DOS in slotfase voorbij Hoevelaken

In de 1e ronde van de beker heeft DOS met moeite weten af te rekenen met Hoevelaken. Een bijzonder matige eerste helft waarin het bovendien al snel op achterstand kwam werd opgevolgd door een beter tweede bedrijf. Hoevelaken bleef echter goed partij bieden en zo bleef het lang spannend. Pas in de laatste tien minuten nam DOS afstand en wist zich met een 4-2 winst toegang te verschaffen tot de volgende ronde.

Al na tien minuten stond het scorebord op 0-1. Een goede loopactie van de snelle jonge spits Daan Vinke zorgde voor gevaar. Hij ging alleen af op keeper Dyon Goossen, die in eerste instantie met zijn voet de inzet wist te keren. In het duel tussen Job ter Burg en Vinke dat aan de actie vooraf ging en ook na het goede werk van Dyon doorging kreeg de aanvaller de bal enigszins gelukkig met zich mee en rolde vervolgens alsnog het lege doel in.

Hoevelaken liet zich diep op de eigen helft terugzakken en DOS mocht daarvoor een oplossing zien te vinden. Dat lukte maar zelden, want de geelzwarten hanteerden een veel te laag tempo en bij veel balaannames leek het wel of de Kampenaren ruzie met de bal hadden. Een voorzet van Nick Hendriks in de 20e minuut bij de eerste paal werd, voordat Allan Bakker bij de bal kon komen, eenvoudig door doelman Gijs Leebeek opgepikt. In de 31e minuut kwam DOS er aanvallend een keer goed door heen en werd de aanval afgerond met een dreigend schot van Robin Mulder, die zijn 100e officiële wedstrijd in het eerste elftal speelde. Zijn inzet belandde net naast het doel. In de laatste minuten voor rust kreeg Allan nog twee mogelijkheden. De eerste doelpoging werd door Leebeek met zijn benen onschadelijk gemaakt. Een minuut later ging het schot, na een fraaie combinatie met Nick, net over het doel.

Direct na de theepauze tapte DOS uit een ander vaatje. Een hoger tempo en meer combinaties leidden in de eerste paar minuten meteen al tot kansen. In de 60e minuut leverde het ook een doelpunt op. Een prachtige dieptepass van Nick werd door Matthijs de Blok op waarde geschat. Hij nam de bal keurig afgeschermd mee in de zestienmeter waarna zijn schot te machtig bleek voor de doelman. Maar wie daarmee dacht dat DOS nu wel even over Hoevelaken heen zou walsen kwam bedrogen uit. Enkele minuten later was het aan Dyon te danken dat de poelänten niet weer op achterstand kwamen. Een vrije bal aan de buitenkant van het strafschopgebied werd van richting veranderd en de jonge goalie had moeite om de bal ineens onder controle te krijgen, maar door snel ingrijpen had hij alsnog de bal in bezit. In de 65e minuut zorgde een kort genomen corner voor een kans voor DOS. De bal werd ingeschoten door Steyn van Ark en belandde op de bovenkant van de deklat.

Met nog een kwartier te gaan stond het nog altijd 1-1. Daar moest toch maar eens verandering in komen moet Nick gedacht hebben toen hij vanaf circa 25 meter uithaalde. Zijn pegel zag niemand aankomen en knalde hard tegen de touwen binnen. Hoevelaken bleef goed partij bieden en was na de tegentreffer niet van slag. Het ging op zoek naar de gelijkmaker. En die kwam al vlug. Een vrije bal op de rand van de zestienmeter werd door Dyon tot corner verwerkt. De hoekschop werd scherp en hoog voorgegeven door Joeri van den Hoeven en draaide uiteindelijk zonder dat iemand de bal ook maar heeft geraakt bij de tweede paal in het doel. Lang kon het elftal van trainer Rob van Diermen niet genieten van deze mooie treffer. Vanaf de aftrap werd de bal direct naar voren gespeeld en kwam in de voeten van Allan. Op de zestienmeterlijn draait hij weg bij zijn tegenstander en raakt de bal vol op de wreef, waarna de bal via de binnenkant van de paal in het doel belandt. In de 84e minuut brengt Job de stand op 4-2 na een fraaie assist van debutant Timo Müller. De tweede speler die voor het eerst zijn opwachting maakte was Nils Velema. Hij viel in de slotfase in voor jubilaris Robin.

Het is bijzonder mooi om te zien dat de DOS opleiding zijn vruchten afwerpt en talent doorstroomt naar het eerste elftal. Van beide spelers gaan we in de nabije toekomst nog veel plezier beleven. Wellicht te beginnen al volgende week. Dan speelt DOS thuis een competitiewedstrijd tegen SVI.

Opstelling DOS Kampen: Dyon Goossen, Job ter Burg, Nick Hendriks, Robin Mulder (88e Nils Velema), Klaas Jan Mulder (49e Marc ter Steeg), Rick Diender, Steyn van Ark, Ayoub Lakhloufi (65e Toine Mulder), Allan Bakker, Matthijs de Blok, Twan Knul (49e Timo Müller).

Door: Jan de Vries