen. 1 schamel puntje werd behaald thuis tegen Kloosterhaar (2-2) dat seizoen. Het enige seizoen in de derde klasse voor ’s-Heerenbroek bleek een grote teleurstelling met de laatste plek en rechtstreekse degradatie.

Dan terug naar afgelopen zaterdag 23 september 2023. Voor de wedstrijd werd er al op gehamerd door trainer van den Burg dat er met een winstpartij geschiedenis kon worden geschreven. Nadat ons dat natuurlijk vorig jaar ook al was gelukt met het eerste kampioenschap, werd dat vandaag door dit fantastische team weer gedaan.

’s-Heerenbroek begon sterk aan de wedstrijd en zette EFC gelijk onder druk. Via Daan en Jesper werd er goed gevoetbald over de flanken. Kansjes kwamen er ook voor Daan en Bjorn, maar het vizier stond nog niet helemaal op scherp.

In minuut 16 was Willard iets te gemakzuchtig en leverde een vrije trap zomaar in bij de tegenstander. Sander leek met een goede sliding te herstellen maar in de kluts kreeg de tegenstander de bal toch nog mee en stond alleen Gert nog tegen 2 aanvallers van het team uit Ermelo. Die speelden dit goed uit en de bal werd langs Jelmer in de goal geschoven. Onterecht 1-0 achter en even moest ’s-Heerenbroek opletten dat het niet gelijk tegen een grotere achterstand aan keek.

Al gauw nam ’s-Heerenbroek weer het initiatief en ging het verder met waar het gebleven was. Verzorgd voetbal van achteruit met goede aanvallen over de flanken. Vlak voor rust kwamen we op gelijke hoogte nadat een goed aangesneden vrije trap van Daan door niemand werd aangeraakt en heerlijk binnen viel bij de tweede paal.

Na rust begon ’s-Heerenbroek gelijk weer goed met druk zetten en kregen Jesper en Daan via mooie steekballen goede kansen, maar deze werden helaas gemist. Even later werd via een mooie aanval Jesper weggestuurd en hij wist de bal goed voor te krijgen maar de kopbal van Rob werd door de keeper van EFC fantastisch uit de hoek gehaald.

Rond minuut 65 was het dan toch raak. Daan werd weggestuurd en met een briljante stift over de keeper wist hij zijn tweede van de middag te maken. Na deze goal zakte het spel van ’s-Heerenbroek een beetje weg en werd EFC de betere ploeg. Dit leverde een aantal kleine kansen op voor de thuisploeg.

Rond minuut 75 viel uit een ogenschijnlijk ongevaarlijke vrije trap toch de gelijkmaker. Kersverse vader Jelmer (waarschijnlijk had dochter Mira hem in de nacht van vrijdag op zaterdag iets te vaak wakker gehouden) dook over de bal heen. Een zeldzame fout van onze normaal erg betrouwbare keeper. Hierna waren er voor beide ploegen weinig kansen en had ongeveer iedereen zich al

neergelegd bij een gelijkspel. Maar in minuut negentig wordt de bal nog een keer voor het EFC doel geslingerd en denkt Rob de winnende binnen te kunnen koppen. Maar de bal werd op het laatste moment weggeslagen door een EFC-speler. De goedleidende scheidsrechter Teunissen twijfelde niet en legde de bal op de stip.

Rob Routinier (opa) Henniphof twijfelde niet en schoot de bal keurig binnen. Na nog een paar hachelijke momenten voor de goal van ’s-Heerenbroek via corners werd de wedstrijd afgefloten. Een historische zege voor de mannen van van den Burg dus.

Omdat dit jaar er weer een versterkte degradatie is, moet er minimaal een 9 de plek worden gehaald en dat is dan natuurlijk ook de doelstelling voor onze ploeg. De eerste drie punten zijn dan ook erg welkom. Volgende week is de eerste thuiswedstrijd van ’s-Heerenbroek dit seizoen tegen VIOS Vaassen.

Verslag: Sander Wennemers