Zwollenaar (28) met hennepkwekerijen in Kampen en Steenwijk krijgt taakstraf

Peter R., een 28-jarige Zwollenaar, is donderdag veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. De Zwollenaar runde twee wietkwekerijen in de regio.

Peter R. werd ook schuldig bevonden aan het vernielen van een dakkoepel in Kampen, het gebruikmaken van een vals identiteitsbewijs en het illegaal aftappen van stroom in Kampen en Steenwijk. Daarnaast is het aan hem te wijten dat er een brand ontstond in de hennepkwekerij in Steenwijk.

In december 2020 wordt Peter R. op heterdaad aangehouden bij een wietkwekerij aan de Eckertstraat in Kampen. Om aan de politie te ontkomen vluchtte hij over het dak bij de buren. De Zwollenaar viel door een lichtkoepel 7 meter naar beneden en raakte gewond.

In de zomer van 2022 ontdekt de brandweer in Steenwijk een uitgebrande kwekerij. De politie doet onderzoek en komt opnieuw uit bij Peter R. De brand blijkt te zijn ontstaan door de gebrekkig aangelegde elektrische installatie. In beide kwekerijen werd de stroom illegaal afgetapt.

Peter R. verklaarde twee weken geleden in de rechtbank dat de kwekerijen niet van hem waren. Hij gaf er slechts de plantjes water in opdracht van ene Appie. De Zwollenaar zou bij Appie in het krijt staan en draaide hem de duimschroeven steeds verder aan.

De rechtbank achtte zijn verhaal ongeloofwaardig. Zij oordeelden dat hij vanaf het begin bij de kwekerijen betrokken is en dat zijn rol zeker niet ondergeschikt is geweest. De Zwollenaar moet bijna 10.000 euro aan gestolen elektriciteit vergoeden aan energieleveranciers in Kampen en Steenwijk.